Ennek ellenére impozáns történelmi épületekben nem szenved hiányt a belváros, sőt!

1/4

-

Sajnálatos módon kevés olyan szálloda maradt fenn, ami több évtizedes vagy akár évszázados hagyománnyal rendelkezik, köszönhetően a rendkívül sűrű és hektikus huszadik századi történelemnek.

2/4

Az első szállodák

A Monarchia idejében erősödött meg a pesti polgárság, ebben az időben alakult ki a modern Budapest arculata, meghatározó sugárútjai, körútjai, emblematikus épületei. Ez volt a város aranykora. Számos híres szálloda virágzott, ahova az akkori elit járt mulatni és otthonául szolgáltak megannyi hírességnek.

A Gellért vagy az Astoria számítottak a legnagyobbaknak , melyek annyira híresek voltak, hogy ma közterületek és metróállomások neveiben is visszaköszönnek. A háborús pusztítás nem csak a városképet döntötte romba, de a polgárság is katasztrofális anyagi és lelki veszteségeket szenvedett. Az épp virágzásnak induló gyógyfürdők, hétvégi kirándulóhelyek s szép emlékművek a múlt távolába vesztek. Elhagyták a várost a nyugati vendégek, angol bankárok, osztrák vásárlók. A második világháború után leereszkedett a vasfüggöny és kezdetét vette Magyarország történelmének egyik legsötétebb korszaka.

3/4

A hanyatlás időszaka

Ugyan az ’56os forradalmat követő konszolidációval lassacskán visszatért az élet az elhagyatott szállodákba, de a turizmus beindulása egészen a 70-es 80-as évekig nem történt meg. A szocializmus vidámabb éveiben, az úgy nevezett „gulyáskommunizmus” korszakában viszont már egyre több vendég érkezett Magyarországra. A Balaton vált a keleti blokk nyári slágerévé, amit évről-évre elárasztottak az NDK-s, csehszlovák és lengyel turisták, Budapesten pedig lassan, de biztosan megjelentek az első nyugati turistacsoportok is.

A szocialista szállodafejlesztés nem igazán tudott maradandót alkotni. Ugyan a mai napig áll a Körszálló, a Hungária és az ezekhez hasonló túlméretezett hodályok darabjai, de a legtöbb ilyen szálloda megszűnt, vagy átalakult. Szintén a 80-as években épült fel a Duna-parti szállodasor, ahova mára a Sofitel, Intercontinental és Marriott láncok költöztek, de a korszak jellegzetes stílusával mindmáig csúfítják a városképet.

4/4

Történelmi szállodák napjainkban

A rendszerváltás egy új kezdetet jelentett a budapesti idegenforgalomnak. Megnyíltak az utazási lehetőségek, egyre több külföldi fedezte fel magának a várost, de az igazi áttörés az elmúlt 10 évben és különösen az EU-s csatlakozás óta következett be. A gazdasági válság kitöréséig gombamód szaporodtak a jobbnál jobb 5 és 4 csillagos szállodák, butikhotelek, Budapest pedig egy kifejezetten trendi úti céllá vált. Bár az elmúlt 10 évben lenyűgözően szép szállodák nyíltak a város leghíresebb épületeiben, az igazi történelmi szállodák közül kevesen élték túl az elmúlt száz évet. Ma már csak az Astoria, a Corinthia Grand Hotel, a Margitsziget és a emlékeztetik Budapestet tündöklő múltjára.

A máig működő történelmi szállodák többségének kettős problémával kell szembeszállniuk: egyrészt fenn kell tartaniuk a színvonalat, hogy versenyképesek maradjanak modern versenytársaikkal szemben, másrészt hagyományaiknak öregbítésével, a történelmi jelleg őrzésével próbálják megkülönböztetni magukat. Ez a két cél gyakran ellentétesen hat egymásra. Általános problémájuk, hogy elavultak a bútoraik, régimódi a hangulat és egy általános felújításra/frissítésre szorulnának, de erre gyakran nincs pénz. Kivétel ez alól a Corinthia, amit 2003-ban teljes körűen felújítottak és ma is a város egyik legnépszerűbb öt csillagos hotelja.

Az a nevét viselő metróállomásnál, a Rákóczi út - Kiskörút sarkán áll. Az 1914-ben megnyílt szálloda New York-i elődjét akarta megidézni Közép-Európában. A ’90-es években felújították, aminek eredményeképp a mai napig magán viseli a korszak jellegzetes design kliséit. A deluxe lakosztályok bútorai korhű stílusban lettek kiválasztva, de a standard szobák berendezése sokkal visszafogottabb.
A történelmi szállodák nagy része gyógyszálló volt, mivel Magyarország termálvizeinek kihasználása már a huszadik század elején megindult.

A a legjobb példája ennek a kategóriának. 1918 óta működik, egy fedél alatt a világhírű Gellért gyógyfürdővel. A szecessziós stílusú épület bár kívülről jó állapotban van, a kényelmi színvonalán igencsak lenne mit fejleszteni. A fürdő nemrég esett át egy teljes körű felújításon, reméljük a szálloda is követni fogja, mivel jelenleg olyan alapvető dolgok is hiányoznak, mint nyáron a légkondicionálás.