Keresés EN

Szabadidő

Budapesti bakancslista – 40 programötlet az őszre

Fél lábbal már az őszben járunk, így ismét elérkezett az ideje, hogy összegyűjtsük nektek az új évszak kihagyhatatlannak ígérkező programötleteit, melyek közt találhattok kiállításokat, koncerteket, természetközeli programokat, gasztroeseményeket, valamint irodalmi, színházi, zenei és filmfesztiválokat is. Íme 40 program, melyek nélkül nem hagyhatjuk elmúlni az őszt!

1/40

Merülj el a szürrealizmusban!

Október 20-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában az idei év egyik legizgalmasabb budapesti kiállítása, amely a szürrealista mozgalom 1929-es újjászületését mutatja be közel 120 műtárgy, festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum segítségével. A tárlaton olyan nagynevű művészek munkáival is találkozhatunk, mint Salvador Dalí, Pablo Picasso, René Magritte vagy Joan Miró.

2/40

Pattanj fel egy nosztalgiajáratra!

Nem csak külföldi barátainkat érdemes elvinni egy körre a BKK valamelyik nosztalgiajáratán, nekünk magyaroknak is nagy élmény lehet felpattanni akár a 2-es villamos vonalán közlekedő N2-es nosztalgiavillamosra vagy a Deák Ferenc térről induló és körjáratként közlekedő N109-es buszra. A nosztalgiajáratok mellett úgynevezett retró járatokkal is találkozhatunk, felülhetünk többek közt felújított Ikarus 260-as és Ikarus 415-ös típusú buszokra is, de szeptember végéig még a szovjet gyártmányú ZIU-9-es trolibusz is elcsíphető a 74-es troli vonalán.

3/40

Kóstolj édességeket!

Ugyan péntek 13-án kezdődik, mégsem tudunk rossz szájízzel gondolni az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepére, amely Európa negyedik legnagyobb szabadtéri édességfesztiválja. Szeptember 13. és 15. között, a Szent István téren számos magyar cukrászda is bemutatkozik a legnagyobb gyártók mellett, a csokoládé- és desszertpaletta minden részét végig lehet majd kóstolni, miközben a háttérben jazz és komolyzenei koncertek szólnak.

4/40

Menj színházba!

Az ősz kezdete egyet jelent a színházi évadok újraindulásával is, ami a már jól ismert darabok visszatérése mellett premiereket is hoz magával. Izgalmas új előadásokkal készül többek közt az Örkény István Színház, a Trafó és a Radnóti Színház is, gyűjtésünkben összesen 7 őszi premiert szedtünk össze nektek.

5/40

Eregess sárkányt!

A Dunakanyar kétnapos családi fesztiválja remek alkalom a nyár levezetésére, s egyben az őszre hangolódásra, a Zebegényi Sárkányfesztivált már 9. alkalommal rendezik meg a páratlan panorámával rendelkező Sárkánydombon. A sárkánykészítés mellett további workshopok, jógaórák, kézműves vásár és finom ételek várják az idelátógatokat, ráadásul idén kiemelt figyelmet szánnak a szervezők az ökotudatosságnak is.

6/40

Hallgasd meg a szarvasbőgést!

Az ősz első hónapjában, szeptemberben tapasztalhatjuk meg a hazai erdők egyik legfigyelemreméltóbb jelenségét, a szarvasbőgést. A gímszarvas bikák ezekben a hetekben így hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, de időnként a többi bika elriasztása is lehet a bőgés célja. A szeptemberi hétvégéken a Pilisi Parkerdő jóvoltából vezetett túrákon figyelhetjük meg a gímszarvasok nászát, de az éjszakai erdő életével is megismerkedhetünk.

7/40

Nézd meg a világ legjobb sajtófotóit a World Press Photo kiállításon!

Szeptember 19. és október 23. között már második alkalommal költöznek be a világ legjobb sajtófotói a Magyar Nemzeti Múzeumba. A sok esetben megrázó, de a világról rengeteget mesélő képek mellett két kísérőkiállítást is megtekinthetünk. Borsi Flóra első jelentős magyarországi kiállítására készül, amely az „Imagine” címet kapta, a párizsi Louvre és a londoni Saatchi Gallery után végre idehaza is láthatjuk a végletekig manipulált alkotásait. A kiegészítő programok közt továbbá a „Digital Storytelling” verseny díjazottjainak munkái is láthatók lesznek.

8/40

Kezdj el futni!

Legtöbben újévkor vágnak bele az edzésekbe, akár a szabadban, akár a konditermekben, pedig szerintünk az ősz sokkal alkalmasabb erre, a futás esetén legalábbis mindenképpen. A kánikulának már vége, de szeptemberben és sokszor még októberben is nagyon kellemes az idő, a színes levelek pedig elterelik a szabadban a figyelmet a nehéz kezdetekről. Mi azt javasoljuk nektek, hogy ne várjátok meg a januári cidrit, vegyétek elő már most a futócipőket!

9/40

Táncolj az Electronic Beats Festivalon!

Idén szeptemberben újra a Telekom Electronic Beats Festival indítja a budapesti klubszezont, szeptember 19. és 21. között olyan húzónevek érkeznek a fesztiválra, mint az avantgárd popénekesnő, Sevdaliza és a Modeselektor duója. A bulik mellett persze most is fontos szerepet kapnak majd az off-programok is, amik TEB Cinema, Lifestyle Market és kerekasztal-beszélgetések, valamint előadások formájában jelennek meg a fesztiválon.

10/40

Sétálj az őszi Füvészkertben!

A Füvészkertben bármelyik évszakban szívesen elidőzünk, de ha feltétlenül ki kellene választanunk egy kedvencet, az jó eséllyel az ősz lenne, szoros versenyben a tavasszal. Tökéletes választás lehet randevúra, de egyedül is érdemes itt elveszni, vagy további opcióként az Urban Jungle Budapest vezetett sétáira is benevezhetünk, amelyek októberben tovább folytatódnak.

11/40

Válogass a CAFe Budapest programjai közt!

Magyarország legnagyobb kortárs fesztiválja, a CAFe Budapest 2019-ben is programdömpinggel mozdít ki bennünket, ami alatt koncerteket, kiállításokat, színházi és táncelőadásokat érthetünk, míg az idei fesztivál fókuszában Bartók Béla munkássága mellett Eötvös Péter művészete áll. A CAFe Budapesthez kapcsolódóan rendezik meg idén is a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, az Art Market Budpastet, valamint az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt is.

12/40

Támogasd a mentett négylábúakat!

Ötödik születésnapját ünnepli idén az MFÖEK, azaz a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát csapata, mely idő alatt már több mint 350 tappancsosnak sikerült gazdát találniuk. Szeptember 20-án, a Mika Tivadar Mulatóban szülinapoznak, ahol a Gustave Tiger, a Skeemers, a Fat & Cute és a The California Nightmares is színpadra lép. Az alapítvány munkáját támogatói jegy vásárlásával lehet segíteni, melynek ára önkéntes.

13/40

Ünnepeld meg a Cirko-Gejzír mozi 25. születésnapját!

Már 25 éve annak, hogy elkezdődött a Cirko-Gejzír mozi története, ezt pedig természetesen nem lehet nem megünnepelni. Szeptember 20-tól 29-ig olyan nemzetközi filmekkel jön az Ami kimaradt fesztivál Japántól Brazíliáig, melyek bár már több évesek, idehaza moziban még nem lehetett látni őket.

14/40

Bóklássz a Dunakanyarban!

A Dunakanyar környéke is ősszel mutatja talán legszebb arcát, ezért arra bátorítunk titeket, hogy legalább egy kirándulást mindenképpen tegyetek itt a következő hónapokban. Segítségül össze is gyűjtöttünk nektek 10 ötletet a Prédikálószéktől a kenutúráig.

15/40

Kóstold meg a legjobb magyar borokat!

Szeptember 21-én ismét megrendezik a Winelovers 100 Nagykóstolót, ahol nem csupán a kapcsolódó kiadványt lehet majd beszerezni, hanem természetesen a legjobb idei magyar borokat meg is ízlelhetjük. A 100-as listáról összesen 60 tétel lesz elérhető a Corinthia Hotel Budapest termeiben, a borászok 50 további bora mellett.

16/40

Add le a használt ruháidat!

Akármennyire is próbálunk ragaszkodni a nyárhoz, szépen lassan egyre hűvösebbre fordul az idő, ami az utcán élők számára különösen nehéz időszakot vetít előre. Amikor éppen frissítjük az őszi ruhatárunkat, a felesleges holmikat több ponton is leadhatjuk Budapest-szerte, ezzel segítve nehéz sorsú embertársainkat, ráadásul ez jóval környezetbarátabb megoldás is, mintha használt ruháink a szemétben landolnának.

17/40

Vegyél részt a Színházak Éjszakáján!

A 2019-es Színházak Éjszakáján összesen 34 fővárosi színház tárja ki kapuit egészen éjszakába nyúlóan, sőt némelyik másnap hajnalig. Nyílt próbákra, kulisszajárásokra, színházi várossétákra, közönségtalálkozókra, interaktív élményekre és afterparty-ra is számíthatunk szeptember 21-én, ha kiváltjuk a karszalagot, mellyel már kora délutántól fejest ugorhatunk az olyan helyszínek programjaiba, mint az Átrium, a Jurányi Ház, a Katona József Színház vagy az Örkény István Színház.

18/40

Lazíts intellektuálisan a PesText Fesztiválon!

Budapest legújabb irodalmi fesztiválja idén először hozza el a világirodalmat a fővárosba szeptember 24. és 28. között. Az első PesText Fesztivál középpontjában a visegrádi országok irodalma áll majd, de jelentős szerepet szánnak a szervezők a magyar származású, de külföldön alkotó íróknak is. A programok közt felolvasóesteket, kerekasztal-beszélgetéseket, koncerteket és előadásokat is lelünk, olyan helyszíneken, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó.

19/40

Piacozz!

A termelői piacokon ősszel sem áll meg az élet, hiszen a szezonalitásnak köszönhetően ilyenkor is bőven van mit kipakolni az asztalokra. A Pancs vasárnaponként az Élesztőház udvarán, a Czakó Piacz szombatonként a Czakó Kertben, míg a Szimpla Háztáji a Szimpla Kertben várja friss termékekkel a vásárlókat.

20/40

Ne hagyd ki a Szemrevaló Filmfesztivált!

Szeptember 26. és október 6. között a Művész mozi ad otthont a Szemrevaló Filmfesztiválnak, melynek során a német nyelvterület filmkultúrájában merülhetünk el. Összesen 18 film kerül vászonra, a középpontban pedig a társadalmi és lélektani kérdések lesznek, de a fesztivál az idén elhunyt Bruno Ganzról is megemlékezik néhány legendás alakításának felidézésével.

21/40

Okosodj a Kutatók Éjszakáján!

Az ország legnagyobb tudomány-népszerűsítő eseményét szeptember 27-én rendezik meg. A Kutatók Éjszakáján szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Budapesten az egyetemek mellett többek közt a Polaris Csillagvizsgálót, az Empathy Cafe & Bistrót és a Csodák Palotáját is megtaláljuk a helyszínek közt.

22/40

Menj el Bryan Adams ingyenes koncertjére!

Sting és Shaggy tavalyi nagyszabású fellépését követően újabb világsztár ad ingyenes koncertet a Hősök terén. A kanadai világsztár, Bryan Adams márciusban megjelent új albumát hozza el szeptember 28-án Budapestre, de persze vélhetően a klasszikus slágereit sem felejti otthon. A felvezetésről a Wellhello gondoskodik majd.

23/40

Fedezd fel a Palotanegyed és a mátyásföldi villanegyed titkait!

A Palotanegyed és a mátyásföldi villanegyed varázsa is azok közé a budapesti értékek közé tartozik, melyeket bármikor szívesen megtapasztalunk, de legszívesebben az egyre alacsonyabban járó őszi nap fénye mellett szeretünk az itt található pompás épületek közt sétálni.

24/40

Tágítsd a határokat az UH Festen!

Közel 40 fellépő segítségével feszegeti idén is a határokat az UH Fest, a szervezők ezúttal is a legizgalmasabb zaj- és kísérleti zenei előadók közül válogattak, itthonról és külföldről egyaránt. A koncertek és bulik mellett workshopok, előadások és közönségtalálkozók is színesítik a programot, melynek két veteránnak számító húzóneve a német Errorsmith és a holland DJ Marcelle lesz.

25/40

Ismerkedj a kortárssal az Art Market Budapesten!

Az Art Market Budapestet 9. alkalommal rendezik meg, immár hosszú ideje Európa egyik számottevő művészeti vásáraként. Október 3-6. között a Millenáris Parkban mintegy 500 alkotó munkáját mutatják be, fókuszban Oroszország művészetével, továbbá az Art Photo Budapest szekció, a régió egyetlen nemzetközi fotó vására egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek.

26/40

Ülj be valahova egy forró italra!

Ahogy hidegebbre fordul az idő, főleg október és november környékén, egyre szívesebben húzódunk a kedvenc helyeinkre valamilyen forró italt szürcsölgetni. Legyen szó teáról, forró csokiról, forralt borról, kávéról vagy más megoldásról, Budapesten biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább vonzó verziót néhány felmelegítő kortyhoz.

27/40

Vessz el a Design Hét programjai közt!

Magyarország legnagyobb designeseményét ezúttal október 4. és 13. között rendezik meg, egyszerre vendégül látva a nagyközönséget, valamint a szakma hazai és nemzetközi szereplőit. A Design Hét idei díszvendégei a balti országok lesznek, azaz Észtország, Lettország és Litvánia. Programokkal most is szerte a városban találkozhatunk, kezdve a kiállításoktól, egészen a workshopokig.

28/40

Ismerd meg a hazai irodalom újdonságait a Margó Fesztiválon!

Október 10-től újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetjük meg, de válogathatunk a friss megjelenések közül is az egyetlen őszi könyvvásáron. A Margón fellép André Aciman, Elisabeth Asbrink, Afonso Cruz, Emily M. Danforth, Sissel-Jo Gazan, Kim Leine és Jón Kalman Stefansson is.

29/40

Gyönyörködj az őszi erdő színeiben!

Habár nagyon szeretjük, szerencsére nem muszáj a Dunakanyarig mennünk, ha klassz kirándulóhelyet keresünk, ahol gyönyörködhetünk az őszi erdő színorgiájában. A Nagy-Hárs-hegy, a Kis-Hárs-hegy, az Ördög-orom, a Merzse-mocsár, az Anna-rét, a Hármashatár-hegy és a Róka-hegyi kőfejtő is mind-mind könnyen elérhető célpontok.

30/40

Kürtőskalácsozz!

A Városliget ad otthont október 11-13. között a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak, ahol 30 különböző standon próbálhatjuk ki a lehető legsokfélébb kürtőskalács-megoldásokat. A klasszikus ízek és receptek mellett a szervezők ígérnek egészen merész és izgalmas, valamint glutén- és laktózmentes verziókat is, miközben többek közt a The Biebers és a Tárkány Művek is színpadra lép.

31/40

Kalandozz az éjszakai Budakeszi Vadasparkban!

Szeptemberben és októberben minden péntek este részt vehetünk éjszakai kalandtúrákon a Budakeszi Vadasparkban. A sétákon az éjszaka aktív állatokkal ismerkedhetünk meg közelebbről, a szakvezetésekre kicsik és nagyok is egyaránt benevezhetnek, de csak, ha nem túl félősek!

32/40

Nézz filmet a Mozinet Filmnapokon!

Kilencedik alkalommal érkezik hazai mozikba az egyik legnagyobb hazai forgalmazó, a Mozinet filmfesztiválja. Budapesten a Puskin mozi ad otthont a filmnapoknak október 17-20. között, melynek keretében premierezik Bagota Béla első rendezése, a Valan - Az angyalok völgye, továbbá Cannes-ban és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott filmek is vászonra kerülnek.

33/40

Fald fel a világ sajtjait!

Október 19-én, a Folyondár Sportcentrumban egy egynapos fesztivál keretében a világ 25 országának több mint 400 sajtját lehet majd megkóstolni. A SZEGA - II. Nemzetek Sajtfesztiválja kínálatában további hazai és nemzetközi borok is megtalálhatók lesznek, a gasztronómiai különlegességek mellett pedig színpadra lép többek közt a Budapest Bár is.

34/40

Tudd meg, hogyan óvhatod jobban a Földet!

Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy már tényleg nem lehet fél vállról venni a környezetvédelmet, mindenkinek muszáj tennie valamit a maga szintjén a Föld megóvása érdekében. Hogy ezt miként tehetjük meg a leghatékonyabban, arról október 27-én, az ingyenes Zöldgömb Fesztiválon is sokat tanulhatnak az Akvárium Klubban gyerekek és felnőttek is egyaránt.

35/40

Faragj töklámpást!

Mostanra már a idehaza is elfogadott lett a kelta gyökerű halloween megünneplése, a töklámpások faragása legalábbis egészen biztosan nagy népszerűségnek örvend nálunk is. Október 31-re érdemes hát beszerezni egy vagy akár több jól megtermett tököt, így a beöltözős bulik mellett otthon is elszabadíthatjuk a halloweeni hangulatot.

36/40

Csodáld meg Rubens és más flamand festők alkotásait!

A Szépművészeti Múzeumban nyílik október végén a többek közt Rubens, Van Dyck és további flamand festőművészek képeit bemutató tárlat. A kiállításon közel 120 művet nézhetünk meg, melyek egy része a múzeum saját gyűjteményéből származik, de érkeznek kölcsönzött festmények a szentpétervári Ermitázsból és a madridi Pradóból is. Más mesterek alkotásai mellett mintegy harminc Rubens és több mint tíz Van Dyck remekmű gazdagítja majd a bemutatót.

37/40

Romantikázz Szentendrén!

A Dunakanyar ékszerdoboza a nyár végeztével is ugyanolyan vonzó, sőt egy egész őszi hétvégét is érdemes lehet rászánni Szentendrére, ha minden szegletét ki szeretnénk élvezni a cukrászdáktól a kulturális látnivalókig. A már-már mediterrán életérzés ilyenkor is kitart, tökéletes választás a feltöltődésre, ha nem mennénk túl messzire.

38/40

Találkozz Bruce Dickinsonnal!

Az Iron Maiden frontembere zenekara élén már rengetegszer megjárta a fővárost, most azonban önálló előadásával érkezik a Budapest Kongresszusi Központba. A Mire való ez a gomb? című előadást az énekes 2017-ben megjelent, hasonló című önéletrajza inspirálta, mely egyszerű felolvasóestből vált tulajdonképpen stand-up show-vá. A több mint kétórás műsort november 2-án láthatjuk.

39/40

Hallgasd meg a Calexico és Iron & Wine közös koncertjét!

Az arizonai Calexico már több alkalommal is bizonyított idehaza a Szigeten, ezúttal azonban az Iron & Wine név alatt dolgozó Sam Beam dél-karolinai indie folk dalnokkal együtt érkeznek Budapestre – neki ez lesz az első magyarországi fellépése. Júniusban közös lemezt hoztak ki Years To Burn címmel, ezt mutatják be november 12-én a Müpában.

40/40

Süppedj bele a Lamb koncertjébe!

Szintén új albumát hozza el Budapestre a manchesteri Lamb, az ezredforduló trip hop és downtempo szcénájának egyik legnépszerűbb zenekarának hetedik lemeze áprilisban látott napvilágot. A turné november 28-án érinti Budapestet, pontosabban pedig a Barba Negra Music Klubban fognak felcsendülni a The Secret Of Letting Go dalai.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A