Mondhatnánk, hogy nem a külső, hanem a belső a lényeg, de ha arra gondolunk, hogy mi alapján döntjük el, hogy egy terméket leveszünk-e a polcról, vagy sem, akkor bizony igenis számít, hogyan néz ki a csomagolás. Izgalmas album jelent meg az elmúlt évek kreatív magyar gasztrocsomagolásairól, melyek között a minimalista ugyanúgy megtalálható, mint a színekben tobzódó.

Talán nem vagyunk egyedül, ha azt mondjuk, hogy simán elcsábulunk egy-egy szebben csomagolt termék láttán, mintsem hogy hidegen hagyna a megjelenése. Többször is előfordult már, hogy hamarabb felfigyeltünk egy csokira vagy borra pusztán azért, mert volt valami különleges a megjelenésében, jobban mondva a csomagolásában. Néhány ilyen címke vagy csomagolás a fiókunkban landol, vagy könyvjelzőként használjuk, és a mai napig előszeretettel sétálunk el a szupermarketek polcai előtt úgy, hogy közben a termékek csomagolását vizslatjuk, nem pedig magát a terméket.

A nemrég megjelent, Stanc – Kreatív magyar gasztrocsomagolások című kiadvány több mint száz alkotó és grafikai stúdió munkáin keresztül mutatja be az elmúlt évtizedek legszebb, nemzetközi mértékkel is magas szakmai színvonalú hazai gasztrocsomagolásait. A művészi kivitelezésű boroscímkék mellett újhullámossör-csomagolások, exkluzív pálinkacímkék, gusztusos desszertek, divatos étrend-kiegészítők, valamint egyedi csomagolás-formatervek is helyet kapnak.

A könyv első felében a hazai tervezőkkel készült interjúkat olvashatjuk, ezekben a saját tapasztalataikról, a csomagolásdizájnhoz való hozzáállásukról és a kedvenc munkáikról olvashatunk, míg a második részben a STANC csomagolásdesign pályázatán kiválasztott, legszebbnek ítélt munkák között lapozgathatunk. Az interjúk olvasása közben egyre inkább világossá vált számunkra, hogy egy ilyen csomagolásnak valójában milyen sok feltételt kell teljesítenie. Amellett, hogy képviseli a márkát, illeszkednie kell egy kommunikációs és vizuális stratégiába, beazonosíthatónak kell lennie, miközben kitűnik a többi márka közül, mindemellett pedig még trendkövetőnek is kell lennie – és ez csak néhány a sok szempont közül, amelyekre figyelni kell a tervezés során.

Az albumban többek között a Graphasel Design Studio két alapítójával készült interjút is elolvashatjátok, akik az első általuk tervezett termékcsomagolásról és az időtlen dizájnról is mesélnek. Nekik egyébként számtalan kézműves sör, minőségi alkohol, illetve néhány vendéglátóhely arculatát is köszönhetjük. Ilyen például az Opera Gin, a Dubicz Borászat borai vagy a MONYO Brewing csomgolásai. De az IDE Pizzéria arculatát és a csomagolást megtervező Laki Eszterrel vagy a STANC egyik alapítójával, Tábori-Simon Joséval is olvashattok egy-egy érdekes interjút, amelyben a számukra meghatározó csomagolásokról és a kihívásokról mesélnek.

Akit érdekel a tervezőgrafika, és imádja a különféle csomagolásokat, vagy gondolkodott már azon, hogyan lehetne újratervezni egy-egy már meglévő termékünk csomagolását, annak mindenképpen ajánljuk ezt a kiadványt, amely a rengeteg fotóval és a jobbnál jobb csomagolásokkal egy picit olyan,

mintha egy kortárs művészeti albumot tartanánk a kezünkben.

Ez az asszociáció pedig nem is olyan légből kapott, hiszen – ahogy Tábori-Simon José is említi a könyvben – „egy jó csomagolás akár műtárgyként is megállná a helyét”.

Stanc – Kreatív magyar gasztrocsomagolások (szerk. Tábori-Simon José)

  • CEE ArtHungry
  • 202 oldal
  • 15 750 Ft

A könyvet az ArtHungry oldalán tudjátok megrendelni.

(Borítókép: ArtHungry)

Címkék