A Kis-Svábhegy vagy a Napraforgó utca villái, az óbudai Gázgyár környéke, esetleg Herminamező szecessziós épületei mind olyan látnivalók, amiket nem biztos, hogy mindennap útba ejtünk. Ráadásul jóval kényelmesebb, ha kocsival érkezünk. A friss MOL Limo szolgáltatás közösségi jellegét kihasználva, a jelenlegi térképükhöz képest állítottuk össze egy 7 látnivalóról, sétáról, környékről szóló gyűjtésünket.

1/7

Óbudai Gázgyár és tisztviselőtelep

Vezetett, Beyond Budapest sétán jártunk a III. kerület egyik legérdekesebb részén, a Záhony utcánál található, Almási Balogh Lóránd tervei nyomán készült álomlakótelepen. Mai napig kicsit szeparálva van az egész várostól, sajátos hangulatát csendje, zöld zsalugáteres házai, kicsit Kós Károly munkáira hajazó, wekerlés áthallása adja meg. Békés hely ez, még egykori kiskerteket is találunk, ahol a Gázgyár dolgozói akár baromfit is nevelhettek. Sajnos a Gázgyárba egyelőre csak a vezetett séták alkalmával juthatunk be, de legalább a vidékiesbe hajló, mégis indusztriális környéket felfedezhetjük.

2/7

Kiscelli Múzeum

Nem kis túra gyalogosan feljutni Kiscellihez. Az egykori barokk kolostor és templom állandó várostörténeti kiállításai és az időszakos tárlatok is jó programok lehetnek. A romtemplomot is érdemes meglátogatni, sőt, az ide szervezett kulturális, vagy éppen divatprogramok is hívogatóak. Az épületegyüttes mellett turistautat is találunk, ahonnan gyalog folytathatjuk utunkat.

3/7

Rózsadomb: Napraforgó utcai kísérleti lakótelep

Az Ördögárok-Pasatéri köz-Zuhatag sor háromszögben találjuk a mindössze 150 méter hosszú Napraforgó utcát. Gyalog nem sűrűn járunk erre, ám érdemes legalább egyszer megtekinteni az úgynevezett "kísérleti lakótelepet", mely gyakorlatilag egy Bauhaus villacsoportot jelöl, amely stuttgarti alapötlet nyomán épült. 22 remekművet találunk alig egy hektáron. A két világháború közti magyar építészet legjavát tekinthetjük meg sétánk során. 

4/7

Budai Arborétum

Buda Füvészkertjének is nevezik a Gellért-hegy déli lábánál elterülő természetvédelmi területet. A múltban szőlőskertek borították, ám itt is pusztított a filoxéra. Az arborétum gyakorlatilag egy campusszal egyenlő, hiszen a következő generáció kertészeit, tájépítészeit, szőlész-borászait, sörfőző mestereit képzik itt. Látogatása egész évben díjmentes, történetéről bővebben is szóltunk már

5/7

Kissvábhegy

Pár percnyire a Déli pályaudvartól találjuk a Bírák és Ügyészek Lakótelepét, ami szintén igazi villanegyed, mintegy 40 szecessziós épülettel. Az utcák a leghíresebb magyar jogtudósok neveit kapták. Kós Károly népi szecessziója az elsődleges irányvonal, de a német Jugendstil és az amerikai Frank Lloyd Wright hatása is érezhető a villákon. Órákig lehet sétálni a Ráth György, Tóth Lőrinc, Istenhegyi út és Határőr utcák által határolt területen.

6/7

ELTE Füvészkert

A Klinikáktól nyolc perc séta, de parkolni is jól lehet a Füvészkert előtt. A belvárosi "dzsungel" története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza, az ország első füvészkertjeként tartjuk számon. A világhírű Molnár Ferenc regény kis hősei az öreg pálmaházban rejtőzködnek, így A Pál utcai fiúk egyik helyszíneként is gondolhatunk rá. Az év minden szakában kikapcsol az itteni séta, akár a cseresznyefák virágzásáról beszélünk, akár a csendesebb téli időszak pálmaházi, párás bámészkodásairól.

7/7

Stefánia út

"A régi mániám,
Végighajtani a Stefánián,
Egy fess fiákeren,
És a gomblyukamban virág terem."
Énekelte Szenes Iván is Rátonyi Róbert is az egykor szebb időket látott Stefániáról. A környéken gyönyörű rejtőzködő villaépületeket, kastélyokat találni. Zugló Herminamező városrésze egykor víz-gyógyintézeteiről és szanatóriumairól is híres volt. A Földtani Intézet és a Stefánia Palota is építészetileg fontos emlékeink. 

A cikk létrejöttét a MOL Limo közösségi autós szolgáltatása támogatta.