Élmény
10 bakancslistás túra a Dunakanyarban

Az ország egyik legszebb vidéke – ha nem a legszebb – a Dunakanyar, ahol számos kirándulós program várja a túrázni vágyókat. De azoknak is ajánljuk az alábbi túrákat, akik csak gyönyörködnének a tájban, és nem ijednek meg egy kis mozgástól.

Kenutúra – Ipoly–Duna Prédikálószék Remete barlang Rám-szakadék Biciklitúra – Göd–Szob Strázsa-hegy Nagybörzsönyi kisvasút Motoros túra – Vác–Szentendre Nagy-Hideg-hegy Hajókirándulás – Budapest–Esztergom

Kenutúra – Ipoly–Duna

Fotó: We Love Budapest

Most kezd csak divatba jönni az ipolyi kenutúra, pedig igazán vadregényes helyeken vezet a vízi út. Hajókkal biztosan nem találkozunk, a torkolatnál pedig vár minket a fövenyes part.

Prédikálószék

Dömösről indulhatunk, sziklarengetegen keresztül juthatunk fel a csúcsára. Feltétlenül készítsünk be vizet a kulacsunkba, és ne hiányozzon a príma túrabakancs, esetleg a túrabot sem.

Remete barlang

Fotó: Remete barlang/Facebook

Nem könnyű elérni, de amit itt látunk, meghökkentő és lenyűgöző: maga a fenséges Dunakanyar, háttérben a hegyekkel. Néha úgy tűnik, ma is halljuk az angyalok hárfázását.

Rám-szakadék

Fotó: We Love Budapest

Szinte kötelező penzum, de csak gyakorlott túrázóknak! A kirándulást kapaszkodók, láncok és létrák segítik. Sapkát és némi innivalót mindig vigyünk magunkkal! 

Biciklitúra – Göd–Szob

Fotó: Göd/Wikipedia

Pattanjunk fel a bringára, és tekerjünk végig az ország egyik legszebb kerékpárútján! Jól karbantartott út vár, pihenőkkel, fürdőhelyekkel, kerékpárszervizekkel.

Strázsa-hegy

Fotó: Strázsa-hegy/Facebook

Itt találjuk a megye egyetlen látogatható barlangját. De érdemes bemenni a Kökörcsin Házba is, ahol a terület élővilágával foglalkozó kiállítást nézhetjük meg. A Kis-Strázsa-hegy tetején álló kilátóból pedig csodálatos panoráma tárul elénk.

Nagybörzsönyi kisvasút

Nyolc kilométeren keresztül szeli át az erdőt Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala Nagybörzsönytől Nagyirtásig. A nagybörzsönyi végállomáson hajtányozhatunk is egyet!

Motoros túra – Vác–Szentendre

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Mindegy, honnan kezdjük, átlépjük a Dunát, és részt vehetünk a különféle motoros találkozókon. A két végpont között itt is Duna, ott is Duna, hiszen a Szentendrei-szigeten motorozhatunk. De az egész Dunakanyar nagy kedvence a motorosoknak. 

Nagy-Hideg-hegy

Fotó: DunakanyarGo

A Nagy-Hideg-hegyre vezető utunkat páfrányok és csobogó víz hangja kísérik, de esős időben nagyon sáros. Innen vezet az út a Csóványosra, ahová kilátótornyot építettek.

Hajókirándulás – Budapest–Esztergom

Fotó: DunakanyarGo

Akár rövidebb, akár hosszabb hajóútra vágyunk, mindenre van lehetőség. Szárnyashajóval hasíthatunk, vagy élvezhetjük a dunai ringatózást, elég a menetrendet böngészni.

A cikk a DunakanyarGO-val közösen készült.