Egy jó pizzát felismerni nem nehéz: a tésztája, függetlenül attól, hogy vastag, vagy vékony, mindig friss, adott esetben ropogós, és könnyed szerkezetű. A pizzaszósz nem árt ha túlmutat a klasszikus bolti fűszeres ketchupon, a feltétek pedig legyenek frissek, ne konzervgombát kelljen gépsonkával ennünk. Ha ezen felül vannak extrák, akár méretben, akár hozzávalókban, az sem rossz, de ha az alapok rendben vannak, nagy baj már nem lehet. Most, hogy már tudjuk, mit keressünk, nézzük mit kapunk a városban – szeletben!

1/11

Szelet!

Cím: 1137 Budapest, Szent István körút 12.
Facebook

Ki gondolná, hogy már lassan három éve nyitva a pesti pizzaforradalom egyik első bástyájának számító Szelet!, ahol a mai árakon számítva nevetségesen olcsón juthatunk egy-egy szelet pizzához a Vígszínház lábánál. Noha vele srégen szemben a Szeráj nyújt kebab okozta örömöket, nekik sem kell szégyenkezni. Mi egy négysajtosat kóstoltunk, ami a késő délutáni órák ellenére eléggé megfáradt volt már, adagra közepes (nyolc-tíz falat), egyedül a szerény 200 forintos ellenértéke nyújthat némi vigaszt. Volt még tejfölös-sonkás, szalámis, és sonkás gombás is; 550 forintért már üdítős menüt kaphatunk, a 42 centi átmérőjű pizza pedig 1500 forintba kerül.

2/11

La Trattoria

Az Október 6. utcában lapul meg ez az olasz kis étterem, melynek ablakában hívogatóan kacsintgatnak a pizzaszeletek. A pultos lány kicsit unottan meséli el melyik micsoda, mi pedig meglepetten konstatáljuk, hogy olyan, mintha a felére ráömlött volna a klasszikus mexikói zöldségkeverék, máskülönben nem tudjuk mire vélni a zöldborsót és a sárgarépakockákat. Végül egy tejfölös alapú, kapros-sonkás-kukoricás-zöldborsósat választunk, és ennek ellenére nem is járunk rosszul. A kapor nagyon jól feldobja a dolgot, a tészta ropogós és vékony, szóval a 390 forintos ár, melyet végül fizetünk érte, nem is tűnik annyira rossznak.

Facebook

3/11

Jack's Burger

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 4.
Facebook

Noha a burgereit már méltattuk korábban az olcsó, de jó kategórián belül, az étterem pizzaszeleteit még nem próbáltuk. Erre most sor került, mégpedig a Hercegprímás utcai egységben, ahol is egy szalámis darabra fentük a fogunkat. A képen nem ez látszik, de az általunk kapott darab eléggé égett volt, nem is értjük, egy ilyet hogy lehet kiadni. Amikor pedig beleharaptunk, egyöntetűen kiáltottunk fel, mivel az összes metróaluljáróban péksüteményeket áruló üzletlánc hasonlóan szalámis pizzája jutott eszünkbe: egy az egyben ugyanaz a ropogós (és valójában ízletes) tészta, a jól megsült szalámidarabokkal. Ára nem kevesebb, mint 340 forint.

4/11

Grab & Go

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 2.

A Jack's-től nem messze helyezkedik el ez a levesbár, ahol szendókat, illetve naná, hogy szelet pizzákat is lehet kapni. Amikor ott jártunk, egyféle volt, egy klasszik margarita, melyre azon nyomban le is csaptunk. Méretében nem kellett szégyellni magát, ízvilágát pedig feldobta az a minden bizonnyal Piros Aranyból kevert, amúgy nem rossz csípős szósz, melyből grátisz lehetett a tetejére nyomni akármennyit. Sokkal több mindent róla nem tudunk elmondani, talán még annyit érdemes hozzátenni, hogy 390 magyar forintot kóstált.

5/11

Pizzanet

Cím: 1077 Budapest, Király utca 51.
Facebook

Romantikával és könnycseppekkel a szemünk sarkában gondolhatunk vissza arra, hogy itt kezdődött minden, de amúgy ha már valaha is ettünk ott, ezt nyilván nem fogjuk megtenni. A választék széles, a tészta vastag, mi pedig nem teljesen értjük, miért kell ilyen sokat sorban állni. Oké, világos, 200 forint nem sok pénz, ez meg azért teljesen laktató, megtölti az alkoholtól megfáradt gyomrot, de nyilvánvaló, hogy semmilyen gasztronómiai élményt nem kell tőle várni. Cserébe nem halsz meg a piától, jó deal, nem?

6/11

Tészta Tanya

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi utca 23.
Facebook

A Wesselényi utcában található ez a tésztázó, ahol szintén fellelhető pár jó szelet pizza is. Ha definiálni szeretnénk egy magyar identitással megáldott pizzát, szerintem ő lenne az első helyen: hatalmas szalámik, darab zöldpaprikák, és lila hagymák pihentek az egészen nagy darab tésztaszeleten. Hangulatunkon csak egy kicsit rontott, hogy első útja a mikróba vezetett, majd noha lehetett rá kérni ketchupot, ez sem segített a szétgyilkolt, puha tésztáján, melyről nagy nehezen le tudtuk kajálni a feltéteket. Ára 250 forint volt.

7/11

Pizzica

A pesti Broadwaynek sem kell nélkülöznie a vastagabb tésztás, úgynevezett Lazio-stílusú pizzaszeleteket, és a négyszögletű szeleteket kedvelőknek is elég eddig menniük, itt rögtön megtalálják a számításukat. Van minden: sonka, gomba (akár szarvasból is), zöldek rá, a beltér kellően olaszos, vagy épp eklektikus, az árak pedig 290-től 490-ig mozognak. Ha ajánlani kéne egyet, akkor mindenképp ezt ajánlanánk, mert nagyon prémium a cucc.

8/11

Trio Pizza

Cím: Nyugati téri aluljáró
Facebook

Budapesten már csak elvétve találunk olyan forgalmasabb aluljárót, vagy csomópontot, ahol már a távolból ne lehetne érezni a Trio Pizza üzleteinek jellegzetesen vonzó és egyben taszító ipari olaj-illatát. Naná, hogy a pizzabizniszben is utaznak, ha már ez a nevük, és 199-ért szeletet, valamint 1590-ért egész pizzát is vehetünk. Nagyon gyakran készül friss, valószínűleg a forgalom miatt, a választék pedig a szokásosnak mondható: sonka, gomba, sajt, szalámi, bacon. A tészta a puhább és vékonyabb családjába tartozik, és az egész bár nem rossz összhatású, mégis olyan semmilyen, öt perc múlva már emlékezni sem fogunk rá.

9/11

Il Treno

Cím: 1024 Budapest, Retek utca 12.
Facebook

Legyen az vagy bevásárlóközpont, vagy utcafronti üzlet, a Vonat megbízhatóan hozza a maga által szabott minőséget, amit most pizzaszeletekre vetítünk le. A tészta a vékonyabb, ropogósabb fajta, a feltétek gazdagok és jóízűek rajta, és ez az a fajta, amit kábé mindenhol várnék - nekem a személyes kedvencem a magyaros. Méretben sem kell szégyenkeznie, viszont az ára is ehhez mérten 450 forint.

10/11

Pizza Me

Az üzletet lehet, hogy jobban ismerjük leánykori nevén, amely nem más, mint a La pizza di mamma Sofia, mely két címmel is támad (Király utca és Erzsébet körút). Tagadhatatlanul a város egyik, ha nem a legjobb pizzaszeletezője, a kínálatban pedig csípős és sima szalámi, gorgonzola, gomba, olíva, tonhal, sonka, és mindez a legjobb minőségben. Ha profik vagyunk, kérünk rá rukkolát is, valamint meglocsoljuk fűszeres olívaolajjal, és megszórjuk egy kis fűszerkeverékkel. Mielőtt megkapjuk még eltölt pár másodpercet újra a kemencében, az alja ropog, az íze pedig mennyei. Az ára pedig ehhez mérten 300-tól 450-ig terjed, de megéri. Érdemes haza is vinni, simán odaveri kábé az összes rendelőset, és annyira ki sem hűl. Ja, és van natúr alapú, Nutellás pizza is.

11/11

Fogasház és Szimpla

Mindkettőről városi legendák mesélik, hogy mennyire király szeleteket lehet itt az éjszaka hőseinek szerválni, de amikor arra jártunk, sem este nem volt, sem hétvége, így bizony hoppon maradtunk. Annyit sikerült kideríteni, hogy a Fogasházban pénteken és szombaton mérik a pizzaszeleteket, a nagy pizza átmérője 45 centi, és 350 forintba kerül. A Szimplában pedig volt egy kis formátumváltás, és töki pompost adnak, ha kellően későn megyünk, és kinyit a kajás pult.