Vadonatúj kortárs művészeti programsorozat kezdődik április végén Budapesten, valamint több vidéki és külföldi helyszínen. Az OFF-Biennále öt héten át több mint ötven helyszínen várja a kortárs művészetre nyitott kultúrafogyasztókat. A látogatók a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a Youtube-videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig több száz kortárs művel és programmal találkozhatnak. Kiválasztottunk közülük 10-et, melyeket megnézünk.

1/10

Dan Perjovschi: Az OFF rajz

Múzeumok, kiállítóterek és közintézmények falaira, padlójára vagy ablakaira készített rajzaival Dan Perjovschi bejárta a világot. A képregények és graffitik világát idéző egyszerű piktogramjai és a hozzájuk fűzött elmés szójátékok, melyeket gyakran performatív aktusként a közönség előtt rajzol viharos gyorsasággal, közéleti témákat, politikai eseményeket kommentálnak. Művészi kifejezésmódja és könnyen felismerhető stílusa karikaturista munkásságából fakad. Rajzai forrásául újsághírek, az interneten talált szövegek, blogok, tévéshow-k és személyes beszélgetések szolgálnak, melyeket sokszor beilleszt munkáiba egyfajta párbeszédes installációt hozva létre a világgal. Művészetét konceptuális lázadásnak tekinti a kapitalista műtárgypiac és a hagyományos szocialista művészeti képzés ellen, mely nem tartja egyenjogú művészeti formának a grafikát és a karikatúrát a festészettel és a szobrászattal.

Hol? Hátsó Kapu, 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Mikor? Április 24-május 31.
Esemény

2/10

Ismeretlenség ellen III.

Az „Ismeretlenség ellen” tulajdonképpen egy márkanév. A projekt lényegében olyan használt cikkek üzletét jelenti, ahol a tárgyakon lévő cédulán megtalálható az előző tulajdonos fotója és elérhetőségei, így a használt ruhákon és tárgyakon keresztül a figyelem az egyénre és a személyes kommunikációra és történetekre helyeződik, s az ismeretlenséget felválthatja a megismerés és a kommunikáció. Menj el a Haj-Sokk Fodrászatba és vegyél részt a projektben! Vidd el megunt ruhád vagy használati tárgyadat, és vigyél egy igazolványképet is az egyéni ruhacímkédhez!

Hol? Haj-Sokk Fodrász Szalon, 1054 Budapest, Steindl Imre u. 7.
Mikor? Április 24.-május 30., H-SZ-P: 13.00-21.00, K-CS: 9.00-15.00
Esemény

3/10

Sugár János: Tűz a múzeumban

Az OFF-Biennále nyitónapján tüzet raknak a Rombusz Teraszon, mely addig ég, amíg a művészeti programsorozat véget nem ér. A tűz az alulról induló, közösségformáló együttgondolkodás és cselekvés jelképe: önként vállalkozók tartják életben közel negyven napon és éjen át, hogy kellemes meleget és jó hangulatot teremtsenek a társasági együttléthez. A múzeum zárt terében folyamatosan égő tűz gondolata Sugár János fejéből pattant ki 2010-ben és most, hat év múltán a Check Your Head projekt keretében végre fellángolhat. Bárki részt vehet a tűz őrzésében, jelentkezés a tuzorzes@gmail.com címen.

Hol? 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.
Mikor? Április 24.-május 31.

4/10

Eltűnő faluvilág (VS.hu projektje)

Egy város emlékét őrző felirat, kiüresedett ingatlanokra akasztott ELADÓ táblák, egy mozgóárus kocsijából áradó dallamok, egy-egy udvaron kapirgáló tyúk, de leginkább csend és nyugalom. Ugyanígy, a közfoglalkoztatottság, valamint egyéb munkalehetőségek hiánya, helyenként előítéletesség, idegenellenesség és bezárkózottság. Képek és benyomások, amelyek a kiállítás apropójául szolgáló, „Az Isten Háta Mögött” című videóanyag megtekintését követően maradnak illetve fogalmazódhatnak meg a látogatóban. A VS.hu hírportálon 2014. novemberében közzétett dokumentarista jellegű projekt a Központi Statisztikai Hivatal 2014. áprilisi, „Települések a lét határán” című riportja inspirálta. Megfigyelése középpontjába ugyanis 60 olyan település került, amelyek lélekszáma a megelőző két népszámlálás között több, mint felével csökkent.
A kiállítás törzsét adó anyag a stáb által felkeresett 20 településen forgatott rövid, 1-2 perces videó, amelyek a portál interaktív, webes felületén is elérhetőek. Az eredeti anyag az OFF-Biennále kapcsán azonban olyan további interjúkkal egészül ki, amelyek egy más hangvételű olvasatra adnak lehetőséget.

Hol? Telep Galéria, 1075 Budapest, Madách Imre út 8.
Mikor? Április 23.-május 9., H-Szo: 12.00–18.00. Megnyitó: április 24., 20:00
Esemény

5/10

Szűcs Attila: Plankingelő nő

A plankingelő ember szélsőségesen exhibicionista magatartásával ejti zavarba a nézőt. Az arccal jobbára lefele forduló, kezeit merev testéhez szorító alak a mozdulatlanságával és elszigeteltségével provokálja a közönségét. Dadaista gesztussal minden értelmezési kísérletet elutasít, társadalmi kívülállását manifesztálva passzív ellenállásba menekül. Kivonulása a környezetbe való beolvadással, áttetszővé válással, egyfajta mimikri segítségével történik. Ennek a koncentrált semmittevésnek a során a nézőben megfogalmazni vágyott jelentés a nem-jelentés felé tolódik el. Értelem és cél nélküli játék ez, ok és következmény nélkül.

Hol? 1065 Budapest, Nagymező u. 54-56. (udvar)
Mikor? Április 24.-május 31., hétfő-péntek 10-19, hétvégén 17-19.
Esemény

6/10

Sound as Space

A városi séták azt kutatják, hogyan ragadható meg egy-egy városi tér a helyszínen keletkező hangokon keresztül. A jelenség képzőművészeti megközelítése annál is izgalmasabb, mivel a művekben a befogadó fizikai jelenléte és annak jellemzői közvetlen hatást gyakorolnak a műre. A mű így minden pillanatban változik: exkluzív, egyedi élményt biztosítva minden egyes befogadójának. Ezért öt olyan, itthon és külföldön alkotó művészt kértek fel a részvételre, akik magas színvonalon képviselik a hangművészetet, és erősíthetik e megközelítés hazai terjedését. A zenei és képzőművészeti háttérrel rendelkező művészek a város mindennapi életének egy-egy izgalmas és egyedi helyére dolgozták ki műveiket.

Hol? 1061 Budapest, Király u. 8-10, Central Passage, 40-es helyiség, 1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 3. szám alatti 2 szomszédos üzlethelyiség, 1084 Budapest, Víg u. 20.
Mikor? Május 2-17., H-P: 16.00 -20.00, Szo-V: 12.00-20.00, Megnyitó: május 2. 18.00 – nyitóséta a Hosszúlépés. Járunk?-kal közösen. Nyitóséta: május 2., Szo 17:00. További séták: május 3., V 17:00; május 8., P 17:00; május 9., Szo 17:00; május 14., Cs 17:00
Esemény

7/10

Mérlegállásban

Az elmúlt években több százezer magyar döntött úgy, hogy időlegesen, esetleg véglegesen elhagyja Magyarországot, és külföldön, főleg nyugat-európai országokban keres munkát, megélhetést, új otthont. A külföldre távozottak között sok a fiatal, illetve középkorú, és szép számmal vannak köztük értelmiségiek is. Bár többnyire más országokat választanak, mint a XIX. és XX. század fordulójának kivándorlói, távozásuk mögött hasonló okok állnak, mint bő száz évvel ezelőtt: a negatív gazdasági, társadalmi, politikai folyamatok. A történelmi tapasztalat arra enged következtetni, hogy a most külföldi munkát keresőknek is csak egy része fog később hazatelepülni, sokan tartósan letelepednek új otthonukban. A személyes érintettség okán a kiállítás, mely a majd két éve Berlinben élő kurátor és képzőművész páros budapesti lakásában valósul meg, nem titkoltan szubjektív állásfoglalás, amely különböző művészi pozíciók bemutatásával reagál az elvándorlás motivációinak, nehézségeinek és következményeinek kérdéskörére.

Hol? 1081 Budapest, Népszínház u. 19. 4. em. 49-es kapucsengő
Mikor? Április 25.-május 3., naponta 17.00–20.00, valamint előzetes bejelentkezés alapján.
Esemény

8/10

Gazdálkodj OFF-osan!

A második világháború után a szabadidő eltöltésének egyik népszerű formája a társasjáték volt, amely során játékosok az adott játék szabályainak betartásával valamilyen cél elérésére törekedtek. 1939-ben világszerte elterjedt Monopoly táblajáték Magyarországi adaptációja a Gazdálkodj okosan!, amely népszerűvé vált játék jelentősen eltér a Monopolytól, mivel a hazai verziójában a játékosok nincsenek egymásra hatással, a siker kizárólag csak a szerencsén múlik. A 'Gazdálkodj OFF-osan!' egy életnagyságú interaktív, mobilis társasjáték, ami a szocializmusban elterjedt népszerű táblajáték mintájára készült. A valósághű társasjáték keretein belül arra keresik választ, hogy milyen lehetőségei adódnak ma egy fiatal magyar képzőművésznek Magyarországon. Milyen akadályokkal találja szembe magát és milyen támogatásokra számíthat, ha közben szeretné a függetlenségét is megőrizni. A játék célja nem más, mint egy fenntartható művészi életpálya megteremtése.

Hol? 1051 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 22.
Mikor? Április 29.,19.30

9/10

Insecurity State

A projekt keretében a The Corporation és a Technologie und das Unheimliche csoportok nagykoalíciót alakítanak és létrehozzák Insecurity State néven saját „esztétikai államukat', amelynek hivatalos nyelve a kortárs technozene. A rendezvény során a hivatalos klub-helyszínt egy tematikusan installált és dramaturgiailag szerkesztett, performatív elemekkel életre keltett térré változtatják át.

Hol? LÄRM techno club, 1072 Budapest, Akácfa u 51., 1. em.
Mikor? Április 30., 22.00-06.00
Belépés ingyenes, kilépés 1500 Ft
Esemény

10/10

Izolátor

A csoportos kiállítás az aktív belső elszigeteltség állapotát járja körül a nemzetközi színtéren is közismert hazai alkotók részvételével, akik közösen hoznak létre egy olyan installációt, melyben műveik külön-külön és együttesen is működnek. Az együttműködés kiindulópontjaként a sci-fi irodalom úttörője, Hugo Gernsback berendezése szolgált, akinek feltalálóként az 1925-ben kifejlesztett Izolátor volt a legismertebb találmánya, egy olyan gép, amely a termékeny izoláció állapotát teremti meg, megkönnyítve a koncentrációt és a védekezést a külvilág ártalmas hatásaival szemben.

Hol? Postapalota, 1122 Budapest, Krisztina körút 6-8.
Mikor? Április 25.-május 15., 14.00-20.00, Megnyitó: április 25. 21.00, finisszázs: május 15. 20.00
Esemény