Szavakat megjelenítő vízesés, tematikus séták, közös hajóépítés, táborozás a Népszigeten, utcaszínház és koncertek – a június 16-19. tartó kulturális fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet. A folyó helyszíne és egyben témája is a Dunapest fesztiválnak.

1/8

Kempingezhetünk a Népszigeten, építhetünk saját csónakot, és a vízcseppekből szavakat formáló installáció előtt is bámészkodhatunk, de a Kopaszin meghallgathatjuk Beck Zolit is egy szál gitárral. A lényeg, hogy a 4 nap alatt mindezt a Duna-parton tehetjük meg. Egy hiánypótló és új fesztivál szerveződött idén nyárra, ez pedig a Dunapest. A Duna a fővárosiak mindennapjaihoz tartozik, és szerencsések vagyunk, hogy olyan városban élünk, amelyet egy ilyen méretű és szépségű folyó szel ketté. Sokszor felmerülő probléma, hogy ezt jobban kéne (ki)használnunk. Most a Duna és a kultúra ötvözésére és népszerűsítésére létrejött a Dunapest, a Dunát a középpontba helyező fesztivál.

A dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával közösen. A fesztivál megálmodóinak célja, hogy a Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával művészeti és urbanisztikai témában hozzanak létre programokat. A kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál eseményeit június 16-19. között látogathatjuk majd. A programok többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve. A négynapos eseménynek kilenc úszó és vízparti helyszínén összesen hatvan művészeti és urbanisztikai programot szerveznek.

2/8

Urbanisztika

Több városi sétát is tehetünk, lesz egy, amely Újlipótváros történeteiről szól, ez az ingyenes program a Jászai Mari térről indul majd 17-én 11:00-kor. Lesz egy folyóparti séta is Dunajcsik Mátyással, melyet végigjárva megtudhatjuk, hol voltak az egykori hajóhidak a Dunán, és hogyan keltek át a folyón, ha semmilyen híd nem állt rendelkezésre. Hol és mikor volt Budapestnek saját világítótornya? Hogyan zajlott az élet a híres dunafürdőkben és a Dunapalotában? Hogyan vált valaha színpaddá, vagy éppen hadszíntérré a folyó a fővárosban? A séta során ezeknek a kérdéseknek próbálnak meg a végére járni.

3/8

Művészet

A művészet is képviselteti majd magát a fesztiválon. Nagyon látványos és különleges installációt láthatunk a Müpa előtt, a német Julius Popp szöveget formáló vízesés-installációját, ezzel a 16-i, 18 órai megnyitóeseménnyel a Ludwig Múzeum is csatlakozik a programsorozathoz. A Bit.Fall egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó,„folyékony” magyar szavakat formálnak majd, amiket egy algoritmus választ ki. Ezt július 31-ig nézhetjük meg a LUMÚ előtti téren. Ez a program is ingyenes.

4/8

Film, Színház

A Theatre Irrwisch (AT) színes és akrobatikus színházi előadásaiban a humor keveredik elképesztő fizikai mutatványokkal. A MUDJUMPING vasárnap, 19-én lesz 10 órakor a Kopaszi-gáton. De gyerekekkel, családdal is nekiindulhatunk a vízpartnak, főleg a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például fellép Rutkai Bori is a bandájával. A Műegyetemen helyet foglaló Szkénében Keep in Touching címmel kortárs táncelőadást nézhetünk meg Dányi Viktória és Nelson Reguera Perez (Frenák Pál egyik táncosa) közreműködésében. Dunával kapcsolatos kisfilmeket is nézhetünk, a Friss hús a Dunán a Duna-menti országok fiatal alkotóinak rövidfilmjeiből válogat.

5/8

Zene

Ha zenére, koncertekre vágynánk, akkor olyan könnyűzenei előadókat láthatunk-hallhatunk, mint az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius és Jónás Vera is. Lesz egy 'fesztivál a fesztiválban' esemény is: a Hangvető szervezésében egy nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivált szerveznek a Várkert Bazárban, melynek fő fellépője Mamadou Diabaté. De egy szál gitáros előadók is beveszik a Duna-partot, és Marge is koncertezik az A38 Hajón 17-én 21:00-tól.

6/8

Irodalom

De az irodalom is kitelepül a Duna-partra, a Jászai Mari térről egy irodalmi hajó indul. Ezen Bartis Attila, Dragomán György és Filip Florian beszélgetnek a folyók apropóján hatásokról és hagyományokról, a térség hullámairól. Sodrásban címmel lesz Slam Poetry is, fellép Bohdan Piasecki (PL), valamint Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kemény Zsófi , Pion István és Simon Márton, valamint az

Amoeba zenekar.

7/8

Sport

Lesz közös futás és boros-bringás piknik, ami remek apropó, hogy találkozz a barátaiddal vagy pont hogy megismerkedj másokkal, miközben eszel-iszol. És így még egy vidámabb, barátságosabb városhoz is hozzájárulsz . A KÉK szervezésében pedig Kempingezés az utolsó belvárosi vadonban címmel a Népszigeten lehet tábort ütni péntek este, szombaton 10-től pedig vezetett, tematikus sétát szerveznek. Aki a sétánál intenzívebb mozgást szeretne, az 17-én 10 órától ingyenesen jógázhat egyet az Olimpia parkban az Üdvözlet a Dunának elnevezésű jógaórán.

8/8

Egyéb

Június 16-19. között pedig hajót építhetünk barátainkkal vagy családunkkal. A felújított Hullám Csónakháznál a Technika 1 közösségi hajóépítő workshopon megépíthetjük saját egyedi hajónkat, a program végén pedig vízre ereszthetjük és hazavihetjük. Ugyanitt lesz bográcsozás, bulizás is a Csónakházban, ahol még aludni is lehet. Most végre tényleg használhatjuk a Dunát, tegyük is meg.

Hivatalos oldal
Facebook-oldal