Keresés EN

Ez is érdekelheti

Budapest

Visszatér az Uber Budapestre

A 2016-ban a taxisoknak köszönhetően kiebrudalt cég nemcsak visszatér a fővárosba, de a Főtaxival még össze is bútorozik. Legalábbis ez a szándékuk.

Budapest

Csoda, hogy nem halt meg senki – Az egyik legsúlyosabb vonatbaleset a Nyugati pályaudvaron

A szerencsének és a gyors reagálásnak köszönhető, hogy haláleset nélkül végződött az a baleset, ami 1962 őszén történt a Nyugati pályaudvaron.

budapest

Öt megújuló tér, amit már nagyon várunk

Szeretjük a látványterveket, mert a szellemképszerűen megjelenő figurák, a szökőkutakban pancsoló gondtalan gyermekek, széles mosollyal rollerező bankárok, bevásárlásból tele táskákkal hazafelé tartó hölgyek obligát, gondtalanságot sugárzó elemek rajtuk. Most azonban koncentráljunk a tartalomra, és nézzük meg, hogyan alakul át jövőre öt fontos budapesti placc: az Erzsébet, a Ferenciek, a Madách, a Nyugati és a Széll Kálmán tér!

1/6

Óriáskerék állott, most kőhalom

Az Erzsébet tér rendszerváltás utáni története jól ismert. Idővel kitelepült a buszpályaudvar (ennek épülete a jelenlegi Design Terminál), a színházépítési káosz után a magyar kreativitást fémjelezte, hogy egy vesztett helyzetből lett erény: a és a park néhány év alatt – különösen nyáron – a hosszúra nyúlt pesti éjszakák egyik alapvető találkozóhelye, generációs élmény lett.

Az intenzív használat azonban megtette hatását, a térkövek összetöredeztek, és a tóban addig ismeretlen, értelmes lények fejlődtek. Az ősz folyamán megkezdett felújítás után egy karakterében az eddigiekhez hasonló, de megújult teret, valamint kibővített klubot kapunk színházteremmel, közösségi terekkel és . A tér építése tehát gőzerővel folyik, így kíváncsian várjuk a fejleményeket.

2/6

Párizsi udvar, budapesti szív

A Ferenciek tere a kezdet kezdete óta Pest szerkezeti középpontja, amely két alkalommal élt át paradigmaváltást. Az Erzsébet híd építéséhez kapcsolódva lebontották a középkori városrészt és megépült a két Klotild-palota, valamint a Schmahl Henrik-féle zseniális Párizsi Udvar.

A dübörgő KGST idején, az 1970-es években egy modernnek gondolt megoldás mentén építették át a teret. Az akkori tervezők úgy gondolták, hogy a várost többszintes alul- és felüljárórendszerekkel kell szétszabdalni, hogy utat törjenek a motorizációnak, és a halálos iramban száguldó Trabantok foglalják el az utakat.

A korabeli tervezők sajnos egy tényezőt felejtettek el: az embert. A Ferenciek (akkor Felszabadulás) széttöredezett, hangos, dehumanizált térré változott, a Kossuth Lajos utca pedig olyan sivár nagyvárosi autópálya lett az évtizedek alatt, hogy a Kraftwerk is elmorzsolt egy könnycseppet az

'>Autobahn megírásakor.

Mindannyian emlékszünk még félhomályos parkolóra az időközben szintén átépített Március 15. téren, ahol a hungarikumnak számító „Hogyan raboljuk le az autósokat azért, mert egy összetekert újságpapírral rámutatunk az üres helyre” verseny díjazottjai szedtek védelmi pénzt a parkolóktól. Mindez a múlté, jövőre a Budapest Szíve Program eredményeképp emberléptékű, kényelmesebb és rendezettebb téregyüttesen sétálhatunk a Ferenciek környékén.

Az idén kezdődött felújításon minden az „ojjektum” bontásával kezdődött. A legfontosabb célok a tér megtisztítása, a terek összekapcsolása és a gyalogosok előnyben részesítése. A Duna és a Kígyó utca kiteresedik, a járdák gránitszürke térkővel lesznek burkolva, – ahogyan a látványterveken is látszik – a kiemelt helyeken egyedi rakással és mintákkal, ami a tér egyedi alakjára reflektál. A ferences templom előtti Nereidák kútja ezentúl ivókút lesz, elültetnek 63 új facsemetét és 3000 cserjét, továbbá egyedileg tervezett utcabútorokon pihenhetünk meg.

Tény, hogy egyelőre nem egy belvárosi oázis lesz a Ferenciek, ugyanakkor sokkal lesz belőle, méltóan központi szerepéhez.

3/6

Egy kapu, ami sosincs zárva

A következő egy-két évben sorra újulnak meg Erzsébetváros terei, ezek sorába illeszkedik a Madách tér ősszel megkezdett felújítása. Korábban több – nagyrészt papíron maradt – terv is született a méltó kialakításra: egykor az párjának szánt Erzsébet sugárút, illetve Madách sétány végpontjának szánták, ennek részeként épült meg a nagyszabású épület a maga téglaarchitektúrájával és boltíves kapujával.

Az utóbbi időben kezdett életjeleket mutatni a tér, az árkádok alatt a , a és a terasza is általában jó választás, de a fentiek fényében érthető, hogy megmagyarázhatatlan volt a városszerkezetileg nagyon előnyös helyen lévő tér eddigi alulhasznosítása.

Óriási pozitívum, hogy a kerület hallgatói ötletpályázatot írt ki a tervezésre és a kerületiek is megkérdezték, így a különböző irányból érkező ötletek egy része beépült a végleges tervekbe. Tény, hogy a felújítás után sem nyit kisebb arborétum a téren, de a parkoló autók helyén esztétikus térkő, ledekből álló fénycsík és kellemes vízfelület várja a reggeliző helybelieket, a napfényre vágyó irodistákat és a romkocsmatúrára indulókat.

A boltív egyben a és Erzsébetváros kapuja. Régi-új bárok, árkádok és szökőkutak: minden adott, hogy igazi közösségi tér legyen az Örkény előtti térből, ami biztosan nem csak egyperces hírnevet szerez magának.

4/6

Keleti oldal, nyugati oldal

A mai Nyugati térről 1846-ban indult az első magyar vasútvonal Pest és Vác között. Később, a Nagykörút építésének az egykori Indóház az útjában állt, ezért az Eiffel-iroda tervei szerint épült néhány méterrel hátrébb került.

A tér másik meghatározó épülete az egykori technikai színvonalon a csúcsot jelentő, 1984-ben elkészült Skála Metró, amelynek szlogenje a kihagyhatatlan „metróval a Metróba” volt. A Déli pályaudvar tervezőjeként is ismert Kővári György füstüveggel borított, elegáns épülete a korabeli szocialista luxust fogadta magába: nem (csupán) NDK turmixgépet, hanem személyi számítógépet, videokazettákat és exportra szánt VOR-öltönyt is lehetett vásárolni.

Az idill azonban nem tartott örökké, így ma már senki sem bánkódik a west balkáni állapotok felszámolásán: a pontos részleteket még nem ismerjük, de a látványtervek alapján a legendás óra megmarad, az átláthatatlan aluljárórendszer egyszerűsítése, a zöldfelületek növelése és a függőkertszerű teraszok használatba vétele pedig új életet adhat a térnek.

5/6

Megy a hambis, jön a fogas

Nem arról van szó, hogy az átmulatott éjszakákat követő SOS-hely, a Moszkva tér című filmben is megjelenített talponálló helyén mostanában divatossá váló halbisztró nyílna, és a Moszkva Tér Bisztró sem kezd új üzletágba. Úgy tűnik viszont, hogy a bódék hamarosan eltűnnek és belátható időn belül a téren is fölszállhatunk a , így akár a hétköznapok része lehet egy kellemes séta a .

A régóta tervezett átalakítás megtisztítja a teret a fölösleges részletektől, de megtartja az értékeit és a karakterét. Itt is megmarad a kultikus óra, valamint a legyezőszerű metróépület hangsúlyos része is. A fő funkció ezentúl is a közlekedés, az átszállás biztosítása lesz, de mindezt elegánsabb, letisztultabb térben tehetjük. A rézsűn több zöld- és pihenőfelület kerül kialakításra, a tér hangsúlyos látványeleme az éjszaka elegáns hatást keltő ledes világítás.

A tehát megújul, így a csalamádés burger valószínleg búcsúzik, de a genius loci megmarad. A sarkon ezután is vár például a Petró Hentes, a város egyik legjobb véres hurkájával.

Hasonló tartalmak

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Neked ajánlott

A