A nyitva maradt ajtók mindig hívogatóak – biztos nektek is volt már olyan, hogy egy véletlenül tárva felejtett kapun besurrantatok. Hiszen ilyen helyekre általában csak olyankor jutunk be, mikor vendégségbe megyünk valakihez. A budapesti udvarok 99%-a ismeretlen számunkra, pedig sok titkot és érdekességet rejtenek. Ilyenek a múltból itt maradt kutak is.

1/8

-

Gyűjtésünk kifejezetten a lakóházak díszkútjaira fókuszál, melyek csupán azok számára ismertek, akik a házakban laknak, vagy valamiért meglátogatták már az udvart. Többnyire eklektikus, romantikus, klasszicista stílusban, a 19. században készült kutakról beszélünk, melyek funkciójukat tekintve lehetnek csupán díszek, vagy valódi víznyerő kutak is. Érdekes módon a pesti oldalon találjuk a legtöbbet, amire magyarázattal szolgálhat a város egykori domborzati helyzete. Számos forrásból tudjuk, hogy a pesti oldal talaja szennyezett és mocsaras volt, ezért is létesítettek megannyi kutat közterületeken, intézményekben, illetve pincékben és udvarokon. Voltak híresen jó vizet szolgáltató kutak, melyekhez sokan jártak és sok lakóház udvarán is megtalálhatóak voltak a lakóknak ivóvizet szolgáltató, vagy a belvárosi (mai V. kerület) istállókban a lovak itatása miatt létesített kutak. A város első valós vízvezetékét 1868-ban építették, a mai Nádor utca területén. A máig fennmaradt kutak zöme annak ellenére is megviselt állapotban van, hogy legtöbbjük nem is az eredeti kút, hanem ezek másolata, vagy már több ízben renovált verziója. Jobb sorsot érdemelnének, de manapság leginkább csak virágtartóként használják őket, vagy, a még el nem zártak segítségével nyernek vizet az udvarok felmosásához.Kutatásunk során volt, hogy a véletlennek köszönhettük, hogy bejutottunk egy-egy udvarba, de hálásak vagyunk a lakóközösségek hozzáállásáért, akik örömmel engedtek be minket a szóban forgó házakba. Háttérinformációk tekintetében segítségünkre volt Rajna György forrása, a Köztérkép és a Műemlékem is.

2/8

Vörösmárvány kút

Egyszintes, klasszicista épületet találunk a Veres Pálné 32-es szám alatt, mely apró udvarán egy vörös márványból készített falikút áll. Igazi élmény betérni az V. kerületi házba, az udvarról feltekintve egészen közelinek tűnik az égbolt. A ház nagyon szép állapotban van, bizonyára a kút is sok felújítást megélt és így ad karaktert az udvarnak.

3/8

Korsós lány

Régen jártunk ilyen pompás épületben, mint az Ó utca 6-os szám alatt található eklektikus lakóház. A pompa pedig nem múlt idő, hiszen kívül-belül felújították az 1905-ben épült házat. Egy modern, üvegliftet is találunk itt, ami egyáltalán nem idegen, elegáns harmóniában van a díszes udvarral, mely közepén egy klasszikus korsós nőalakkal díszített kút áll.

4/8

Fáklyás nő

Az 1837-es, Hild József által tervezett, műemlékvédelem alatt álló klasszicista lakóház dús növényzetű udvarán egy fülkében áll a kecses bronzból, vagy egyes források szerint vasból készült nőalak, aki valaha fáklyát tartott a kezében. A Zrínyi utca 9. alatt található kút kávája már nem eredeti, viszont egy slag arról árulkodik, hogy használják. Valószínűleg a kert növényeit locsolják vele.

5/8

Kígyós kút

1812-13-ban épült Pollack Mihály tervei alapján , Gömöry Károly patikus megbízása alapján a Gömöry-háznak, vagy Patikárius háznak hívott épület a Király utca 12. szám alatt. Itt üzemelt egykor az 'Arany oroszlán' gyógyszertár, s érdekesség, hogy mai napig gyógyszeripari intézmény működik a klasszicista házban. Udvarán egy kígyó motívummal díszített, álszecessziós majolikakutat találunk, mely korhűnek tűnik, ám új építmény.

6/8

Oroszlánfejes kút

'Jó Pásztor'-házként volt ismert a Király utca 21-es számú kétemeletes, klasszicista, Pollack Mihály tervezte sarokház, mely sajnos nagyon rossz állapotban van, s megérdemelne egy renoválást. Színe miatt akár mediterránnak is mondhatnánk az udvart, mely ugyan hangulatos és bájos, de nem szabadna veszni hagyni. Csodaszép csigás lépcsősora miatt sem. A tágas udvaron szinte elvész az oroszlánfejjel díszített kisebb kút.

7/8

Domborműves díszkút

Az Eötvös utca 29. szám alatt álló ház Haász Gyula és Málnai Béla tervei alapján épült, 1910-11-ben. Rosenfeld-házként ismert. Domborművekkel díszített kútja az előkertben található, így az utcáról is rálátunk. Kávája most kaspóként funkcionál.

8/8

Korsós nő - 'Abigél'

Hild József 1844-ben építtette a házat, melynek udvara békés, csöndes és különleges hangulattal bír. Az Október 6. utca 19-es klasszicista háza titkot őriz, ez pedig nem más, mint a szoborfülkében pihenő korsós nőalak, mely mindenkinek ismerős lehet. Ő nem más, mint Szabó Magda: Abigél című regényéből megismert csodatévő szobor, kinek korsója ma is üzenetekkel teli. A manapság már csupán virágládának használt kúton áll a szobor, mely városi legendák szerint a filmsorozat forgatása alatt orrsérülést szerzett, ám azóta rendbe hozták.