gasztró

szerkesztés

10 jó hely, ahol a gasztronómia szerelmeseinek válogathatsz ajándékot karácsonyra

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 11. 26. 16:09

A karácsonyi ajándékok beszerzése sokszor sajnos nem is olyan egyszerű – pedig ilyenkor mindenki igyekszik olyat adni, amivel tényleg örömet okoz a szeretteinek, ismerőseinek. Ha pedig valaki kicsit is szereti a gasztronómiát, érdeklődik a főzés vagy a különleges összetevők iránt, nem is olyan nehéz meglepni, csak a megfelelő forrást kell megtalálni. 10 olyan delikátboltot mutatnunk, ahol egész biztosan megtaláljuk a legjobb ajándékot, legyen szó olívaolajról, tésztáról, keleti fűszerről vagy különlegesebb konyhai kiegészítőről.

Biztos elfogult vélemény, de valahogy a gasztrós ismerősöknek mindig könnyebb ajándékot választani. Mindegy, hogy egy spéci lekvár, észbontó olasz tészta, mandulás, harsanó olívaolaj, lágy balzsamecet vagy egy tízkilós mozsár – aki az ízeket szereti, azt mindig meg lehet lepni valami különlegessel. Az alábbi összeállításban 10 olyan boltot mutatunk, ahol becsukott szemmel sem nyúlhatunk mellé, ha gasztrós ajándékot keresünk!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Culinaris - Balassi Bálint utca

1/10

1055 Budapest, Balassi Bálint utca 7.

Több infó

Címkék

Az egyik első szaküzlet, ami különleges alapanyagokra specializálódott – tíz évvel ezelőtt csak ide mehettünk, ha francia sajtokat, spanyol sonkákat vagy görög olajbogyót kerestünk. Árban az egyik leghúzósabb deliüzlet, de a kiszolgálás mindig elsőrangú, és hiába van most már jó pár izgalmas csemegebolt a városban, még mindig náluk találjuk az egyik legszélesebb kínálatot. Karácsonyi időszakban mellettük szól, hogy nemcsak jó minőségű, de esztétikailag is kimagasló áruval vannak tele a polcaik, így nemcsak finom, de szép ajándékok közül is válogathatunk náluk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Szép Kis India

2/10

1072 Budapest, Wesselényi utca 36.

Több infó

Címkék

A Szép Kis India igazi zarándokhely azoknak, akik a keleti kultúrát kedvelik – nemcsak fűszerek, de főzőedények, lakáskiegészítők, csecsebecsék is kaphatóak. A hatalmas alapterületű, többszintes üzletben jól el lehet veszni, így érdemes célirányosan érkezni. Főleg azoknak ajánljuk, akik India és Távol-Kelet szerelmeseit akarják meglepni a fa alatt. A Szép Kis Indiában baráti áron adják a spéci alapanyagokat, cserébe a díszítéssel azért lesz majd egy kis dolgunk, úgyhogy ne a fagyújtás előtt 10 perccel essünk be hozzájuk!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Triffla Gombaszaküzlet

3/10

1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

Címkék

Egy igazi gourmet-nak nem nehéz örömet okozni, főleg, ha jó helyre nyúlunk – a szarvasgombával pedig nem nagyon lehet melléfogni. A Nagycsarnokban található standnál személyesen is válogathatunk a különböző szarvasgombás olajok, mézek és egyéb, szárított gombák között, de ha nem esik útba a Vámház körút, vagy nem akarjuk a turistákat kerülgetni, akkor webshopon is nézelődhetünk. Ez az a típusú ajándék, amit jó szívvel adhatunk ízbolond jóbarátoknak és annak a munkatársank is, akiről keveset tudunk, de pont őt húztuk az irodai karácsonyon.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Füge bolt és kávézó

4/10

1016 Budapest, Szirtes út 19.

Több infó

Címkék

A Füge a Gellért-hegy tetejének rejtett kincse – évszaktól függetlenül bármikor érdemes ide betérni. Bár alapvetően nem deliboltnak számít, „csak” egy csodálatosan széles választékkal rendelkező kisboltnak, érdemes bekukkantani ide is, ha karácsonyi ajándékért járunk. Ritkán kapható csokik, chipsek, mustárok, olajbogyók, sajtok, sonkák és kekszek is vannak a polcaikon, és külön kérésre ajándékcsomagot is összeállítanak. Ha pedig nem rohanunk nagyon, érdemes leülni egy kávéra vagy sütire, mert abban is nagyon erősek!

Fotó: Cioccolatte Fagylaltozó

Cioccolatte Fagylaltozó

5/10

1137 Budapest, Pozsonyi út 7.

Több infó

Címkék

Lipócia egyik legjobb fagyizóját nemcsak nyáron, télen is érdemes felkeresni, még akkor is, ha kicsit kilóg a sorból, ugyanis ők cukrászda, nem deli. Viszont decemberben vesznek fel rendelést panettonéra – nem is akármilyenre. A híres milánói kalácsot egy közel 90 éves recept alapján készítik, kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával, kovásszal, háromnapos kemény munkával egy pihe-puha, illatos lágy, gazdag kelt tészta a végeredmény, amit nyugodt szívvel vihetünk ajándékba bárkinek, de a reggelizőasztalon is bőven találunk neki helyet!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Arbat Delicates

6/10

1065 Budapest, Dembinszky utca 33.

Több infó

Címkék

Egy doboz valódi orosz kaviár remek ajándék, mióta a világ világ, de az Arbatba nem csak ezért érdemes elmenni. Egy csomag fagyasztott pelmenyi kevésbé mutat jól a csomagolópapírban a fa alatt, de az ecetes halakból, vodkából, fűszerekből remek kis csomagot állíthatunk össze annak, aki szereti az orosz konyhát. Ha pedig a mikuláscsomagba keresünk valami különlegeset, ne felejtsük, hogy náluk lehet beszerezni a Piros Pöttyös elődjét, az orosz Túró Rudit.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Essence Delicates (Átmenetileg zárva)

7/10

1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 181.

Több infó

Címkék

A Sarki Fűszeresből ismert Czinege Tamáshoz köthető zuglói delibe úgy érkezzünk, hogy van időnk egy szusszanásznyi idők leülni kávézni vagy enni egy helyben készített szendvicset – mert ezekből is nagyon jó náluk a választék. Borok, pezsgők, proseccók, olívaolajok, krémek, ajvárok, különleges mézek találhatóak a polcokon, de akkor is érdemes beugrani hozzájuk, ha a barátokat otthonra hívtuk karácsonyozni, és különleges vendégváró falatokkal indítanánk az estét, mert a csemegepultban is igazi kulináris gyöngyszemekkel várnak minket.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Ázsia Bt.

8/10

1053 Budapest, Vámház körút 5.

Több infó

Címkék

Az Ázsia Bt. a Culinaris mellett a másik régi motoros, ha különleges alapanyagokról van szó, hiszen a rendszerváltás környékén csak náluk lehetett az alapfűszereknél spécibb dolgokat is beszerezni. Az egykor 13 négyzetméteres kis üzlet mára 300 négyzetméteren várja a főzés szerelmeseit. A boltban többszáz fűszert, pasztát, teát, egzotikus alapanyagot találunk, de érdemes betérni hozzájuk akkor is, ha öntöttvas wokot vagy éppen egy örök darab kőmozsárt keresünk. Egy-egy fűszerfajtából válogatásdobozokat is tartanak, így ha chili-, só- vagy épp borsmániás ismerősünknek keresünk valamit, akkor ne is menjünk tovább.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A másik bolt

9/10

1192 Budapest, Kós Károly tér 13.

Több infó

Címkék

Wekerle, sőt jó eséllyel a város egyik legkedvesebb boltja, ahol a tulajdonos, Wilmann Fábián 2014 óta várja a vásárlókat jobbnál jobb árukkal, mennyei kenyerekkel, borkülönlegességekkel és kedves tanácsokkal. Nem tudjuk azt mondani, hogy Fabinál ezt vagy azt kell venni, mert a kínálat állandóan változik, de ha ismerjük azt, akinek örömet akarunk okozni, Fabi biztosan tud segíteni, hogy fermetált fokhagymákkal vagy különleges mustárral távozzunk inkább. Az ott-tartózkodásra számoljunk rá jó fél órát, mert jó eséllyel annyira magával ragad a hely, hogy még a legagyobb rohanásban is le fogunk ülni egy kávéra vagy sütire.

Fotó: Buono!

Buono! Olívaolaj- és tésztaszaküzlet

10/10

1067 Budapest, Teréz körút 9.

Címkék

Giuseppe Scaricamazza neve egybeforrt a minőségi olívaolajokkal – meg úgy általában az olasz gasztronómiával. A pici üzletben – vagy a webshopon – kedvünkre válogathatunk a legjobb minőségű olasz olívaolajok, tészták, lisztek, italok vagy szószok, krémek közül. Decembertől februárig nála szerehetünk be legegyszerűbben kezeletlen narancsot és citromot, erre akkor is érdemes gondolni, ha saját készítésű narancs- vagy citromlekvárral készülünk az ünnepekre. Ha pedig egy komoly játékosnak keresünk költségesebb gasztroajándékot, akkor is érdemes benézni hozzá, mert örök darabnak számító tésztagépek, reszelők, és mozsarak is vannak a polcain.

Hasonló tartalmak

Admin mode