Az elmúlt egy évben gombamód szaporodtak a városban a különleges hangulatú, általában kicsi, ám annál színesebb piacok, ahol a termelők maguk árulják jó minőségű portékájukat, közvetlenül a vásárlóknak. Körbejártuk a nevezetesebb helyeket, s megmutatjuk, miben rejlik a varázsuk. Piacozásra fel!

1/5

Liget Téri Piac

A Kőbányán található Liget Téri Piac immár több mint egy éve működik, s igazi jelentősége abban áll, hogy ez volt Budapest legelső termelői piaca. Az alulról jövő kezdeményezés pozitív visszhangra lelt, s a már korábban is működő, hagyományos piac mellett megnyílt termelői standok precedenst teremtettek a műfajban. A magyar gazdák és a minőségi, friss árut kereső vásárlók végre egymásra találtak. Az elmúlt egy évben egyre színesedett a paletta, elindult az igény a specializálódásra és elterjedtek a minél különlegesebb, háztáji élelmiszerek. Ma a maga nemében úttörő Liget téri hasonlít leginkább egy hagyományos piacra hangulatában és némileg kínálatában is. Az erre lakóknak leginkább a friss, háztáji jellegű tejtermékekért érdemes betérniük ide.

2/5

Máriaremetei piac

A Máriaremetén található piac ugyan leginkább a budai oldalon élőknek elérhető, az igazi, békebeli piacélményért azonban érdemes korán kelni és elzarándokolni a máriaremetei templomkertbe. A havonta kétszer megrendezésre kerülő piac szabadtéren van, ám az emberek elképesztő módon még a csípős őszi reggelben is beállnak a kis piacteret hosszában kettészelő, hatalmas sorba, hogy a kiváló minőségű hentesáruhoz hozzájussanak. A remek húsok mellett friss idényzöldségségért, házi tojásért, valamint a Szabó Malom díjnyertes és potom összegekért árult, fantasztikus lisztjeiért érdemes felkerekedni. Ha már ott vagyunk, csemegézhetünk kürtős kalácsból vagy különféle ízesítésű birsalmasajtokból. A máriaremetei piac legjobb ajánlólevele, hogy a környékbeliek fonott kosaraikkal minden alkalommal itt vannak már kora reggel.

3/5

Vidék Mustra

A Vidék Mustra elnevezésű piac péntekenként várja vásárlóit. Impozáns helyen, a Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt kapott helyet, ennek ellenére itt sem a turisták, hanem a környékbeli nyugdíjasok és családosok válogatnak a fabódék között. A magyar gazdák legreprezentatívabb piaca a Vidék Mustra, ez azonban nem az áraikon, hanem a választékon látszik meg. Természetesen több helyen kapunk friss húst, finom kolbászokat, füstölt sonkát, valamint zöldséget és gyümölcsöt, de itt már nagyobb számban jelennek meg a különlegességeket kínáló árusok. Ha hidegen sajtolt csipkebogyó olajat, kimért törökmogyorót, homoktövislekvárt, zsályás mézet vagy etyeki házi sajtot keresünk, irány a Vidék Mustra!

4/5

Rózsák terei piac

A pesti termelői piacok legifjabbika nemrég nyílt a , s bár választéka nem olyan bő, mint az előzőeknek, a termelői mézek, a különböző csírák, friss pékáruk és sütemények minden szombaton elérhetőek a piacozók számára. Itt fokozottan igaz, hogy érdemes minél korábban érkezni, mert a standok kis száma ellenére az érdeklődés minden héten óriási!