A lángost nyugodtan nevezhetjük gasztronómiai hungarikumnak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy rajtunk, a magyar fogyasztókon túl az idelátogató külföldiek is előszeretettel fogyasztják, mint helyi specialitást. Felkerestünk néhány kihagyhatatlan és népszerű helyet, hogy teszt alá vessük őket, de mielőtt bárki is szóvá teszi: az összeállításunkból kihagytuk a strandos lángosozókat, és csak az utcára összpontosítottunk. Meg arra, hogy milyen hatással volt egyik kedvenc alap nemzeti eledelünkre a streetfood-forradalom és a megnövekedett turizmus. Mindezek alapján három csoportba soroltuk a lángosozókat: a klasszikusok, az újhullámosok, illetve azok, amelyek mindkét igénynek próbálnak megfelelni.

Még csak túl nagy iróniával sem kell a témához közelítenünk, hogy bátran és büszkén kijelenthessük: a lángos egy igaz magyarkonyha-kedvelő számára kiemelten fontos ügy. A lágy kelt tésztából készülő sült lepény a hagyományos magyar konyha elidegeníthetelen részét képezi, méghozzá annyira, hogy annak receptjén történő bárminemű változtatás főben járó bűn. A lángos úgy jó, ahogy van, és maximum a rá kerülő feltétek variálásában engedi meg a kísérletezést, abban viszont manapság egészen széles a spektrum, miközben egy keményvonalas rajongó azért nem lép tovább a sajtos-tejfölös változaton. Ami viszont még a távoli 80-as években számított extrém megoldásnak, de hát változnak az idők, és mint mondtuk, a lángosfeltétek is.

Hogy a lángos miként lett a magyar konyha része, arról a mai napig folyik a vita. De manapság már mindenki úgy hiszi és tudja: a lángos a miénk, és az is volt, az is lesz, míg világ a világ. Nagyon sokáig csak a magyaroké volt, a strandok és piacok első számú eledele, amit a gyerek, szigorúan fokhagymamentesen megkapott az üdítő, a szülők meg, fokhagymásan a sör mellé. Aztán a hozzánk látogató turisták is kezdtek felfigyelni, meg rá-rácsodálkozni. A sokféle feltéttel készülő lángosokat a hozzánk is idejekorán begyűrűző streetfood-forradalomnak köszönhetjük, de a nagy áttörés pár éve vette kezdetét, és ha végignézzük a lángosozók kínálatát, a kísérletezés a mai napig folyik, és nemcsak az elsősorban a turistákra szakosodott lángosozók környékén.

Most pedig jöjjenek a lángosozók, amiket jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki szereti a lángost. A klasszikus ízvilágú, elsősorban a helyi erőkre specializálódott helyekkel kezdünk, majd jönnek az újhullámos, azaz az újraértelmezett verziókat adók, azok, amelyek kifejezetten a turistákat célozzák meg, és mi nem biztos, hogy megkóstolnánk, végül azok, amelyek mindkét irányban próbálnak megfelelni.

A klasszikusok

1/9

Lángos Land

A piacos lángosok alapesete a Mammut 1. pláza mögött lévő Fény utcai piacon található Lángos Land, amit akkor sem tudsz elkerülni, ha nem is akarsz lángost enni. Táblák egész sora jelzi a megfelelő haladási irányt, melyek azt is fontosnak tartják kiemelni, hogy az itt kapható lángos mind hagyományos. Nem is kapható itt más, csak és kizárólag az alapok: a sima, a fokhagymás, a tejfölös, a sajtos-tejfölös (sima vagy füstölt sajtos) és a káposztás. Semmi kísérletezés, semmi egzotikus. Árfekvésben rendkívül vonzó a hely, a legolcsóbb a sima és a fokhagymás, ezek mindössze 380 Ft-ba kerülnek. 

Na de milyen az itt kapható hagyományos lángos? Leginkább egyszerű, és ez nem pejoratív jelző, hanem dicséret. A méretre gyúrt és tépett lángost forró olajba dobják, majd kicsit állni hagyják, sőt meg is ütögetik, hogy aminek le kell, az le is csepegjen róla, aztán ráteszik a választott feltétettel, és már viheted, eheted. A tészta vastag és puha a széleken, ám a lángos közepe felé haladva egyre jobban elvékonyodik, és ropogóssá válik. Nincs benne semmi trükk, de épp ez benne a vonzó: egy lángos, ami pont olyan, mint amilyen az emlékeidben. 

(Itt jegyezzük meg, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében a budai piacos lángos mellett a pesti top favoritot is tesztelni szerettük volna, de a Lehel téri piac legendás lángosozóját többször is zárva találtuk. Őszintén reméljük, hogy a zárvatartás csak ideiglenes.)

 • Cím: Budapest, Fény utcai piac, 2. emelet a gyógyszertár mellett
 • Nyitvatartás: hétfő 07:00-15:00, kedd-péntek 07:00-17:00, szombat: 07:00-14:00, vasárnap zárva

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 650 Ft

2/9

Krumplis lángos

Az urban fantasykben a föld alatti világ mindig titkokat és meglepetéseket rejt, úgyhogy ha innen nézzük, semmi meglepő nincs abban, ha egy aluljáróban találjuk a város egyik legjobb lángosozóját – ami többek szerint nem is csak az egyik, hanem egyenesen a csúcsragadozó. Nem véletlenül áll előtte mindig kígyózó sor, és van szép számú törzsvásárló közönsége is ennek az egyszerű, békebeli hangulatú és aprócska kis helynek. Na meg azért az sem utolsó szempont a népszerűséghez, hogy a tényleg minőségi, méretes és ízletes lángosok ára rendkívül baráti, akár kettőt is vehetünk abból a pénzből, amit a belvárosi és/vagy divatosabb lángosozók egyetlen lángosért elkérnek.

Bár ránézésre kimondottan régisulisnak tűnik a Flórián téri hely, az étlapra tekintve rögtön nyugtázhatjuk: ők is haladnak a korral, a hagyományos megoldások mellett az új ízeket (pl. virslis, sonkás, tzatzikis) kipróbálni vágyók sem maradnak itt finom falatok nélkül. Sőt desszert gyanánt és a változatosság kedvéért valamilyen édes lángost is rendelhetünk. Ha legyőzzük a minden emberben fellelhető előítéletet, miszerint az aluljárókban csupa szemetet kapni, és leereszkedünk a Flórián tér mélyére az igazán finom falatok reményében, akkor itt igazi lángos-aranybányára bukkanhatunk. Puha, levegős, olajcsepegésmentes, jól megrakott sajtos-tejfölös lángost ettünk, ami maximálisan levett minket is a lábunkról. És ha a sajtos-tejfölössel minden rendben van, akkor más ízesítés terén sem akadhat különösebb gondunk.

 • Cím: Budapest, Aluljáró szint, Flórián tér 1.
 • Nyitvatartás: hétköznap 07:00-19:00, szombat 08:00-14:00, vasárnap zárva
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 500 Ft

3/9

Lángos Szentendrén – Fantázia és Álomlángos

Szentendrére több okból is ajánlott kilátogatni, és az egyik a lángos. Legalábbis amikor az ember először indul el a festői szépségű, Duna-parti kisvárosba, a Szentendrét jól ismerők a lelkére kötik: lángost mindenképpen egyél! És amikor kiérünk, egyszer csak azt vessszük észre, milyen sokan is ülnek a folyó partján lángossal a kezükben

Annyira jól áll Szentendre a lángosozókkal, hogy két klasszikust is kitermelt az évek során: a Fantáziát, ami az azonos nevű étterem leágazása, és a múltat is tiszteletben tartó modern forma, és az Álomlángost, ami pedig abszolút a retró jegyében működik. Igazából nem tennénk különbséget a kettő között, sőt azt mondanánk, érdemes próbát tenni mind a kettővel, mert az elégedettségi mutatónk mindkét esetben a pozitív felső tartományba fog esni.

A Fantáziában nagyobb a választék, ízre a klasszikus suli, akárcsak az Álomlángos, ahol azonban egy icipicit ízletesebb a falat, bár sajtos-tejfölösben mindkettő jól muzsikál: alaposan meg vannak pakolva a puha és vastag tésztájú lángosok. Árfekvésben egyértelműen az Álomlángos a kedvezőbb, és annak ellenére mondjuk ezt, hogy egyébként meg mind a két hely pénztárcabarát. A lényeg, ha valaki a gyermekkorát hozná vissza egy lángossal, ami vastag, levegős, puha és tele van cuccal, annak irány Szentendre! 

Fantázia

 • Cím: Szentendre, Bercsényi u. 5.
 • Nyitvatartás: 09:30 - 21.00

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 800 Ft

Álomlángos
 • Cím: Szentendre, Váralja lépcső
 • Nyitvatartás: 11:00-18:00

 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 700 Ft

4/9

Hűvösvölgyi lángosozó

A zöldre festett kis lángosos bódé már több mint ötven éve áll Hűvösvölgy villamos- és buszvégállomásánál, és bár a tulajdonosok közben változtak, azóta lángossal várják a kirándulókat és az arra lakókat. Mivel közvetlenül egy népszerű kirándulóhely mellett találjuk, egy hosszabb kirándulás után is jóleshet itt egy lángos, egy kis padra leülve helyben is elfogyaszthatjuk. 

A tészta éppen eléggé sós, nem fojtós, nem vastag, de puha, bőven megkenik tejföllel és megszórják ízletes sajttal (egyébként füstölt sajttal is kérhetjük), a kísérletezőknek pedig érdemes kipróbálni a káposztás verziót is, itt a tésztához keverik hozzá a káposztát. Az árak kedvezőek, egy sima lángos 330 forint, a káposztás 380, a klasszikus sajtos-tejfölös pedig 580 forint. 

 • Cím: Hűvösvölgyi út – Szipka utca sarok (a hűvösvölgyi végállomás közelében)
 • Nyitvatartás: Hétköznap 10:00-19:00, hétvégén pedig 9:00-20:00.
 • Sajtos-tejfölös: 580 Ft

Az újhullámosok

5/9

Lángos Papa

Ha úgy vesszük, ez a szemrevaló kis hely egy bizarr gasztrokísérlet, merthogy két dolgot egyesít magában: az éttermet és a lángosozót. A végeredmény viszont felemás, mert hát ki az, aki késsel-villával eszi a sajtos-tejfölös lángost? Mi megpróbáltuk, és bár nem megugorhatatlan a kihívás, mégsem komfortos, a lángosevés élménye kap egy kis gellert.

De ha ezen a problémán átlendülünk, akkor be kell látnunk, hogy a lángos is ehető illedelmes módon, például ha olyan feltéteket kap, mint itt is: csirkepaprikást, marha- vagy őzpörköltet, libamájat vagy szarvasgombát. Már talán ennyiből is látszik, hogy a Lángos Papa konyhailag a magyaros úton halad. Bár a fő fogás a lángos, mellette azért felvágott tál, gulyásleves, és a fentebb sorolt pörköltek is fogyaszthatók galuska, illetve tarhonya kíséretében, desszertnek pedig brutáljó rétesek. Ezzel szemben az édes lángosoknál inkább a trendek érvényesülnek a magyar konyhával szemben, másképp nem is lehet értelmezni a banános-nutellás vagy a gyümölcsjoghurtos megoldásokat, de azért ide is jut hazai íz: rákóczi túróssal megbolondított lángos.

A Lángos Papa elsősorban nem a hazai közönségre épít, hanem a különleges egzotikus ízekre vágyakozó külföldiekre, és ez az árain is meglátszik. A minőség pedig? Semmi különös, átlagosan jó, de nem itt ettük életünk legfinomabb sajtos-tejfölös lángosát, az biztos. A tészta ugyan finom és kevésbé levegős, ugyanakkor egy fekete pontot mégis ki kell osztanunk, mert az ebédünket szinte kihűlve tették elénk, pedig nem is kellett sokat várni rá. 

 • Cím: Andrássy út 38.
 • Nyitvatartás: 12.00 - 22.00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 1450 Ft

6/9

Lángos Máshogy – Lángosburger

A bulinegyed szívében lévő Karaván udvarban található lángosozó abszolút újsulis street foodot kínál. Két hagyományt ötvöz, a magyar lángost az amerikai burgerrel. Elsőre talán hajmeresztő párosításnak tűnik, de végül is miért lenne ez a gasztroisten ellen való vétek? Ahogy egy buciban jól mutat a hús, úgy két kis lángosszelet közé is befér. De nemcsak emiatt más ez a lángos: a tésztája is selymesebb ízű, mint egy klasszik lángosé, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy jobb vagy rosszabb, hanem csak annyit, hogy más.

A háromféle, húsos (csirkés, marhás, disznós) lángosburger mellett a hagyományos, vagyis a nem burgerszerű megoldást kedvelők is megkapják a magukét. A klasszikus sajtos-tejfölös mellett kapható még grillezett paprikás-túrós (red) és rukkolás-túrós (green). Ezek viszont méret tekintetében alulmaradnak egy hagyományos hazai lángossal szemben, árban ugyanakkor kenterben verik azt, de hát a Karaván helyei a turistagyomorra és pénztárcára építenek elsősorban. És ne beszéljünk mellé: sajnos ízben sem hozzák azt, amit egy lángosnak tudnia kéne. Kicsit tényleg amolyan „gyorséttermi” íze meg hangulata van az egésznek. 

 • Cím: Budapest, Kazinczy utca 18.
 • Nyitvatartás: 11:30-02:00
 • Facebook
 

7/9

Lángosh

Bár a környék elég felkapott a Bazilika körül hemzsegő turisták miatt, ez a csöpp kis lángosozó kifejezetten egyszerű és klasszikus hangulatú. Az árak sem csupán a turisták számára megfizethetőek, ami azért is jó hír, mert akár meg is munkaebédelhetünk itt. Ami elénk kerül a zsírpapírra, az olyan nagymamás, vagyis vastag, puha, levegős tésztájú, és nem utolsósorban nagyon laktató, még órákkal a lángos elfogyasztása után sem gyötört minket az éhség. 

A hely neve nem véletlenül lehet ismerős: a Király utcában is található egy, bár ott mind a lángosozó alapterülete, mind a választék nagyobb. Persze azért itt is kapható a Lángosh nehézbombázója, a Budapest fantázianevű kreatúra, ami a magyarokat övező egyik sztereotípiát meríti ki maximálisan: a kötelező kellékeken (sajt, tejföl) túl csak hús van rajta, de abból minden – a kolbásztól a töpörtyűn át a sonkáig. Aki az extremitásokra esküszik, annak az édes lángosokat ajánljuk, ami elsőre talán bizarr ötletnek hangzik, de lehet, hogy a lekvár is finom megsózva. De az igazi vonzerőt mégiscsak a sajtos-telfölös kiszerelés jelenti, mert nemcsak hogy jól megpakolják, de érezhetően a minőségre is nagyon figyelnek, ami az emésztésünk számára jelent mentőövet, elvégre a lángos nem a könnyű falatok közé tartozik. És hogy miért van h betű a Lángosh végén? A válasz egyszerű: hogy a szót a turisták is könnyen ki tudják mondani.

 • Cím: Zrínyi utca 14.
 • Nyitvatartás: vasárnap - csütörtök 11.00 - 22.00, péntek - szombat 11.00 - 4.00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 999 Ft

Ahol mindenkire számítanak

8/9

Kadarka Bárka

A Kadarka borbár szabadtéri kitelepülése a Margitszigeten lévő Kadarka Bárka, ahol egy külön fedett kis ételes stand kapott helyet, ahol a lángos is bővíti a repertoárt, kérhetjük a klasszikus sajtos-tejfölös verziót is, akár extra fokhagymával, elég nagy adag, szívesen kétfelé vágják nekünk a pultnál, de az esti borozgatás előtt lehet javasolt is egy egész lángos elfogyasztása. Pozitívuma, hogy nem tocsog az olajban, nincsenek kiszáradt részek, laktató és nem kicsi, bőven megszórják sajttal és nem higítják fel a tejfölt.

 • Cím: Margitsziget
 • Nyitvatartás: 15:00 - 01:00
 • Facebook
 • Sajtos-tejfölös: 1090 Ft

9/9

Retró Lángos Büfé és Retró Lángos Zsiráf

Hogy mitől retró egy lángos, azt a Retró Lángos Büfében sem sikerült megfejteni, de az tény, hogy maga a retró szó manapság fogyasztót csalogató erővel bír. A vizuálisan a szép emlékű Magyar Népmesék rajzfilmsorozatra hajazó Retró étlapja kifejezetten bőséges, csalogató és már olvasásra is étvágygerjesztő. Megtalálni rajta az összes alapesetet, ami egy lángos kapcsán csak felmerülhet a lángossütő fejében, de az ételek zöme inkább az extrém esetek közé tartozik. Itt úgy kezelik a lángosok nagyrészét (függetlenül attól, hogy töltött vagy csak sima), mint a pizzát. Legalábbis nevében és a felhasznált alapanyagok tekintetében, így van az étlapon például mexikói, tzatzikis-csirkés, son-go-ku és négysajtos lángos, na meg persze az elmaradhatatlan édes is, ami állítólag a Balaton-partról terjedt el szerte az országba, a hozzánk látogató német turisták miatt.