Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Gyerekeknek is szóló, kétnyelvű böngészőben mutatkoznak be Budapest legszebb épületei és legszínesebb lakói

A Budapest 150 emlékévhez kapcsolódóan jelent meg Vidák Zsolt Budapest böngésző című, kétnyelvű albuma, ami bájos grafikák segítségével kelti életre a főváros legismertebb helyszíneit. Segítségével a legkisebbek és a kicsit nagyobbak is megtanulhatnak figyelni azokra az apró részletekre, amik olyan szórakoztatóvá teszik ezt a várost.

Vidák Zsolt munkásságát korábban már részletesebben is bemutattuk, hiszen vidám, részletgazdag városi grafikái éppen olyan színesnek és szerethetőnek mutatják be Budapestet, mint amilyennek mi is látjuk. Most egy korábbi munkáját gondolta tovább, így született meg a Budapest böngésző, amely a Budapest 150 emlékévhez kapcsolódóan jelent meg nemrégiben a Lampion Könyveknél.

A színes, kétnyelvű album számunkra gyermekkorunk egyik legkedvesebb olvasmányát, a Tesz-Vesz várost is felidézi, azzal a különbséggel, hogy itt a színes ábrákon a teljesen mindennapos vagy éppen nagyon is furcsa elfoglaltságokat végző szereplők saját fővárosunk jól ismert helyszínein várnak bennünket.

A szórakoztató apró különbségek észrevétlenül csempésznek egy kis szürrealitást az összképbe, de a paprikát tartó Szabadság-szobor, a kiírások felcserélt betűi arra is szolgálnak, hogy felnőttként is szívesen forgassuk a könyvet, és örömmel igyekezzünk rávenni a kicsiket arra, hogy minél több furcsaságot fedezzenek fel. A képek alatt olvasható, kétnyelvű szövegek is a grafikák figyelmesebb vizsgálatára biztatnak, de ezeken kívül is számtalan szórakoztató vagy furcsa részletet találunk, amik hosszan leköthetik az olvasók figyelmét.

Vidák Zsolt könyve tehát nemcsak az épített örökséget mutatja be, hanem az embereket is, akiknek szolgálatára ezek a csodás házak létrejöttek. Hiszen minden város csak annyira különleges, amennyire a benne élők azzá teszik. Erről az emberközpontú szemléletéről is szól ez a kedves album, amit október 6-án, egy könyvbemutató keretében személyesen dedikál az alkotó.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A