„Reggelizz úgy, mint egy király!” – tartja a mondás. Mi is ezen az elven vagyunk, s amellett, hogy a városban rengeteg jó pékséget találunk, sok hely készül kimondottan reggelire való ajánlatokkal. A szokásosabb, ismertebb reggeliző pontokat most újabbakra cseréltük.

A környék legfinomabb pékáruját biztosan a Pöttyösben találjuk, ugyanis Franciaországból érkező tésztával dolgoznak. Több turista is méltatta már natúr croissant-jukat, hogy a Montmartre-on ettek legutóbb ehhez hasonlót. Ezt mi is megerősíthetjük A franciás péksütit egy lattéval együtt csupán 390 forintért be is szerezhetjük egészen 11 óráig, munkába sietve, vagy helyben fogyasztva. Szendvicsekben is nagyok: úgy megpakolják a bagetteket, bageleket, molnárkákat, hogy jobb tányéron fogyasztani őket. Mert potyogna a sok finomság. Felhívnánk a figyelmet az egyre népszerűbb eclaire-re, amit 290 forintért vásárolhatunk meg a Pöttyös Bögrében: szintén az elmúlt idők egyik legjobbja. Vaníliával töltött szeretetcsomag. Edit, a hely mozgatórugója névről ismeri minden vendégét, így nem csak az isteni reggelik miatt, hanem a szívélyes fogadtatás után is mosollyal távozik tőlük mindenki. Fontos, hogy tekintettel vannak az ételallergiásokra is: legalább négyféle alternatív tejet kérhetünk a kávékhoz.

Tagadhatatlanul Budapest egyik “legcukibb” helye a felfoghatatlanul apró Le Petit Bistrot a Hajós utca-Dessewfy utca sarkánál. 10:00-kor nyitnak, így inkább a ráérősebbeknek ajánljuk. Az enteriőr és a hangulat szívet melengető, egy barátnőzős reggelire, pletykálkodásra a legideálisabb helyszín lehet. Mi egy pármai sonkás-rukkolás összesütött szendvicset (990 forint) kóstoltunk, lágy sajttal és egy csíkos lattéval leöblítve. Specialitásuk az almás óriás palacsinta (990 forint), melyben ízletes reszelt almát találunk, nagyon gazdagon töltve, vaníliafagyival tálalva. Az édességhez egy forró tea, vagy egy levendulaszörp passzol leginkább.

Zsófi és Blanka nevéhez fűződik a Károlyi Kerthez egészen közel eső Zoska, ahol reggel 7-től este 7-ig készülnek a reggeli fogások. A kedvesség nem csak az enteriőrre jellemző: a rohanást igazán hátrahagyhatod, ha itt költöd el a nap legfontosabb étkezését, hiszen a vendégkör és a kiszolgálás is barátságos, marasztaló. Vergnano kávékülönlegességek mellé választhatunk klasszikus reggeli étkekből (bundáskenyér, rántotta, roppanós virsli mustárral), de a Marmonstein pékségből szállított pékárukban sem csalódhatunk. A Brie sajtos szendvics (790 forint) például mesés, ahogy a juharszirupos pancake (690 forint), vagy a müzli (690 forint) is jó választás lehet. 1190 forintért komplett reggeli menüt rendelhetünk.

Régóta vártuk már, hogy a Móriczon felújított Gomba egy jó vendéglátóhelyet kapjon. Úgy tűnik, meg is van: a 4 Street Coffee nem bár, vagy bisztró, inkább egy megbízható sütiző és reggeliző hely. A szendvicseik (480 forint-580 forint) croissant-ban és briósban is kérhetők, összesütve, vagy frissiben. Süteményeik között találunk a mentes verziókon kívül paleokat is, ami igazán figyelmes gesztus. Pascucci kávékkal dolgoznak, ezért azzal sem lőhetünk félre, a mi kedvenceink viszont a praktikus csomagolású pohárkrémek (500 forint) voltak: a gyümölcsrizs és a sajttortás verzió. Egy egészen nagy terasz tartozik a 4 Streethez, így ráérősebb reggelinket is elkölthetjük náluk, ha már odasüt a nap is.

4 Street Coffee Facebook
Cím: 117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér Gomba, 3. cikkely Nyitva tartás: H-P: 07:00-20:00 Sz-V: 10:00-19:00

Az egyre népszerűbb Corvin-negyed egyik legszimpatikusabb helye a Wiener Szalon. Nem kell ezentúl Bécsbe vágyakoznunk kávéért, vagy autentikus kornspitzért, hiszen Bécs jött egyenesen hozzánk. A magyar felmenőkkel rendelkező Nicholas régi álma volt a decens kis hely megvalósítása. A stollent, hókiflit ugyanúgy ajánljuk, mint az igazi Bécsből érkező roppanós virslit, éppen olyan pikáns mustárral, ahogyan azt szomszédaink szeretik. A hely igazi specialitása a fánk (250 forint), amiből nagyon nehéz házias, légies fajtát találni a városban. Ha valaki fánk-früstükre nevezne be, akkor sárgabarackos és csokis verzióban is kérheti a porcukorral hintett remekeket. Egy csésze házilag pörkölt kávéval lekísérve már jól kezdődhet egy álmos hétfő is.

Körülbelül félúton a Széna tér és a Mechwart liget között, a Varsányi Irén utca nyugodt kis sarkán találjuk a Budai Kettőt (a Budai Pékség kistestvére), ami már reggel 07:00 órától várja a munkába sietőket kifogástalan pékáruival, igazán széles szendvics (590 forint) választékával. A focaccia náluk tényleg azt jelenti, amit Olaszországban, a kakaós csiga csordultig van csokival és a tudatosabban étkezőknek sem kell egyből szénhidráttal indítani: salátákat is árulnak, elvihető tálban. Szendvicseikbe mindig csempésznek valami extrát: csípős chorizot, jalapeno paprikát, vagy érlelt pármai sonkát. Amiért viszont gyakorlatilag Debrecentől elrollereznénk a Budai Kettőig, az a juharszirupos-pekándiós fonat. Omlós, édes, de nem gejl, ízes, de nem sok. Nincs benne hiba. A kis teraszon, kávéval kísérve a legtökéletesebb reggeli.