Sokszor azt mondják mi, a magyarok tehetségesek vagyunk. Közhely? Talán, de valami mégis lehet ebben. Géniuszokkal találkozhatunk a kutatólaborokban, a leghíresebb autódizájnerek is közülünk kerültek ki, festők alkotásai járták be a világot, focistáink egy autogramjáért sokan életüket adnák, az ünnepnapokon pedig Hollandiában szívesen nyitnak ki egy-egy üveg Aszút. Egyediséget és különlegességet adunk a világnak, főképp akkor, ha megengedjük, az alkotásokon keresztül is belelássanak művészetünkbe. Egy pohár bor is szívesebben csúszik a lazulás mélységébe, ha története van.

1/13

-

Ennek nyomán úgy határoztunk, felkutatjuk a történeteket, amikkel a borokat ruházzák fel. Nem mesék ezek vagy maga a történelem, hanem egy piciny tükör, amiben megláthatjuk magunkat, vagy valakinek egy ablak, mely kitárul egy új világ előtt. Akár belenézünk, akár kinézünk rajta, segít megérteni egy nép világát. És persze borait. Következzen címkevilágunk, édes művészettel habosítva. Fellelhetők számos budapesti borbárban és kereskedésben.

2/13

MOONVALLEY WINES TOKAJ: Hold and Hollo Száraz és Édes

A Moonvalley tokaji pincészet két tétele a megtestesült szilikonjáték. Nem épp egy megszokott tokaji címke, se arany, se elegancia nem utal arra, hogy egyik legismertebb történelmi borvidékünk sarja e két palack. A domború formák mintha gyermeknyomdás búfelejtéssel hívnának játékra. Csak azt nehéz eldönteni, vajon ezt a fajta extramodern dizájnt melyik célcsoportnak szánták?

3/13

Gere Pincészete: Frici (Gyöngyözőbor)

Egy igazi nőcis bor! És nem csak ránézésre! Mielőtt azonban megismernénk, forgassuk körbe kicsit, hiszen megjelenik rajta a mai trendi átlátszó címke, ami nincs túlcsicsázva, fiatalos, a színvilága pedig nőies. És ha már itt tartunk, valamit elárulnak a logó hatalmas körvonalai is. Mondjuk a buborékot, amit a palackba zártak?

4/13

Bolyki János: Hazug Mókus

Nyuszi, akarom mondani Mókus ül a fűben… Vagyis a körben. És ráadásul hazudós. Ugye milyen képzavar? De valahogyan Bolyki János címkéin már mindenki megszokhatta a játékosságot, a sokszor disszonáns jelenségeket, amiktől élő lesz a bor. Minden lényeges elem rajta van e címkén vagy a többi társán, az Ördöngős nyúlon , a tévéoroszlánon vagy a vízilovas zebrán. Gyermekeknek is kellemes estimese, míg a szülők kortyolgatnak a borból.

5/13

Miklós Csabi: Blan, Blanné

Blan és Blanné már régóta egy cipőben járnak, ahogy azt Miklós Csabi két borán is jól látszik. Dögös elegancia, egyszerű vonalvezetés, meghökkentő képelem választás. Vajon a szomszéd srác estére melyiket viszi csajozni? A dögös vöröset vagy a csillogó feketét? A minimalista jelleget a két csábító cipellő a fellegekbe emeli, arcunkra pedig mosolyt csal, töltsünk vele egy estét!

6/13

Dobogó Pincészet: Izabella utca

Ritkán adatik meg egy bornak, hogy egy neves utcáról legyen elnevezve, de valahogy a Dobogó Pincészethez ez nagyon illik. Zwack Izabella neve összefonódik a budapesti házak oldalán található utcatáblák emlékképével. Nem is lehetne egyszerűbb, nemesebb a választás. Könnyen átlátható, honnan is származik a bor és az is, mi található benne, de ennél sokkal fontosabb neve, amely ízzig-vérig budapesti arisztokratává emeli.

7/13

Sauska Pincészet: Chardonnay

Sauskáéknál ég a világ, sütik már a… Vagyis inkább érlelik a nedűket a Sauska Pincészetnél, ahol nem csak a borok szinte már tökéletesek technológiailag, hanem címkék is. Egyszerűek, letisztultak, a betűk is kerülnek mindenféle organikus elemet, azonban a címke közepén a kis karika szó szerint átütő siker! A Sauska borok vizuális védjegye. És a színvilág az maga a legújabb generáció, összhangban a kapszulával. A polcról biztosan kézbe kerül, hiszen feltűnő jelenség.

8/13

Bujdosó Pincészet: Rosecco

A buborékos italok kedvelőinek egy szép ruhába öltöztetett rosecco-val kedveskedik a Bujdosó Pincészet. Egyszerre pezsgő és vidám szín- és beltartalom, a dugó távozása után pedig a hajón garantált a vigadalom. Engedjünk hát a hűs szellő csábításának!

9/13

Bodri Pincészet: QV

Néha előfordul, hogy a legegyszerűbb valóban több. Több idő a tervezőknek kitalálni, több idő a fogyasztónak rájönnie, mit is rejt a két betű. Aztán ha sikerül összeolvasnia a két betűt, minden zsigerét átjárja egyfajta édes érzés: „Megcsináltam!”. A Bodri Pincészet QV (ejtsd: küvé) címkéje nemes egyszerűségében viseli nagyszerűségét!

10/13

Etyeki Kúria: Kúria White

Egy lányfiúcska veszett el az Etyeki Kúria címkéjén. Vagy épp a kozmikus egyesülésnek lehetünk tanúi? Egyszerűség, bájosság, kettősség sugárzik a felületről, a letisztultság pedig csak ráemel az amúgy is magas tétre. A lényeg mindenesetre adott: ezt a bort bizony lánykák és fiúcskák is fogyaszthatják mondjuk egy kártyaparti közben. Együtt izgalmasabb!

11/13

Demeter Csaba: 18

Meglepő módon ebbe a borba 18 éves kor alatt nem érdemes belekóstolni. Na nem azért, mert talán nem élveznénk ilyen fiatalon, csupán a frappáns címke figyelmeztetése miatt. Jobb, ha a fiatalkorunkat józanul próbáljuk élvezni! Demeter Csaba ütős kollekciójának egy feltűnő darabja ez!

12/13

St. Andrea Szőlőbirtok: Akutyafáját

A St. Andrea Pincészet címkéinek eleganciáját töri meg ez „akutyafáját” sorozat. Vagy inkább csak megerősíti? Hiszen a szőlőbirtok fejének, Lőrincz Györgynek a szavajárása jelent meg a palackon, játékos, szinte már gyermeki kifestőkönyv jelleget öltve.

13/13

Orsolya Pince: Abrakadabra

A gyermeki téma az Orsolya Pince címkéjén is visszaköszön. Azonban most nem feltétlenül a játékosság, a fiatalos vonalaknak, a színes képi világnak tulajdonítható ez, hanem az alkotónak, aki maga is egy fiatal lány. Grafika és gyermeki báj, a belső azonban kőkemény felnőtt ital!