Elméletileg gyerekkönyv, valójában bárkinek tökéletes a Buda+Pest by Labrosse – Fergeteges böngésző című könyvecske, amelyben sűrűn telerajzolt lapokon, színes és vicces figurák között kell felfedeznünk Pest királylányt és Buda királyfit. Vajon megtaláljuk őket? Szerencsére a rövid, szellemes szövegek irányt mutatnak.

Ahogy megláttuk a Buda+Pest by Labrosse böngészőt, rögtön a Tesz-Vesz város jutott eszünkbe. Furcsa figuráival, színeivel és a rengeteg történéssel, ami beborítja a lapokat, egészen hasonló hozzá ez a Budapestet bemutató böngésző – ami szerintünk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt megfelelő. 

Ebben a nagy, illusztrált kavalkádban az olvasó Pest királylány és Buda királyfi keresésére indul, akik 12 mozgalmas budapesti helyszínen rejtőztek el a kíváncsi szemek elől. A feladat egyszerű: meg kell őket találni. Meg persze még jó néhány nem mindennapi karaktert, amiben Farkas-Zentai Lili rövid, játékos szövegei adnak támpontot.

Labrosse Dániel és Farkas-Zentai Lili alkotópárosa és a Budapest böngésző koncepciója jó pár éves történet. A Hype and Hyperen még 2019-ben indult és egy évig futott a 12 részes Budapest by Labrosse-sorozat, ami 2022-ben Cities by Labrosse néven folytatódott az Octogon online magazinon. Ez fejlődött tovább egy rendes, papíralapú könyvvé.

A francia–magyar származású illusztrátor különleges karakterei korábban olyan helyszínekre látogattak, mint a Kincsem-palota, egy Fehérvári úti irodaház vagy a Szent György Pince villája, ám a Buda+Pest by Labrosse már olyan ikonikus fővárosi helyekre vezeti el a kíváncsi olvasót, mint a Gellért Szálló, a Barabás-villa, az Óbudai Gázgyár vagy a Corvin Áruház.

A böngésző koncepciója, hogy a sokféle és izgalmas karakter között kiszúrjuk a királyi párt, illetve mellettük még 4-4 karaktert – bármennyire egyszerűnek tűnik is, mindig lesz egy, amit vagy csak nagyon sokára veszünk észre a zűrzavarban, vagy soha. Így biztosan többször is átlapozzuk a könyvet, de a rendkívül szellemes szövegek segítenek minket a nyomra vezetésben.

Labrosse Dániel, Labrosse Nicole, Farkas-Zentai Lili: Buda+Pest by Labrosse – Fergeteges böngésző

  • HVG Kiadó
  • 32 oldal
  • 4500 Ft

(Borítókép: We Love Budapest)

Címkék