1/8

Közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a megállók és a járatok is akadálymentesek legyenek; ezzel biztosítva, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen utazgathatnak a fővárosban. Bár attól, hogy minden mindenki számára elérhető legyen, még messze vagyunk, a fejlesztések biztatóak: folyamatosan cserélik le a régi járműveket, alakítják át a már ismert megállókat, új járatokat vezetnek be, a kerekesszékkel közlekedők pedig egyre több eszközzel tudnak utazni úgy, hogy nem szorulnak hozzá különösebb segítségre – ezeket a járatokat egy külön ikonnal is jelzik.

Metró:
A 4-es metró teljesen akadálymentesített, minden megállóhelyen van lift, a platformok pedig a mozgáskorlátozottak számára sem jelentenek kihívást. A járművek mindegyikében van biztonsági öv, illetve olyan terület, amit speciálisan a felsorolt emberek, illetve a babakocsival érkezők számára kell fenntartani. A 2-es metró kocsijai rokkant-kompatibilisek, emellett három megálló – az Örs Vezér tere, a Pillangó utca és a Puskás Ferenc Stadion – is ideális a különleges igényekkel rendelkező emberek számára. Az első a platformstruktúrája, a másik kettő pedig a liftjei miatt. A 3-as metrónak pedig két állomása – az Árpád-híd és a Kőbánya Kispest – megközelíthető kerekesszékkel.

Villamos:
A Budát és Pestet összekötő 4-6-os villamosjáratok alapvetően ugyanazt az útvonalat követik; csupán egy-két dél-budai állomásban különböznek. A Boráros térit leszámítva az összes megálló könnyen megközelíthető kerekesszékkel is, és a teljes útvonalon alacsonypadlós kocsik közlekednek. A 3-as villamos pesti részén, azaz a Mexikói út és a Gubacsi út között minden megállót úgy alakították ki, hogy az könnyen megközelíthető legyen bármilyen testi fogyatékkal élő ember számára, a szerelvényekre pedig egyszerű felszállni még kerekesszékkel is. Emellett a 17-es és a 19-es villamos vonalán találkozhatunk még alacsonypadlós szerelvényekkel, amelyek a III. és a XI. kerület között közlekednek, Budán.

Busz:
A 23E, 39-es, 85E, 100-as, 121-es, 225-ös és 251-es járatokat leszámítva minden vonalon alacsonypadlós buszok közlekednek, mechanikusan leengedhető rámpával – a sofőrnek kell jelezni, ha egy kerekesszékben ülő utas igénybe venné. A menetrendes táblázatokon mindig alá vannak húzva az alacsonypadlós járatok indulási idejei, a kerekesszékkel vagy épp babakocsival utazók pedig általában az erre kialakított ajtón szállhatnak fel – amit egy külön ikon is jelez.
Troli:
Alapvetően alacsonypadlós trolik közlekednek minden útvonalon, de egyes szakaszokon a régebbi változatok közlekednek, amelyekre kerekesszékkel nem lehet felszállni (előbbiek indulási idejei alá vannak húzva a menetrendben). A 70-es, 78-as és a 79-es járatokon csak és kizárólag alacsonypadlós járművek közlekednek, hétvégenként pedig teljesen akadálymentes trolik járnak csak – de néhány megállónál a platformok gondot okozhatnak a mozgássérülteknek.
BKK midibusz:
A mozgáskorlátozott emberek illetve egy őket kísérő személy választhatják a BKK midibuszait is, amelyek hétköznap reggel fél hattól este fél tizenkettőig, hétvégén pedig reggel nyolctól délután négyig járnak és bárhonnan bárhova elvisznek minket – viszont előre le kell foglalni a kívánt utat. Akik szeretnék megrendelni a szolgáltatást, azoknak a BKK ügyfélszolgálatát kell hívnia a +36-70-390-3414-es számon, hétköznap reggel nyolc és délután négy között, a diszpécser pedig a szabad midibuszok alapján konfirmálja az utat. Akik rendszeresen utaznak a busszal, azok elsőbbséget élveznek.
HÉV:
A HÉV Budapest belső kerületei és a külvárosi zónák között jár, de az évtizedek óta használt vagonok egyáltalán nem kerekesszék-kompatibilisek.

Mobilapplikációk:
A BKK Futár, a BKK online útvonaltervezője tartalmazza az összes fontos információt az akadálymentes tömegközlekedési útvonalakról. Az app nemcsak a leggyorsabb útvonalakat és a menetrendeket mutatja meg, hanem segítségével tájékozódhatunk az alacsony padlós járművek elérhetőségéről is. Letölthető itt iOS-re és itt Androidra.

Ha még többet szeretnél tudni a mozgáskorlátozottak számára is elérhető budapesti útvonalakról, ajánljuk a Route4U applikációt, amely információt nyújt arról is, hogy az egyes fővárosi nevezetességek, kereszteződések és járdák mennyire akadálymentesítettek. A legjobb az egészben, hogy a Route4U rendszeresen frissül a kerekesszékes felhasználók jóvoltából: az applikáció ugyanis elmenti az egyes utak adatait és értékeli őket, aztán különböző színekkel jelzi, hogy milyen egyszerűen megközelíthető az adott hely vagy út. Letölthető iOS-re és  Androidra is.

2/8

Főbb látványosságok

Sok budapesti látványosság már teljesen akadálymentesített, a kerekesszékkel érkezők kényelmét például a lift mellett rámpák és sok más egyéb is szolgálja.Négy, az egymással szomszédos utcákban helyet kapó lift segíti a mozgáskorlátozottakat abban, hogy eljuthassanak a  felsőbb szintjeire, ahol a nemrégiben rendbe hozott utakon már kerekesszékkel is végiggurulhatunk, könyebben, mint bármikor ezelőtt. Természetesen a macskaköves utak a negyed egyes részein még mindig kihívást jelentenek, akárcsak egy-két magasabb járdaszegély, amelyet segítség nélkül nehéz „megmászni”. A Várnegyeden belül a  a déli bejáratnál egy rámpán keresztül két keréken is megközelíthető, de az átkeléshez meg kell kérnünk a pénztár személyzetét, hogy nyissák ki a kaput – a mozgáskorlátozott látogatók, illetve egy kísérőjük ingyen léphetnek be egyébként.Ha valaki teljesen át szeretné adni magát a lélegzetelállító budapesti panorámának, azoknak ajánljuk a  – a földszint kerekesszékkel is megközelíthető, az alacsonyan elhelyezkedő ablakokból pedig csodálatos a kilátás. A kertből elénk táruló látvány az egyik oka, amiért annyira szeretjük a , a másik pedig az, hogy a nemrég felújított helyek lifttel megközelíthetőek a mozgáskorlátozottak számára is, ráadásul van egy direkt a számukra kialakított mosdó is.

A Kossuth téren található Parlamentbe előzetesen be kell jelentkezni és amennyiben bármiféle mozgáskorlátozottságtól szenvedünk, azt érdemes előre jelezni a személyzetnek. Ha ez megtörtént, egy dolgozó gondoskodik majd arról, hogy megtaláljuk az akadálymentesített bejáratot és a liftet (akárcsak a Várkert Bazárban, itt is van egy mozgáskorlátozottak számára készült mosdó).Ha a  szeretnénk megtekinteni egy felejthetetlen előadást vagy csak részt vennénk egy vezetett túrán valamelyik délután, akkor sem kell aggódnunk. A földszint és az auditorium kerekesszékkel is könnyen bejárható, az első szint pedig lifttel könnyen elérhető. Az  a  mindenfajta segítség nélkül elkerekezhetünk, miközben megcsodálhatjuk az  fekvő építményeket.A  is elérhető a kerekesszékeseknek, csupán egy kísérőnek fel kell mennie a lépcsőn és szólni a személyzetnek, hogy nyissák ki a liftet, ami felviszi a látogatókat a szent helyre.A mozgáskorlátozottak is feltöltődhetnek a Margitsziget fás parkjaiban, ahol az aszfaltozott utakon könnyen közlekedhet bárki, még azok is, akiknek egy rövid séta is kihívás. Mindenképp érdemes megnézni a zenélő szökőkutat, az állatsimogatót, a japánkertet – amelyek mindegyike megközelíthető kerekesszékkel is. A  útjain is könnyedén végiggurulhat mindenki, arról nem is beszélve, hogy van mozgáskorlátozott mosdó is.

3/8

Múzeumok

A főbb budapesti múzeumok mindegyike akadálymentesített, így még mozgáskorlátozottként is könnyű a bejutás: liftek, rámpák és egyéb megoldások segítik a bejutást, vannak külön az ő igényeikre szabott mosdók, ha pedig még így is problémánk adódna, bármikor kérhetünk segítséget a személyzettől. A várnegyedben található , a Magyar Nemzeti Múzeum, nem messze a a Hősök tere, a romantikus falai között található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a a vagy a mind jó választás lehetnek.

4/8

Fürdők

A legtöbb budapesti fürdő is figyel arra, hogy minél inkább akadálymentesebb legyen, mind a megközelíthetőség, mind a belső platformok terén. A mozgáskorlátozott mosdó, zuhanyzó és öltöző szinte bevett dolognak számít, ráadásul sok medencénél vannak fürdőliftek is. A mi ajánlatunk a Gellért fürdő, a Széchenyi Gyógyfürdő, a Rudas Gyógyfürdő, a Lukács Gyógyfürdő és a Dandár Gyógyfürdő.

5/8

Éttermek

Az elmúlt években megfigyelhető az a trend, hogy a budapestiek egyre jobban odafigyelnek a mozgáskorlátozott emberekre, de azért teljesen akadálymentesített éttermet találni a fővárosban még mindig kihívás, főleg úgy, hogy sok hely semmilyen információt nem közöl magáról a témában, semmilyen csatornán.

A Gundel a városligetben, a Pastramit a III. kerületben, a kiemelkedően jó konyhát vivő Larus a MOM Kulturális Központban, a Vár: a Speiz a Várnegyedben, a SonkaArcokat a Kecskeméti utcában, a Bazilikától csak egy pár perces sétára található BESTIA-t, az all-you-can-eat rendszerben működő Trófea éttermeket viszont bárkinek szívesen ajánlanánk, akinek hasonló problémái vannak. A kerekesszékbe kényszerült gourmandoknak jó választás lehet a Bock Bisztró az Erzsébet körúton, a Baotiful a Szabadság téren, vagy a Városligeti tó felett elterülő Robinson (utóbbi három viszont nem rendelkezik kerekesszékeseknek kialakított mosdóval). Ha valaki igazán megadná a módját egy borban és mindenféle jóban dúskáló lakomának, a Michelin-csillagos Tanti a Hegyvidék Bevásárlóközpontban jó választás lehet – főleg mert az étterem könnyen megközelíthető akár kerekesszékkel is; viszont ha szeretnénk mosdóba menni, akkor kénytelenek leszünk a plázáét használni (ami egy szinten van a Tantival).

6/8

Kávézók és bárok

Bár az éttermekhez hasonlóan a legtöbb budapesti kávézó és bár sem kommunikálja magáról, hogy akadálymentesített, szerencsére számos példát tudunk mondani, ahol nemcsak szívesen fogadják a kerekesszékben érkezőket is, de külön számukra kialakított mosdók is vannak. Ha ehhez még hozzáadjuk azt is, hogy a fröccs mellett hűtött kézműves söröket, különböző fajta limonádékat és mindenféle kávékülönlegességet is rendelhetünk az itallapról, egyértelmű a konklúzió: a mozgássérültek számára is minden adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat Budapesten.

A romkocsmák leghírhedtebbike, az Instant a Nagymező utcában nemcsak azért fontos, mert bárként, koncerthelyszínként és csodaországként is megállja a helyét, hanem mert a földszinti részen a kerekesszékkel érkezők is gond nélkül tombolhatnak, ráadásul van mozgássérült-kompatibilis mosdó is. A budapesti éjszakai élet egy másik epicentruma, a Kazinczy utcai Ellátó Kert, illetve a közelében lévő 400 Bar is abszolút megközelíthető a két keréken érkezők számára. A koktélfanatikusok Mekkája, a KIOSK, és a hozzá tartozó szabadtéri rész, a Terasz is simán begurulható, előbbi helyen ráadásul a mosdó is az, amit persze az utóbbi hely vendégei is használhatnak. Az Andrássy úton a Lotz Café-ba az Alexandra könyvesbolton át vezet az út – a különböző aromás borok, teák és kávék mellett érdemes megcsodálni a mennyezetet is, amelyet Lotz gyönyörű freskói díszítenek. Kerekesszékkel könnyen begurulhatunk továbbá a  vagy a Corvin-sétány mögötti Classic Rock Caféba.A nemrégiben megnyitott Premier Kultcafé (a Vörösmarty mozin belül) több fogyatékkal élőt alkalmaz, emellett a környék egyik kedvelt találkozópontjaként vannak itt filmvetítések, koncertek, felolvasóestek, kiállítások és kisebb performanszok. A Baross utcán található  az ország első olyan étkezdéje, ahol szinte kizárólag valamiféle fogyatékkal élők dolgoznak. Habár elsőre „csupán” egy kellemes beülős helynek tűnik arra, hogy elfogyasszunk egy kávét, egy szendvicset vagy egy szelet tortát, a hely még egy feladatot is ellát – a dolgozók így olyan munkatapasztalattal gazdagodhatnak, amire egyébként nem lenne lehetőségük.

7/8

Hotelek

Számos, változó értékelésű budapesti hotelnek van kifejezetten a mozgássérültek részére fenntartott szobája. Ha csak az 5 csillagosakat nézzük, a kerekesszékeseknek ideális lehet az Árpád-hídhoz közeli valamelyik speciális lakosztálya, az V. kerületi vagy az Erzsébet körúton fekvő Corinthia Grand Hotel Royal. Egy csillaggal alább jó opció lehet a VIII. kerületi , a festői , a közelében található Hotel Parlament, a Baross térnél a Hotel Golden Park, a XIII. kerületben a , valamint a közelében a Danubius Hotel Arena. Ha pedig ezek közül egyik sem felel meg, a 3 csillagos kategóriában ott van még az és a Hotel Ében a tizennegyedik kerületben.

8/8

Programok

A klasszikus zenei koncerteken át a fesztiválokig, a motorversenyektől a karácsonyi piacokig egész évben rengeteg budapesti esemény van, ami tárt karokkal – valamint kedvezményekkel és kényelmi intézkedéssel – várja a fogyatékkal élőket.

A június 10-től augusztus 28-ig tartó Budapesti Nyári Fesztivál ingyenes jegyekkel és kijelölt speciális ülőhelyekkel várja a szabadtéri programokra vágyakozó kerekesszékeseket.A minden év júliusában (idén 22-24. között) megrendezett Formula 1 Magyar Nagydíjra a mozgáskorlátozottak speciális jegyeket válthatnak, emellett pedig kijelölt ülőhelyek és parkolóhelyek is a rendelkezésükre állnak. Augusztus 10-17. között ugyancsak minden országból érkeznek majd emberek, hogy a Hungaroring után az is megszállják, a Sziget Fesztivál alkalmából. Európa egyik legnagyobb szabadtéri dzsemborija mindig is különösen nagy figyelmet fordított a mozgáskorlátozottakra; utóbbi „Sziget Szitizenek” és a barátaik egy külön kempingrészlegen szállhatnak meg, a fesztivál területén pedig számos, általuk is használható mosdó kapott helyet. Emellett kerekesszék bérlésére és/vagy karbantartására is lehetőség van az Ability Parkban, ami egy interaktív térben demonstrálja a látogatóknak, mit kell átélnie minden nap a csökkentett képességű embernek. A fesztivál honlapjáról emellett letölthető egy olyan térkép is, ami mutatja a kerekesszékesek által is bejárható útvonalakat.Novembertől januárig pedig ismét ellepik a karácsonyi és adventi vásárok Budapestet, helyben, kézzel készült vásárfiákkal és téli különlegességekkel. Mi kiemelnénk például a lévőt, nem kis részben azért, mert az itteni pláza akadálymentesített. A Budapesti Tavaszi Fesztivál jövőre ismét rengeteg hazai és külföldi tehetséget hoz majd el a fővárosba, akik olyan, szintén akadálymentesített helyszíneken lépnek majd fel, mint a vagy a .Minden évben csökkentett képességű emberek ezrei özönlenek Budapest utcáira, hogy együtt ünnepeljék a Rehab Critical Masst, ami – a nevéből is sejthetően – egy olyan közösségi megmozdulás, ami pont rájuk próbálja felhívni a figyelmet, illetve a társadalmi integrációjuk szükségességére.