Ajánlunk pár lelőhelyet!

1/6

Daubner

Ha kilométeres sorokat, s állva evő embereket pillantunk meg Óbudán egy fél pogácsával, vagy tortával a szájban, nem tévedhetünk nagyot: Budapest egyik legkedveltebb cukrászdájához érkeztünk, amit Daubner Béla után szimplán Daubner-nek neveztek el. A vállalkozást ma az unoka, Daubner György viszi, aki elmondása szerint minden étkezést süteménnyel zár le. A családi házban kialakított cukrászda egy legenda, ámde korántsem olyan, mint a Gerbeaud vagy a Centrál. Itt nincsenek se székek, se asztalok, lenyűgöző dekor, de még kedves kiszolgálás se. Itt egy dolog van, ami miatt mindenki elfelejti a hosszú sorbanállás, vagy a parkolókeresés miatti rossz szájízt: a minőség. Merthogy a Daubner fittyet hány a belvárosi, divatos helyekre, a tágas szalonokra s a luxusra, s a legkiválóbb receptek alapján süti-főzi a sósat-édeset.

2/6

Angelika Kávéház

A Batthyány téren található Szent Anna templom barokk épületénél található az Angelika Kávéház, amely inkább otthonosságával, mintsem szépségével csalogatja az idelátogatókat. A régi típusú radiátorok, s az üdítős hűtök biztosan nem szemet gyönyörködtetőek, nem beszélve a lila falhoz egyáltalán nem harmonizáló piros szalvétákról. A sokszor sötét, s dohányszagú cukrászdában mégis van valami. Egyrészt a szegényes kávézókínálat a környéken felemeli a hely értékét, másrészt a Dunára néző terasz bizony tökéletes helyszín egy nyári kis nyalakodásra, vagy egy borvacsorára. Otthonossága s finom süteményei megérnek egy próbát - ha nincsenek magas elvárásaink a hellyel szemben.

Cím: 1011 Budapest, Batthyány tér 7.
Facebook

3/6

Szalai Cukrászda

A Parlament közelében találjuk a Szalai Cukrászdát, ami koncepciójában elég hasonló az Angelikához. A piros székek és a szürke járólap itt sem az igényességet dicsérik, mégis valamiért szeretjük ezt a helyet. A Szalai család érdemeit megtalálhatjuk a falon, s meg is kóstolhatjuk a híres franciakrémest, vagy a meggyes rétest. Kedves kis hely, ha épp megpihenni vágyunk.

4/6

Jégbüfé

A Ferenciek tere buszmegállója előtt várakozó tömeg sokszor ad magának pár percet egy kis édes-légyottra a Jégbüfében. Az 1952-ben létrejött állófogyasztású, nagy tömegeket kiszolgáló büfé fagyiról, parféról, jégkrémről kapta nevét. Süteménykínálatuk is igen impozáns, de érdemes a fagylaltoknál maradni. A turisták sokszor kényelmetlenül érzik magukat a furcsa fizetési rendszer miatt, hiszen a kasszánál kell elmondani az édesség nevét, s csak a számlával a kezünkben kaphatjuk meg a süteményünket – így nem tudunk rámutatni az üvegen keresztül kiszemeltünkre, s valljuk be a magyar sütemények neve néha megcsavarja a külföldi vendégek nyelvét. Az Erzsébet híd látványa s egy pár gombóc fagyi, bizony jó párosítás lehet a Jégbüfében.

5/6

Frőhlich Cukrászda

Igazi gyöngyszemnek számít Magyarország, s ezáltal Budapest egyetlen kóser cukrászdája, a Frőhlich. Az 1953-ban nyílt családi vállalkozást ma Fröhlich György lánya vezeti, amelynek egyik lényeges eleme, hogy külön választja a húsos és tejes alapanyagokat. Az izraeli hozzávalókkal dolgozó minőségi konyha a zsidó negyed szívében, a Dob utcában található. Ha szeretnénk egy más kultúrába belekóstolni, akkor kihagyhatatlan ez a cukrászda. Kötelező kóstolnivaló a flódni és a chanukkai fánk. Aki kevésbé érdeklődő a kóser konyha iránt, azoknak is érdemes ellátogatni egy Eckler fánkra vagy egy friss, meleg túrós rétesre.

6/6

Múzeum Cukrászda

A Nemzeti Múzeum közelében található a Múzeum Cukrászda, amely télen-nyáron a teraszon borozó, söröző bölcsész diákokról ismeretes. A kellemes, kis helyszín a körúton található, mindig kedves kis párokkal, baráti társaságokkal fűszerezve. A közeli egyetemi diákok, és az épp áthaladók helye ez, ami alkalmas egy délutáni kávéra, vagy egy későesti italra. A sütemények sajnos erősebbek látványban, mint ízben, mégis a Múzeum Cuki minden városlakó szívének kedves.

Múzeum Cukrászda
Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 10.
Nyitva tartás: H-V 00:00-24:00