Miután meséltünk már eltűnt tetődíszekről, padokról, a Vígszínházról, ezúttal ottfelejtett dolgokról lesz szó. Elsőre gyakran nem is könnyű kitalálni, ki és miért felejtett ott valamit. Városi nyomolvasásra hívunk titeket. Sokféle okból felejtenek ott tartós dolgot a budapesti cégek vagy magánemberek – de mindig valami változás az oka. A közvetlen ok leggyakrabban társadalmi vagy technológiai változás, költözés, esetleg végleges tönkremenés. Budapest sokat fejlődött az utóbbi két évtizedben, de a felgyorsult változások sokszorosára duzzasztották ez elhagyott dolgokat. Ha valaki nyitott szemmel jár az utcán, valóságos detektívregény a város.

1/8

Fogyatkozó telefonfülkék helye

Kevesen tudják, hogy a telefonfülkék fenntartását, kötelező sűrűségét jogszabály írja elő, amely csak lassan tart lépést a mobiltelefon terjedésével. Manapság már látványosan rikítják a fülkéket. De általában csúnya sebhelyet hagynak a járdán. Mint a Hold utcában is, ahol a fenti felvétel készült.

2/8

Rég megszűnt villamosmegálló nyoma

Ezek a Pozsonyi úti táblatartók valaha az 1977-ben megszüntetett 15-ös villamos megállójához tartoztak. Amikor megszüntették a vonalat, senki nem törődött a leszerelésükkel. Ha valaki eltűnt járatok nyomaira kíváncsi, keresse fel Hamster, azaz Varga Ákos Endre Elveszett sínek című hallatlanul gazdag honlapját. (XIII. Pozsonyi út 13.)

3/8

Egy rejtélyesen hosszú felirat nyoma

Érdekes sport az eltűnt, leesett feliratokat megpróbálni kikövetkeztetni… A Mexikói út 60-ban található nagyszerű Lajta Béla épület feliratát évtizedek óta próbálom megfejteni, de sehogy se ment. Ugye nektek sem megy?
Most megkerestem egy régi képet, ahol még fent van az eredeti felirat. A cikk végén megtaláljátok. (A megfejtést egy sorminta is nehezítette a harmadik sorban…)

4/8

Elköltözött a főposta

Ahogy az emberek egyre kevesebb fizikai levelet írnak, egyre kevesebb csekket fizetnek be személyesen, egyre kevesebb postahivatalra van szükség – azokat is igyekeznek olyan helyekre áttelepíteni, ahol amúgy is sok ember jár. Lám a Főposta is bezárt (szálloda lesz belőle). A feliratot „átmenetileg” szigetelőszalaggal húzták át. Hatósági feledékenység…

5/8

Nem feledékenység – emlékállítás

Van abban valami megmosolyogtató, hogy a nevezetes szabó vezetékneve is a mesterségére utalt. Amikor a mester a 90-es évek elején elhunyt, az Operettszínház melletti műhelyt senki sem vitte tovább, a táblát leszerelték. Hamarosan azonban a Városvédő Egyesület, személyesen Ráday Mihály elnök javaslatára visszaszerelték, mint fontos kereskedelmi emléket.

6/8

A középső Kádár-kor technikája

Valaha, a diktatúra mellékhatásaként a közbiztonság jobb volt mint ma, és a kapukat nappal nem zárták, csak éjjel. Aztán valakik valahol mégis úgy döntöttek, hogy jobb nappal is bezárni a kapukat. Akkor terjedtek el az első generációs kapucsengők, amelyekkel csak jelezni lehetett, beszélni nem. Ma már a Hajós utcai Napóleon házban is van korszerű kaputelefon. Erről pedig megfeledkeztek.

7/8

Hajós utcai emlék

Vincenz Tlach és Vincenz Keil, a két cseh rézgyáros már a ház 1903-as felépülése előtt több mint hatvan évvel elhaláloztak. A céget az államosításig mások vitték tovább. A ház igen rossz állapotban van, de sebei gyógyíthatónak tűnnek. Nemrég a Kép-Tér nevű portál bloggere benn is járt, megtekintető itt. (VI. Hajós utca 41.)