Nincs több kifogás, minden körülmény megfelelő ahhoz, hogy elkezdjünk egészséges dolgokat enni, nem is beszélve arról, hogy lassan a strandon sem szeretnénk törülközőbe csavarva ülni a lángosos bódé árnyékában. A legjobb megoldás még mindig a saláta, amely természetesen túl kell hogy mutasson a zöld leveleken és az ecetes szószokon. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol szerintünk a legjobb kombinációkat lehet enni, és ahol ezek az ételek nem köretként, hanem olykor kiadós főételként is működnek.

1/10

Legelő Salátabár (Bezárt)

A Dob utca sarkán található Legelő bebizonyítja, hogy egy saláta nem csak köretként, hanem főételként is megállja a helyét. Ebben egyetértünk, a helyen ugyanis szép kiadós salátákkal dolgoznak, amelyeket akár mi magunk is összerakhatunk és megehetünk, vagy magunkkal is vihetünk, ha épp olyan kedvünk van, sőt, online is összerakhatjuk a kívánt szettet, amit természetesen kiszállítanak. A biofiúk és biolányok láthatják a tápértékét is annak, amit megesznek, szóval az ebédet igazíthatják a kívánt fürdőruha mérethez. Az egyetlen negatívum az, hogy a salik egy kicsit túl vannak árazva, még annak ellenére is kicsit soknak tűnik 1600 Ft egy club chicken saliért, ha frissek az alapanyagok, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha öntetet akarunk, akkor még plusz 120 Ft-ot kérnek. A projekt akkor sem jön ki nagyon olcsón, ha magunk válogatunk sajnos, de ez van, az egészséget meg kell fizetni. Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy a kiszolgálás tud körülményes lenni, és néha a várakozási idő túlmutat az ideálison, de a végeredményért mindenféleképpen megéri várakozni.

2/10

Konyha

A Madách téri Konyha nagyjából havonta változó étlapján mindig három salátát találunk, amelyek közül legalább az egyik vega/vegán. Jelenleg egy kecskesajtos-narancsos, málnaecetes madárbegy salátát (1500 HUF), egy rukkolás-cukkinis-grillezett zelleres quinoa salit (1850 HUF) és egy újhagymás-majonézes, füstölt pisztráng kíséretében érkező krumplisalátát (1950 HUF) találunk a kínálatban. Utóbbi szinte főételnek is beillik, lágy és nagyon finom, a quinoa legizgalmasabb része a grillezett zeller, amiből el tudtunk volna viselni egy kicsit többet is, de az ízek itt is teljesen rendben voltak.

3/10

SAL (Bezárt)

A SAL nem a SAL 9000-re utal a Második űrodüsszeiából - bár az is jó - hanem egy belvárosi helyre, ahol a saláta nagyon zöldséges, vagy épp gyümölcsös a leves és a naponta megújuló ragut barna rizzsel szolgálják fel. De ehetünk még itt bagettet, paninit, aszalt gyümölcsöket és süteményeket is. Ahogy az lenni szokott, itt is van összeválogatós saláta, szimpatikus feltétekkel, de pluszban kész salátákat kísérleteztek ki, ha valaki nem lenne biztos abban, hogy jó döntéseket hoz. Amúgy ezt érdemes választani, ha például nagyon mega cézár salátát (1310 Ft) ennénk, de a görög sali (1340 Ft) is rendben van.

4/10

Basil Ica

Az egy dolog, hogy remekül néz ki a Bazilika kupolája ennek a kis salátázónak az ablakából, de még az étel is rendben van: a salátákat itt 290 Ft/ összetevő egységáron mérik, van jalapeño, feta sajt, coleslaw saláta, majonézes kukorica, krumplisaláta, szárított paradicsom, hozzájuk pedig quesadilla és panini. Néhány szuper egészséges kombó 1000 Ft alatt is megvásárolható, és az sem mellékes, hogy gyors.

Cím: Budapest 1065, Révay köz 2.
Facebook

5/10

Keksz

A Keksz ugyan nem kimondottan salátázó, de elég ütős kombinációkat raktak össze, így gyorsan bekerült a kedvenceink közé, többek között itt ehetjük a város szerintünk legjobb cézár saliját három kombinációban (csirke - 1450 Ft, marha - 1690 Ft, lazac - 1890 Ft), de persze össze is rakhatunk bármit, amit megkívánunk a közel 30-féle összetevőből. Mi egy rukkola-szárított-paradicsom-uborka-grillezett lazac-dió szettet dobtunk össze, amihez jár még bazsalikom joghurt, világos- és sötét sörszósz. A Keksz saláták 1350 Ft-nál kezdődnek, az egyedileg összeállítottakat pedig az összetevők tételes ára alapján kell fizetni. Mivel szuper a teraszuk, ezért érdemes egy házi limonádét is kérni, és ebéd után eliszogatni a napon.

6/10

Falafel salátabár (Bezárt)

Nem véletlenül telik meg ebédidőben a Falafel: ez a város egyik legköltséghatékonyabb egészséges étkezdéje, ahol a különböző menük és fix egytálételek mellett akár magunk is összerakhatjuk a salátánkat. Mi mindig a nagy salit rendeljük pitával (1160 Ft), az elmúlt időszakban pedig tökélyre fejlesztettük a tál megpakolásának művészetét. Ez persze nem könnyű, a pultban pirított hagyma, salátamixek, kukorica, csicseriborsó, rukkola, bab, lencse, répa, brokkoli, uborka, zöldbab, falafelgolyók, cékla, szószként pedig mézes mustáros szósz, céklás humusz, csípős mártás…stb. Az egésznek a titka a tartalom és a kötőanyag megfelelő rétegelése, ami csak gyakorlással tökéletesíthető. Az egyetlen egy negatívum, hogy a rendelni kívánó embertömeg mindig pont a salátás pult előtt torlódik fel, ami igencsak megnehezíti a hozzáférést bizonyos összetevőkhöz, de vannak dolgok az életben amikért megéri tolakodni. A sült hagyma például ilyen.

7/10

Nemsüti

2004-ben nyitották meg az egyik első vegetáriánus saláta- és szendvicsbárt a Jászai Mari téren, a Pozsonyi út elején, ahol szezonális anyagokból készítik a jóságot. A hely ugyan főleg szendvicsezőként lett híres, de a salátájuk is olyan produktumnak bizonyult, ami miatt érdemes idejárni - szerencsére a Nemsütisek nem csak levelekben és dresszingekben gondolkoznak. Erről árulkodik az e heti választék is: a pikáns bazsalikomos szárított paradicsomos kuszkuszsaláta; az aszalt szilvás grillcékla saláta füstölt sajtkockákkal, pirított kesudióval; és a mézes-medvehagymás csicsókasaláta. Ezek egységesen 900 Ft-ba kerülnek, tehát még a pénztárcánk is jó napja lesz, ha ide jövünk.

8/10

NEMO Buda

Ahogy a név is mutatja, NEMO-éknál a friss halak mellett a saláták is dominánsak. A budai street food hely több alternatívát is kínál: egyrészt van egy friss zöldekből álló pultjuk, ahonnan tetszés szerint választhatunk a roppanós zöldségekből, dresszingekkel (kicsi 790 forint, 1090 Ft) és ezekre választhatjuk extraként a grillezett tengeri jóságokat. (pl. fril garnéla 890 Ft, baby polip 690 Ft) Mi mégis a fix salátákra startoltunk rá, ami grill garnéla saláta (2290 Ft) és a Rákbatyus rukkolás, chilis mangó dresszinges verzió volt. Tartalmas fogások, nagyétkűeknek egy levessel, csipegetőseknek önmagában is kiad egy ebédet. Jó időben a teraszon fogyasztva még élvezetesebb, hiszen tudjuk, hogy a NEMO-nak a pincehelyiség szellőzése a leggyengébb pontja.

9/10

Hard Rock Cafe Budapest

Biztos meglepő, hogy a steakek, hamburgerek, turmixok és amerikai giga fogások csarnokában éppen a salátára mentünk rá, de tudtuk, hogy bajnokul bánnak a zöldséges fogásokkal is. A kultikus helyen mindig jó a hangulat, mikor náluk jártunk ebédidőben, éppen egy emelkedett hangulatú skandináv férficsapat ebédelgetett egy rocksztár ereklyéje alatt – ez így az igazi. Stadionrock a hangszórókból és nemzetközi szöveg a háttérből. A Cobb saláta (3200 forint) összetevői sávokban fekszenek a tányéron és a dresszing is külön tálkában érkezik: egy falat a ropogósra pirított baconből, hozzá lila hagyma és avokádó, aztán még egy villányi a cheddarból és a répából. Óriási adag, letisztult ízekkel. A Grilled Chicken Chop Salad (3400 forint) ízvilága pedig a legharmonikusabb: hibátlan volt. Nem kérdés, nem csak a masszív amerikai ízlésre terveztek, viszont a méret a tengerentúli szokásokhoz van hangolva: nehéz mindent egyszerre elpusztítani a tányérról, még akkor is, ha egy salátáról beszélünk.

10/10

Spíler

A Gozsdu egyik első “telepese” nem véletlenül kedvenc még mindig, évek múltán is: nem csak borozni, sörözni, koktélozni ildomos náluk, érdemes a hasunkra is gondolni, akár ebédről, akár vacsoráról beszélünk. Snackek és falatkák mellett salátákból sincs hiány: a Cézár olyan, mint a nagykönyvben meg van írva, kiváltképp rákkal (1790 forint) szervírozva. Nincs túlhúzva a dresszing, a grillezett rákok frissességét is ki kell emelnünk, mert kivételesen finomak voltak. Steaksalátát is próbáltunk (1980 forint) ami egy egyszerű formula: chilis öntettel összeforgatott rukkola és parmezán sajt köríti az omlós, médiumra sütött steak szeletkéket. Pikáns és szemtelen.