Keresés EN

Budapest

Helyek, melyek állatok nevét viselik Budapesten – és a történet mögöttük

A csigától a kék lóig, a tarka macskáktól a varjúkig Budapesten nem egy hely akad, amelyet valamilyen állat után kereszteltek el. Van, akinél a döntés hátterében csak annyi állt, hogy jól hangzott a név, de van, ahol komolyabb oka is van annak, hogy miért pont az adott élőlény vált a hely „címerállatává”. Ezeknek jártunk most utána.

1/7

Krak'n Town

A steampunk és a polipok/krakenek kapcsolata nagyjából Vernéig, egészen pontosan a Nemo kapitányig nyúlik vissza. Így nem csoda, hogy 2316-ra eljutottunk oda, hogy nincs Viktoriánus-kori vendéglőhely, amelynek dekorációjában nem jutna nagy szerep a sokcsápos tengeri szörnynek – és ez alól a Krak'n Town sem kivétel. A mechanikus totemállat a pult fölött őrködve ügyel arra, hogy csak minőségi főzetek kerüljenek a korsónkba.

2/7

Kék Ló Pub (Bezárt)

A kék ló ösztönöket, intuíciót, fantáziát, féktelenségesét és különcséget szimbolizál. Ezek a tulajdonságok jellemezték Tóth Virág saját tervezésű ruháit, melyek bemutatását ő nem egy hétköznapi ruhaboltban képzelte el, hanem egy olyan szíves vendégváró helyen, ahol bárpult is van – így indult el az azonos nevű hely története, még 2010-ben, a Rákóczi tér helyett a Kazinczy utcában, fashion pubként. Hogy 2016-ban a törzsközönség kicserélődése, valamint a környék elbulinegyedesése miatt új helyre költözzenek, a divatvonalat el-, de a nevet meghagyva. Hamarosan pedig ismét lokációt váltanak; februárban már Budán nyitnak újra.

3/7

Csiga Café

A csiga a jelképtárakban jelentős oldalakat foglal el; Krúdy Álmoskönyve például jó jelnek tekinti. A Café Csigát 2001-ben megnyitó Oran Mac Cuirc választása még sem emiatt esett a házát a hátán hordó állatra. Hanem mert számára a csigaforma (tehát a kettős spirál) tisztelgés ekként minden élőlény előtt, a kelta és a belőle származott ír mitológiában pedig az élet szimbóluma. De akkor sem lennénk meglepve, ha ő már előre tudta volna, hogy ide belépve csigalassúsággal telik majd az idő – nem kis részben a vendégmarasztaló atmoszféra és reggelik miatt. 

4/7

Holló És Róka

2018-ban Greilich Attila, a lousianai cajun és kreol konyhát Budapesten is meghonosító Soul Food séfje és Nagy Győző, az egykori Szomszéd bár egyik tulajdonosa összefogott, hogy elhozza Budapestre az olvasztottsajt-rajongók Szent Grálját, a raclette-et. Tekintve, hogy a szóban forgó étel lényegében tört burgonya vagy kézműves kenyér olvasztott sajttal a tetején, saját bevallásuk szerint adta magát a név, de Aiszóposz meséjének főszereplői mellett mások is megelevenednek a falakon.

5/7

Fekete Kutya

Bár a fekete kutyáknak elsősorban a Brit-szigetek mondakörében jut fontos szerep, megnyitása óta a fővárosban is szájról szájra terjed a híre egy kultúrkocsmának, ahol a sörválasztékon kívül még a gasztronómia is kiemelkedő. A tapasokat ízlelgetve, a családias hangulatban pedig még arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a névadó négylábút sokan a halál előjelének tekintik.

6/7

VakVarjú

A „vakvarjú” nem egy szerencsétlen sorsú népmesei karakter, hanem a ropogós, épp csak egy kicsit feketére égett szélű kenyérlángos népi elnevezése. Amit – saját bevallása szerint – a budai és a pesti oldalon is egy egységet üzemeltető, azonos nevű étterem készít Budapesten a legjobban. És már csak azért is magukhoz illőnek találták a nevet, mert ők is a hagyományos magyar konyhában hisznek.

7/7

Három Tarka Macska

Gyerekkorában valószínűleg mindenki sokat énekelte az A part alatt, a part alatt... című gyerekdalt, amiben három tarka macska munkálkodik egy malomban. Tavalyelőtt pedig a sorból – szinte – valóság lett, hiszen a Pozsonyi úton megnyitott egy pékség, ami pont innen kapta a nevét. Igaz, hogy az ő cégérükön tarka helyett fekete cirmosok sorakoznak, de az olivás manósapkájukba vagy légies kakaóscsigájukba harapva azonnal elfeledkezünk az ilyen apróságokról.

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A