Miután írtunk szobrokról, utcanevekről, padokról, most a budapesti órákról írunk. A szokásos rohanásban észre se vesszük őket. A mobiltelefonok korában már karórát is egyre inkább csak dísznek hordunk – ugyan ki igazítja az életét manapság köztéri órákhoz? Pedig milyen szépek. Volt idő, amikor a budai Toldy Gimnázium udvarán elsütött mozsárágyú hangjához igazították járásukat. A pályaudvarok óráit 1898-ra az összes többit 1911-re sikerült –elvileg– összehangolni.

1/14

Nyugati pályaudvar

A Nyugati pályaudvar egykor a város szélén állt, a jelenlegi pályaudvar 1877-ben nyílt meg – ez már nem állt a tervezett Nagykörút vonalában, hanem éppen mellette. Ez az óra azonban sokkal újabb, az 1998-as homlokzati újjáépítéskor került oda.

2/14

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Ez az óra 1912 óta áll a Múzeum körúti egyetemi épület oldalánál, számlapján ott a készítő neve. Ifj. Hoser Viktor (1871-1957) a csillagászati tanszék hajszál pontos főóráját kötötte össze a lentivel, amely az elektromos szabályozásnak köszönhetően tudott ilyen pontos lenni. A szerkezetet az épület renoválása idején Vályi Huba, az órások mai korelnöke restaurálta, ma pontosabban jár, mint valaha.

VIII. Múzeum körút 6-8.

3/14

Óra villa

Ez az 1843-ban épült villa nevét is az óráról kapta. Egy ideig itt volt Görgey Artúr, a magyar fővezér harci álláspontja, amikor 1849 májusában Buda visszafoglalására készülődött.

XII. Diana utca 23/b.

4/14

A Bazilika

A Bazilika egyike Budapest azon nevezetes épületeinek, amelyek valóságos koruknál jóval idősebbnek szeretnének látszani. Pedig csak 1905-ben szentelték fel, I. Ferenc József jelenlétében.

5/14

Keleti pályaudvar

1951-ben így nézett ki a Keleti pályaudvar órája, vörös csillaggal keretezve. Az időket jelezte az állandósult felirat, amely szándékosan elsiklott az ellentmondás felett, hogy a megszálló aligha lehet a „függetlenség záloga”.

6/14

Evangélikus gimnázium

Budapest egyik legszebb napóráját csak az evangélikus gimnázium tanárai és diákjai élvezhetik, ugyanis az udvarban található. Ha valaki a magyarországi napórákról mindent tudni akar, elmélyedhet Keszthelyi Sándor alapos könyvében, itt.

VI. Városligeti fasor 17- 21.

7/14

Szent László-templom

Ezt a templomtornyot és órát kevesen ismerik fel. Lechner Ödön karcsú, szecessziós Szent László templomát díszíti Kőbánya központjában.

8/14

Zsidó hitközségi épület

Ez az óraszerkezet sajnos hiányzik a helyéről; úgy tűnik, a zsidó hitközségi épület gondos renoválása erre nem terjedt ki. Hiába húzódik a ház kissé távolabb a többitől – a Dob utca túl szűk ehhez a nagyszabású homlokzathoz.

VII. Dob utca 35.

9/14

Párisi Nagyáruház

Ezt az órát is kevesen veszik észre – a Párisi Nagyáruház homlokzatához tartozik. A 2009-ben befejeződött átépítés után az épület három korszak építészeti emlékműve: 1883-ból származik az egykori Terézvárosi Kaszinó szépen restaurált régi bálterme, 1911-ben építették köré az akkor nagyon modernnek számító vasbeton szerkezetű áruházat. Mindehhez csatlakozik a 21. századi boltbejárat és tetőráépítés.

10/14

Jugoszláv követség

E hagyományos óra az 1920-as évek óta áll itt, az Andrássy út és Dózsa György út sarkán. A mögötte lévő saroképületbe, a jugoszláv követségre menekült Nagy Imre 1956. november 4- én, ahonnét aztán Tito elnök árulása nyomán Romániába hurcolták.

11/14

Népstadion

Ezt a képet aligha kell magyarázni. Talán csak a Broadis nevű angol csatár neve nem ismerős, aki megmentette az angol becsületet.

12/14

Gogol utca

Ez egy kevéssé mutatós napóra – meglepődnétek, hogy milyen sok van, ha ide másolnám a budapesti napórák hosszú listáját. 1959-ben készült az épület a Gogol utca 17. szám alatt. Ráférne egy alapos restaurálás.

13/14

Nyugati tér

Ez a két Nyugati téri óra szinte sohasem mutatja ugyanazt az időt. A modern óra a pontosabb, telik rá a szponzor pénzéből. Fele részben viszont reklámműsor megy – kár, hogy el kellett adni, és a kerület büdzséjéből nem tellett a karbantartásra.

14/14

Időkerék

Az Időkerék nevű szobor-órát 2004. január 1-jén, az Unióba való belépés napján avatták fel az Ötvenhatosok terén. A mesterséges homokszemek pontosan egy év alatt peregtek le. Régebben. Mert már nem működik. pedig az időt nem mérni, hanem jelképezni volt hivatva, Herner János ötletgazda szerint. Most önköltségi áron eladó, belföldre vagy akár külföldre is.

Ha még többet akarsz tudni Budapestről, a szerző Budapest Könyv című művét megveheted itt.