Már megint olyan dolgokra szeretnénk felhívni a figyelmet, amik mellett minden nap elsétálunk, de nem jegyezzük őket. Pedig igazán megéri egyszer úgy bejárni Budapestet, hogy a horizont helyett a cipőnket és a sima aszfaltot megtörő szépséges öntöttvas csatornafedeleket fürkésszük. Egy kicsit irányítsuk a tekintetünket az útburkolat irányába, mert a téma szó szerint az utcán hever.

1/11

-

Nem azokról az aknafedlapokról szólunk természetesen, melyek megkeserítik az autósok és biciklisek életét és mintegy járhatatlanná teszik a közutakat, hanem legtöbbször a sétálóutcákra megálmodott, díszesebb kivitelű verziókról. Japánban már divattá vált, hogy élelmes művészemberek színekkel dobják fel az utcák ezen ékeit, de ehhez az is hozzátartozik, hogy egészen “képregényesre” vették már a figurát, szamurájokkal, aranyhalakkal, a nemzet történelmét feldolgozó kis jelenetekkel tarkítják a csatornafedeleket. Itthon még nem jelent meg a streetart ezen formája. Úgy nyolc évvel ezelőtt kezdték meg az elavult, unalmas fővárosi fedelek cseréjét, de nagyon sok lehetőség volna még díszítésükben.

Brüsszelben egy mókás szobor témáját adták a csatornafedelek (a pisilő kisfiú és kutya mellett születtek még a belgáknál vicces alkotások), Pozsonyban egy rézből készült férfi kandikál ki az egyik csatornából, tehát egyáltalán nincs mostoha életük a fedeleknek. Budapesten ugyan nincsenek ilyen jellegű szobrok, de szebbnél szebb öntvényeket találunk elszórva a városban. Nem is olyan régen még szitanyomott pólók is készültek egyszerűbb és jellegzetes csatornafedők hatására Majoros Zita jóvoltából, ami bekerült a Printa Budapest tematikájú holmijai közé. Sőt, rátaláltunk egy osztrák cégre is, akik táskáktól kezdve, a kulacsokig, szinte mindent gyártanak budapesti csatornafedős dizájnnal. Minket is megihlettek ezek a szépséges öntöttvas munkák, ezért jártunk egy nagyot, 'orr-lógatva', csak a lábunk elé fókuszálva.

A város csatornafedeleit a Fővárosi Csatornázási Művek megbízására vállalkozó mesteremberek és műhelyek készítették el, ezért is a sokféleség. Tudni kell, hogy a nem mindegyik fedlap tartozik a csatornarendszerhez, hiszen akár postai, vagy elektromossági célra is használnak aknákat, melyeket nem árt, ha a frekventáltabb sétálóutcákban, tereken művészi értékkel bíró fedelekkel takarnak be. Ezért mi sem csak a csatornafedeleket örökítettünk meg, hanem egyéb akna-záró paneleket is. Bár első ránézésre sok egyformának tűnik, a részletekben rejlik a lényeg: egy-egy virágnyomat, vagy címer teszi egyedivé az öntvényeket.
Összeállításunkban elég rendhagyóan, szerepelnek olyan fedelek is, melyeket a 2010 óta üzemelő Corvin Plázában találtunk. A pláza-hangulatot szerették volna megtörni, utcai atmoszférát kölcsönözve az egyik legvilágosabb bevásárlóközpontnak.