A szervezett túrák helyett most teljesen fakultatív barangolásokról szólunk, amelyekbe ugyanúgy beférhet egy fagyizás, vagy uzsonnázás, mint a parkban kártyázás, vagy egy kisebb múzeum megtekintése. Pesten a Pozsonyi út környékét és a Károlyi kert vonzáskörzetét jártuk be, míg Budán a Gül Baba utcában turistáskodtunk.

1/3

A Mikszáth térről a Károlyi kertbe

A VIII. kerület legszimpatikusabb tere igazán napos célpont: nem véletlenül sütkéreznek sokan kávéval a teraszokon. A Lumen, vagy a Vostro jó választás lehet a séta előtti ébresztő kávéra, s a legjobban azzal járunk, ha a Reviczky utcán keresztül haladunk, hiszen tavasszal/nyáron a fákkal szegélyezett szűk utca hangulata elég egyedi, nem véletlen, hogy az eltévedt turisták elégedetten sóhajtoznak, ha csak véletlenségből kavarodtak oda. A épületét is érdemes megvizsgálni, ha már erre járunk. Az Ötpacsirta utcára bekanyarodva hamarosan a találjuk magunkat, melynek parkja is megér egy külön sétát. Szerencsés esetben reggeltől estig napos a Múzeum lépcsője, amit nem csak az egyetemisták használnak találkozóhelynek. Szerintünk legalább annyira menő, mint New Yorkban a MET lépcsőin múlatni az időt.

Egy sima utca helyett inkább az Unger ház passzázsán keresztül közelítsük meg a Magyar utcát, hiszen az Ybl Miklós által tervezett gazdagon díszített épület zárt ablakos, fakockás burkolatú miniátjáróját sokan nem is ismerik, pedig praktikus kerülőút és építészetileg is nagyon izgalmas. A Magyar utcára érkezvén már észre is vesszük a : a legenda úgy tartja, hogy anno sokkal drágább volt a kert körüli házakban az első emeleten lakást venni, mert abban a magasságban illatoznak legjobban az akácok. A park kapuja reggel 08:00-tól napnyugtáig van nyitva. Egy különleges lakója is van, ő Károly, a véletlenségből idekerült fekete nyúl, aki napközben a toalett mellett héderel egy ketrecben, éjjel pedig kiengedik. hogy őrizze a kertet. Ha megéheznénk, a szemközti jó szívvel ajánljuk, pláne, hogy terasza éppen a városi park bejáratánál üzemel.

2/3

A Gül Baba utca

A festői budai utcácska igazán unikális: nincs még egy ennyire romantikus út a belvároshoz közel. Nem véletlen, hogy a Várnegyed szűk utcái mellett számos fotósorozattal csaptak már be turistákat és akár helyieket is, hogy a képek valahol a mediterráneumban készültek. A legideálisabb, ha a Mecset utcán sétálunk fel egészen a Türbe térig, ahol felfedezhetjük a 16. században épült és a Rózsakertet, amit már többször említettünk ideális randevúhelyszínként. A kilátás innen is pompás, az igaz élmény mégis a középkori meredek utca feltérképezése. Mivel a Gül Baba utcában nincsenek vendéglátóhelyek, érdemes csomagolni magunknak elemózsiát, vagy a túra után beülni a Frankel Leó utcában található Szendzsoba egy dzsúszra, bagelre. A Margit-sziget közelsége hívogató, szóval, ha az idő engedi, egy séta még beleférhet.

3/3

A Pozsonyi út és a Szent István Park

Újlipócia lakói méltán büszkék kerületükre, a fejlődő Pozsonyi útra, gyönyörű épületeire és hagyományaikra. Idén például már hetedik alkalommal lesz Pozsonyi Piknik, ami egyike a legbarátságosabb belvárosi minifesztiváloknak. Az utcát szegélyező fák miatt a Pozsonyi elég árnyékos, így a nagy meleg elől is érdemes ide “menekülni”. Érdekes az a kontraszt, amit a régi és még most is üzemelő boltok és az új telepesek mutatnak. Ha a Jászai Mari térről indulunk a irányába, rögvest fel is tekinthetünk az 1-es számú ház balkonjára: Radnóti Miklós és 2014-ben elhunyt felesége, Gyarmati Fanni történetére emlékezhetünk itt. Sajnos csak szervezett séták és rendezvények ideje alatt leshetünk be a Pozsonyi út lépcsőházaiba: Egyre több a kutyasétáltató és a babakocsit tologató anyuka, amint közeledünk a Szent István Parkhoz, ami az utat köti össze a Duna-parttal. Órákig lehet ücsörögni itt, figyelvén a rohangáló gyerekeket, a görkorcsolyázó tiniket. Nagyon kedveljük az ide pár lépésre lévő TüTü lébárt, egy smoothie-ra mindig jó betérni. Ahogy a gyakorlatilag bármire, a pedig még a kutyusunkat is magunkkal vihetjük fagyizni, vagy kutyakekszet enni.