Gasztró
Budapest legédesebb arca – hová menjünk cukorsokkért?
Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
Budapest legédesebb arca – hová menjünk cukorsokkért?

Az egészséges életmóddal némileg ellenkező helyekre járni igazi bűnbeesés. Akik azonnal izgalomba jönnek a „gofri” vagy „milkshake” szavak hallatán, már húzhatják is a nyúlcipőt, mert azokat a budapesti helyeket szedtük össze, ahol az Oreo, a Nutella és a cukormáz a főnök.

Gofri Shake Macaron Éclair Minden más

Gofri

Az elmúlt időkben gombamód szaporodnak a városban a gofris helyek. Mi egyáltalán nem bánjuk ezt, hiszen végre látjuk, hogy van élet az otthoni sütős verziókon túl is, amelyek leginkább nem finomságukkal, hanem azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy az egész konyha háborús övezetté változik. A gofrisok közül a legkedvezőbb árral a Ferenciek terén lévő Habos Gofri emelkedik ki. Onnan tudjuk, hol van a kis ablakuk, hogy mindig hosszú sorok állnak előtte. A legszélesebb feltét-választékkal a Sweetheart bír. Náluk sós perecet, Reese’s csokikat, rengetegféle gyümölcsöt is kérhetünk a liége, vagy brussels tésztára. Harmadik szeretett gofrisunk a Váci utcában található Belgian Waffel Bar, ahol belga hangulat és ízek fogadnak. Akár gumicukrot is halmozhatunk a tésztára, de mi maradunk a szintén elég édes, mégis letisztultabb belga csoki-tejszínhab kombinációnál.
Habos Gofri

Shake

Amilyen egyszerűnek tűnik egy tejes turmix összeállítása, olyan silányokba futhatunk bele néha. Mert egyáltalán nem elég egy botmixerrel végigmenni egy banánon és pár deci tartós tejen ahhoz, hogy igazán jó állagú shake-et kapjunk. Az egyik új meglepetés a One Million Shake Bar, mely a Váci út körúthoz közeli elején várja vendégeit. Olyan shake-választékkal, melyeknek alapja a tejszínes fagylalt – így garantált a sűrű állag és a jeges élmény. Igény szerint növényi tejekkel is kérhetjük a shake-eket. Nekünk az ‘American dream’ névre hallgató Ferrero Rocher-Nutella-banán verzió akasztotta ki a finomsági relét. A Móricz Zsigmond körtérhez közeli Sweethearték shake-ben is elég jók, nagyon édes, ám kicsit hígabb turmixokat rendelhetünk náluk. A Vanilla Extasy (vanília fagyi, vanília puding, vaníliás karika, tej) például elég durván édes élmény. Az Ahoy!-ban a karamell-banán-keksz verziót ajánljuk.

Macaron

Volt már rá példa, hogy összeszedtük a város legfinomabb macaronjait, de ez lassan két éve történt és a piac elég gyorsan változik a belvárosban – ez pedig így van a macaron frontján is. Az egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb üzlet a Chez Dodo, ahol harmóniában van a profi produktum a csodás dizájnnal. Most például egy chai latte macaronnal hívogatják a kis színes franciák kedvelőit. A Desszert Neked süteményeit is érdemes kipróbálni, és válogatni néhány szemet a mandulalisztes szösszenetekből. A Solymárról Budapestre költöző Zazzi macaronjaira is büszke, és nagyobb mennyiségek esetén, előrendelést is felvesznek.
Chez Dodo

Éclair

Sokan mondták, hogy az éclair lesz az új macaron, és az édesszájúak sokat keresik a francia süteményt a városban. Ez a desszert szintén bonyolult, akár honfitársa, viszont ízei megnyerők lehetnek, főleg ha nagyon jó minőségű csokoládét használnak hozzá. Nagyon ízletesek és nem különben szépek a KIOSK cukrászatainak éclairjei, melyek exkluzív köntösbe helyezik a kis franciát, Meglepő lelőhely a Pöttyös Bögre Bisztró a Paulay Ede utcában. Az ő éclairjük nem a cukrászatos vonalat erősíti, sokkal inkább a pékségből érkező finomságok közé sorolnánk. Vékony tészta és rengeteg krém jellemzi. A nemrég nyitott, Fővám téri Amber’s ízekben is változatos , továbbá itt kapjuk a város egyik legnagyobb éclairjét.
Pöttyös Bögre Bisztró

Minden más

Ha még nem kaptunk diabéteszt, már a szövegtől és a képek nézegetésétől, van még pár cuki ötletünk az inzulintúladagolásra. Az egyik a New York Minute gyorsbüfé rántott Oreoja, ami meglehetősen bizarr választás, de sokan bele vannak bolondulva a fekete-fehér kekszbe, így ilyen formában is szívesen fogyasztanák. Az év első felében rátaláltunk Budapest egyik olyan helyére, ahol megfelelő receptúrával készítik a french toastot. Ez pedig az Á la Maison reggeliző – itt már kora reggel porcukros mámorban kezdhetjük a napot. Kevés a jó palacsintázó a városban, de a Crepetában sétálva is fogyasztható óriáspalacsintákkal készülnek. Az alma-fahéj-karamell egyveleg például erősen ajánlott.