Egy héttel karácsony előtt még sokan vagyunk, akik tanácstalanul állunk, hogy mit vegyünk szeretteinknek. Az ötlettelen ajándékok ideje viszont már rég lejárt, szuper, ha teljesen személyre szóló meglepetéssel rukkolunk elő. Zoknicsomag, sapka és sál kombó helyett most olyan izgalmas kedvességeket ajánlunk, melyek életre szóló élményt jelentenek majd az ajándékozottnak. Egy főzőtanfolyam, színházi előadás sokkal többet nyújthat, mint egy olyan tárgyi emlék, ami lehet, hogy hamarosan a fiók legmélyén végzi.

1/4

Mozi, színház

Szuper dolog olyan előadásra jegyet váltani, amiről tudjuk, hogy régen látni szeretné ajándékozottunk, de színházi/mozis élményt úgy is adhatunk, hogy nincs konkretizálva a dátum és maga az előadás sem. A budapesti Art Mozi-hálózatnál váltható úgynevezett 'ajándékjegy' , mellyel az 5 mozi bármely filmjére beülhetünk. A színházi előadásokat illetően kedvenc színházunknak is biztos van bérletes lehetősége, ám talán még rugalmasabb, ha egy – a teljes országot/várost lefedő – jegyértékesítőnél váltunk ajándékutalványt,. Így koncertre, színházba, operába, sőt akár fesztiválra is mehet az ajándékozott, csak rajta áll, hogy mely opciót választja.

Néha olyan jó lenne régi klasszikusokat nézni a moziban! Az Uránia Woody Allen retrospektív vetítéssorozata a mester 80. születésnapja apropójából kezdődött, és egészen februárig tart.
Ha pedig színház, akkor jó szívvel ajánljuk az Átrium előadásait: a zseniális Makbettet, a kritikus Igenis, miniszterelnök urat vagy az Őrült nők ketrecét. Élményszámba mennek a kisebb színházak programjai is: mint például a Spinoza önálló estjei: Dés Mihállyal az Anyám könnyű kosztot ígért, ami a 77 pesti recept című könyvből inspirálódott, vagy az Akit az istenek szeretnek – Csákányi Eszter-est.

2/4

Gasztronómia

Nemcsak szakácskönyvekkel lehet valódi gasztroélményt nyújtani, hanem például főzőtanfolyammal vagy egy-egy új hely kipróbálásával is. Ehhez jó mankó lehet egy-egy toplistánk. Fogd kézen kávérajongó, nagyon édesszájú vagy a hamisítatlan magyar konyhát kedvelő barátod/családtagod, és látogassátok meg a felsorolásban szereplő helyeket.

Főzőtanfolyamokat természetesen már mi is teszteltünk. Egyik kedvencünk a Closed/Open, akik a szokványos, egy nagy konyhában való főzés helyett nívós éttermek konyháiba vezetik be a vendégeiket. Mi anno a Rostenstein Vendéglőben és a Vár: a Spejzban jártunk, és rengeteg dolgot ellestünk a csúcskonyhákban. Vásárolhatunk náluk ajándékutalványt, így szerettünk akkor használja fel, amikor csak akarja, de konkrét kurzusokra is befizethetünk. Jelenleg az Émile cukrászata, Rosenstein Tibi bácsi és a Lou Lou kurzusai érhetőek el.
Klasszikus választás a , izgalmas lehet a Vágott trüffelek, a Modern orosz ínyencségek vagy a Wok, wok, wok vietnami kurzus is.

Hogy ne csak evésről beszéljünk, természetesen a bor és a sör sem maradhat el, ajándékozás szintjén sem. A Borakadémián a legkezdőbb kurzustól egészen a sommelier-képzésig is elmehetünk. Sőt, már sajttanfolyamot és pálinkatréninget is tartanak.
Még oldottabb opció a Bortársaság Borsulija. és nagyon élveztük, mind a környezet, mind a szórakozva tanulás miatt. Januárban például jó választás lehet a Borász a házban: a Heimann Családi Pincészet kóstolója.

A sörösök sem maradnak ki az ajándékozásból: a Brew Studio sörkóstolók mellett immár sörfőzőtanfolyamokkal is készül. Azért elég menő dolog lehet lefőzni a saját folyékony kenyered! Ráadásul mindezt úgy, hogy nem kellenek hozzá különleges eszközök, konyhai körülmények között is teljesíthető. Egész napos program, és biztos, hogy életre szóló élmény is, pláne, ha édesapád/férjed/kedvesed/haverod utána valóban hozzáfog a sörfőzéshez.

3/4

Extrém 

Azoknak, akik szeretik az adrenalinfröccsöt, szuper ajándék lehet egy-egy extrém sport tesztelésének lehetősége, egy sosem próbált élmény. Ilyen például a csepeli repülés, melyet már mi is t. 200 km/h szélsebesség és eufória. Különböző repülési csomagokból választhatunk a honlapon.
Ha az ajándékozott megrögzött Óz-rajongó, vagy csak már túl van a tandemugráson és a sárkányrepülésen is, a követező élmény a hőlégballonozás lehet. Profi csapattal, gyönyörű hazai tájakon.