Számtalan oka lehet annak, ha valaki a húsmentes életmód mellett dönt. Lehet például egészségügyi, vallási vagy lelkiismereti – hogy csak a klasszikusokat soroljuk. De a kíváncsiság vagy éppen a tudatosabb szemléletmód is vezérelhet bennünket. Kíváncsiak voltunk, vajon Budapest mennyire kedvez és mennyire ad otthont a „no meat” életvitelnek.

1/4

-

Az általánosan elfogadott definíció szerint vegetáriánusokat legalább hat csoportba lehet sorolni – nem is gondoltátok volna, igaz? Alapvetően az a személy vegetáriánus, aki nem eszik húst (beleértve a szárnyast, a halat és a származékaikat). Aztán ott vannak az ovo-lakto vegetáriánusok (náluk oké a tojás és a tejtermékek), a laktovegetáriánusok (NO tojás, de tej és tejtermék igen), a vegánok (ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt: tojás, tej, méz), sőt, egyes esetekben nem használnak semmilyen állati eredetű terméket (pl.: bőr, gyapjú, selyem, stb.) sem. A nyersevők – ahogy a nevük is mutatja – csak nyers ételt esznek (kivéve, ami nyersen mérgező vagy emészthetetlen lenne), a gyümölcsevő pedig olyan vegán, aki a zöldséget is kerüli.

Hogy ez így komplikált? Egy kicsit, talán – de az a helyzet, hogy nem mindenki választja magától, hogy éppen milyen vega is akar lenni. Van, amikor a szervezet egészen egyszerűen meghatározza, hogy az illető mit ehet és mit nem. És persze legalább ennyien vannak azok, akik maguk döntenek úgy, hogy búcsút intenek a húsnak. Így vagy úgy, mindkét csoportnak ennie kell, nap mint nap. Meg kell találnia azt a táplálékot, ami finom, változatos és nem az unos untalan ismételt, hiperoldszkúl és lejárt lemez rántott sajt, rántott karfiol, brokkoli, padlizsán – a panír mögött megbújó és fulladásos halált szenvedő zöldség szinte tetszőlegesen behelyettesíthető – variáció valamelyike.Vajon Budapest vega kompatibilis város? Tudunk olyan sokszínű étel-, és vendéglátóhely felhozatalt kínálni a húshagyóknak, mint a mindenevőknek? Ennek jártunk utána. Kerestünk olyan helyet, ahová akkor is elmehetünk, ha sok barátunkat akarjuk átcsábítani a vega oldalra. Kerestük olyan helyet, ami az egzotikus ízeket hozza. Kerestünk olyan helyet is, ahol akkor is tudunk vega módon enni, ha erre mondjuk csak 15-20 percünk van. Kerestünk olyan helyet, ahol a kedvenc édességeinket is elkészítik vegán módon. És olyat is, ahol akkor is jót ehetünk, ha történetesen kitörölhetetlenül a hagyományos ízvonalra vannak ráállva az agysejtjeink. Íme az eredmény!

2/4

Govinda étteremlánc: Nagyobb társasággal? Semmi gond!

Az első éttermet még 1996-ban nyitották, azóta pedig további üzleteteket alapítottak országszerte. Alighanem a legismertebb és következetesen a minőségre törekvő vállalkozás, amely a vegákat célozta meg. Az ételkínálat akkora, hogy gyakorlatilag megunhatatlan – annak is, aki pedig azt gondolná, hogy vega témában már kevés újat tudnak mutatni neki. Az étterem tagjai különleges, lakto-vegetáriánus fogásokat, hagyományos indiai ízeket és a reformtáplálkozás egészséges ételeit is felvonultatják – tiszta, friss alapanyagokból, főként gabonából, növényi részekből, valamint tejtermékekből. Kulturált és minőségi, aki esetleg hezitál, hogy áttérjen vagy kipróbálja-e, itt alighanem kedvet kap majd hozzá.