Az év utolsó estéje sokaknak visszatérő dilemma: hogyan ünnepeljenek, grandiózusan, megadva a módját, vagy inkább csendesebben, szűk baráti társaggal? Esetleg csak induljanak meg, aztán majd úgyis lesz egy megfelelő hely és esemény? Mi nem foglalnánk állást a kérdésben, viszont igyekszünk megkönnyíteni a döntést, mégpedig úgy, hogy összefoglaljuk, melyik tábor milyen opciókkal tervezhet. Elsőként azokat az eseményeket szedtük össze, amikre már most érdemes megváltani a jegyünket, a várhatóan nagy érdeklődés, és az exkluzívabb programok miatt.

1/14

Szilveszter a Katona József Színházban

Valószínűleg nem a színház jut először eszünkbe, ha a szilveszteri programokra gondolunk, a Katona mégis minden évben különleges műsorral készül rá. 2018 utolsó napján két darabot láthatunk: A két Korea újraegyesítését (amely este kilenctől századik alkalommal, utoljára látható), valamint a Kamrában az Ürgéket – ráadásul a belépő mellé egy pezsgős koccintás is jár. Szóval ha még december 31-én is tragikomikus szituációkra, jellegzetesen kelet-európai férfitörténetekre vagy dokumentumszínházra vágynánk, tovább nem is érdemes görgetni.

2/14

Szilveszter a Standban

Szulló Szabina és Széll Tamás vitán felül Magyarország legismertebb, legtöbbet díjazott (és egyik, ha nem a legjobb) séfpárosa - így érthető, hogy saját fine dining éttermük megnyitása a hazai gasztronómia meghatározó pillanata volt. Mi is beválasztottuk 2018 legfontosabb nyitásai közé, évzáró menüjük pedig tökéletes záróakkordja lehet az évnek. Lángos vászolyi sajttal, szarvasgerinc lassan sült hagymával és lencsével, palacsinta mogyoróval és csokoládéval – kísérőként klasszikus és prémium borsorral; csak pár ízelítő a fogások közül. Ráadásul 23:30-kor véget ér a vacsora, így a tűzijátékról sem kell lemondani.

3/14

Neked Csak 2019

2018 többek közt a hazai kisüzemi sörfőzés térhódításáról szólt, amit mi is eléggé alaposan végigkövettünk - sőt, még a folyamat legfontosabb alakjait is megszólaltattuk. A féktelen (sör)habzás egyik bástyája pedig egyértelműen az újranyitott Neked Csak Dezső - Brewpub & Bistro volt, amely harminckét csapjával, tágas tereivel, fine dininggal kacérkodó fogásaival és úgy összességében komolyabb profiljával hamar a komlórajongók állandó találkozóhelye lett. Akik valószínűleg már nélkülünk is tudják, hogy december 31-én itt van jelenésük. A Horizont Brewing és barátaik elfoglalják majd a sörcsapokat, Tóth Tibor séf pedig olyan fogásokkal készül, mint a faszénen sült borjúnyelv, tormás kimchis tavaszi tekercs vagy mangalicatarja. Egészségünkre!

A Deadcode egész évben megbízhatóan pumpálta a friss vért fővárosunk elektronikus zenei vérkeringésébe – miért pont szilveszterkor hagynának cserben minket? Az este kilenckor rajtoló és egészen másnap reggel nyolcig tartó ereszdelahajam során a legnépszerűbb hazai DJ-k szinte mindegyike (Hot X, Sikzah, Gabor Kraft, SanFranciscoBeat, Mateo & Spirit) pult mögé áll majd, de persze készülnek egy különleges vendéggel is. Cisco Ferraira, azaz The Advent ismét megmutatja majd, hogy nyers, energikus tánczenéje bárhol és bármikor működik, hívják a helyszínt Berghainnak, Fabric-nak vagy Hungexpónak.

5/14

Studio 54 NYE's Party

Idén ugyan nélkülöznünk kellett a KIOSK legendás partijait, de szerencsére az év utolsó napján többszörösen is kárpótolnak minket értük. December 31-én az egyik leghírhedtebb klubnak, a New York-i Studio 54-nek grandiózus-elegáns díszleteibe öltöztetik a helyet, és megidézik közötte a 80-as évek féktelen vadságát és életélvezetét. Csillámpor, arany dresszek, táncosok, a korszak összes klubhimnusza, és persze fogások a világ minden tájáról, hiszen a Studio 54-nek mindenhonnan a csodájára jártak. Bajai halászlé, őrségi kecskesajtsaláta szilvával, dióval és téli salátalevelekkel, sushiválogatás, matchateás financier, beef carpaccio, ropogós tintahal, somlói galuska, bárányburger céklamajonézzel és tárkonnyal és még sok más!

6/14

Jazz Szilveszter 2018

Ha unod a fülledt klubokat, de nem szeretnél zene nélkül maradni december 31-én, és a gasztronómiai felhozatal is fontos, a Budapest Jazz Club lehet számodra az ideális választás. A hajnalig tartó jam sessionökben olyanok vesznek majd részt, mint Harcsa Veronika, az Oláh Kálmán Jr. Quartet és a Bágyi Balázs New Quartet, lefedve a műfaj fontosabb ágazatait, míg a pezsgős koccintás mellé olyan fogásokat szervíroznak majd, mint a csülök rilette lilhagyma lekvárral, babkrémmel megkent ropogós, füstölt marhanyelvvel vagy sárgarépás vöröslencse-krémleves chili olajjal, kolbász chips-szel.

7/14

New Year's Eve at Fáma

Huszár Krisztián fine dining éttermében az elegancia, kortárs konyha és a kreativitás kellő vagánysággal találkozik. A leginkább Ázsia gasztronómiájából inspirálódó, de magyar alapanyagokkal is dolgozó séf nagy műgonddal megkomponált tányérjai eddig bármelyik látogatásunkkor emlékezetesek nyújtottak, és nem valószínű, hogy pont december 31-én lenne majd másképp. A hatfogásos 2019-köszöntő menüjük ráadásul különösen izgalmasnak ígérkezik, mert előre csak az ételek főbb alkotóelemeit árulják el, nevezetesen: sertés császár, homár, fésűkagyló, mangalica, vadhús, fekete ribizli és pezsgő.

8/14

Szilveszter a KEG Sörművházban

Idén a KEG Sörművház az volt a budai oldalnak, mint a Neked Csak Dezső a pestinek - egy harminckét csappal felszerelt, tágas terei és kiemelkedő fogásai miatt családi ebédekhez vagy céges rendezvényekhez is ideális kisüzemi söröző. Ahol természetesen az év utolsó napján sem maradhat majd szomjas senki; de nem csak korlátlan sörfogyasztással készülnek december 31-ére, hanem szilveszteri menüvel (amiben többek közt tárkonyos borjúraguleves és ropogós malacsült is van), és tombolával.

9/14

Szilveszteri buli a Holló és Rókában

Idén végre az olvasztottsajt-rajongók Szent Grálja, a raclette is megérkezett Budapestre a Holló és Róka jóvoltából; de a svájci hegységek jellegzetes ételén túl rendelhetünk többek közt sajtválogatásokat, barbecue-kat és bárányfasírtot is. A három oldalra rúgó whisky-, bor- és sörválaszték pedig garantálja, hogy bármit rendeljünk a végén, az jól fog csúszni. Szilveszterkor ők csak szolidabb ünneplést terveznek, DJ-vel és éjfélkor pezsgős koccintással, valamint egy tál lencsével. Ha nem akarjuk 2019 első napjait regenerálódással tölteni, ideális választás lehetnek.

10/14

Szilveszter este a GoodSpirit Barban

Ha valamikor, hát december 31-én megengedett a pohár fenekére nézni, ha pedig nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít, akkor mindezek (egyik) keresztmetszete a GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar. Nomen est omen, övék a város leggazdagabb whisky kínálata, de rumokban, ginekben, tequilákban, cognacokban és mezcalokban is erősek. Így nem meglepő, hogy szinte felfoghatatlan mennyiségű koktélvariációt tudnak kikeverni, igazodva bármilyen kéréshez. Ráadásul a szilveszterre exkluzív kóstoló-  és egyedi koktélsorral készülnek, a belépő pedig tartalmaz egy welcome drinket, falatkákat, egy választható kóstolósort vagy két koktélt, éjféli lencsefőzeléket, illetve éjféli proseccót.

11/14

TAMA Szilveszter

Sok másik fine dining hellyel ellentétben a TAMA viszonylag csendben, fanfárok nélkül ért fel a fővárosi gasztronómia szűk elitjébe – de mi többek közt pont ezért a visszafogottságért szeretjük őket. Erdei János magyaros fogásokat újraértelmező konyháját dícsértük már a lecsójuk, a rántott húsuk és a gyerekkorunkat idéző borsólevesük miatt is, de nem csak emiatt érdemelték ki a helyet az összeállításunkban: a szilveszteri menü olyan tételekből áll, mint az osztriga, ponzu, lazackaviár, a nyúlkocsonya, savanyított zöldségek, japán spenót vagy a prosecco berkenye, fehér csokoládé - az emlékezetes ízek tehát garantáltak.

12/14

Fonó Folk Szilveszter

Az ország legnagyobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet, és köszönti az újat. Ha pedig megfáradnál a tánctér koptatásában, vagy épp ellenkezőleg, erőt gyűjtenél hozzá, akkor biztos akad majd neked egy hely a vacsoraasztal mellett, olyan fogásokkal, mint a fácán elixír fürjtojással, disznótoros pezsgős fehérkáposztával és hagymás törtburgonyával, vagy a lencsefőzelék tarjával és főtt tojással. A hangulatról többek közt az Erdőfű zenekar és erdélyi barátaik gondoskodnak majd, éjfélkor pedig csomboros töltött káposztával és bécsi virslivel üdvözölheted 2019-et.

13/14

WARMUP New Year's Eve

A WARMUP az évek alatt a főváros egyik legszerethetőbb koktélbárjává nőtte ki magát, ahol minden ital személyre szabottan készül – a mixerrel közösen megállapodtok egy ízvilágban, hangulatban, alapitalban és színben, és ebből kiindulva születik meg valami teljesen egyedi nedű. Így lehet, hogy ittunk már náluk mogyoróhabos-grapefruitos shotot és mákos gubás long drinket, de került már elénk egy arany ananászban szervírozott rumos változat is. December 31-re ők külön az alkalomra összeállított koktélokkal készülnek, a belépő mellé pedig éjfélkor egy pohár pezsgő jár, az este folyamán pedig falatkákat szolgálnak fel.

14/14

Akvárium Szilveszter - Hollywoodi Kiadás

Az Akvárium Klub szilveszteri bulija három teremben kínálja majd a kilencvenes és a kétezres évek legjobb vagy éppen legkínosabb zenéit. Az este fő tematikája Hollywood lesz, így biztosan felcsendülnek legendás filmzenék is, illetve értékes tombolanyereményekkel is készülnek a szervezők. Míg a NagyHallban a Necc Party rezidensei felelnek majd azért, hogy csak a korszak legkínosabb zenéi csendüljenek fel, addig a KisHallban pop-rock-hiphop szól majd a legendás korszakból. A VOLT Lokálban pedig a korszak ikonikus filmslágerei csendülnek fel illusztris filmsztárok képmásainak társaságban.