Az őszi befordulás helyett próbáljunk ki új dolgokat! Hallgassunk bele számunkra ismeretlen zenekarokba, ismerkedjünk a fővárossal városi sétán, olvassunk bele kortárs magyar és nemzetközi irodalmakba! Mindezekre például az UH Fest, az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál vagy a Miniszobrok nagy sétája remek lehetőség!

Október 10., csütörtök

UH Fest 2024

Az UH Festen, október 7. és 13. között a felfedezés és az újító szellem jegyében találkozhatunk a világ különböző tájairól érkező zenészekkel Budapest számos pontján. A fesztivál célja, hogy bemutassa az egyedi nemzeti színtereket, és a koncerteken – akár stílusban és hangzásvilágban eltérő előadókat egymás mellé állítva – műfajokon átívelő párbeszédet indítson a zenéről. Az idei line-upban olyan nevek szerepelnek, mint az elektroakusztikus zeneszerző Szende Natalie, a The Body & Dis Fig formáció, valamint Maja S. K. Ratkje, akinek koncertjein az egyedi hangzás különleges látvánnyal párosul.

További infók

Szemrevaló Filmfesztivál 2024

Október 10. és 20. között ismét érkezik a Szemrevaló Filmfesztivál: a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén a budapesti Művész Moziban 11 friss, német nyelvű alkotást vetítenek, amihez 6 közönségtalálkozó kapcsolódik. Több film is irodalmi vonatkozású, illetve női rendező alkotása. A nyitófilm Robert Seethaler Egy egész élet című regényének feldolgozása. Szerepel a kínálatban az Ezüst Medve díjas Haldoklás, de komédia, igazi kuriózum a Franz Kafkáról szóló, hatrészes, Kafka című tévésorozat és Pabst remekműve, a Pandora szelencéje. Bemutatják a magyar származású Katalin Gödrös Jakob lova című munkáját, az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüller és Peter Kurth pedig a valós eseményeken alapuló, A változás valutája című vígjátékban lesznek láthatók.

További infók

Liszt Ünnep 2024

Október 9. és 22. között újra elárasztja kulturális programokkal Budapestet a Liszt Ünnep, melynek ernyője alá tartoznak az olyan nagyobb szabású események is, mint az Art Market Budapest, az Isolation Budapest vagy a Margó Irodalmi Fesztivál. Emellett számos saját szervezésű program is várja az érdeklődőket, a klasszikus zenei koncertektől az újcirkusz-előadásokig, de olyan csemegék is beleférnek, mint például Jeff Mills detroiti technólegenda Tomorrow Comes The Harvest című projektje.

További infók

Őszi Margó Irodalmi Fesztivál 2024

A legfrissebb kortárs könyvek itthonról és külföldről, beszélgetések és dedikálások a szerzőkkel, élő könyves podcastok, valamint esti zenei-irodalmi programok várnak minket az idei Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. Október 10. és 13. között a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban olyan neves hazai szerzők mutatják be új köteteiket, mint Finy Petra, Háy János, Szabó T. Anna és Závada Pál. A nemzetközi irodalmat többek között Ivana Bodrožić, Claudia Durastanti és Sofi Oksanen művei képviselik, hogy könyveiken keresztül együtt bejárjuk a világot. A könyvbemutatók ingyenesek, és persze a dedikálások sem maradnak el, esténként pedig zenés programok zárják a napot.

További infók

Budapest Design Week 2024

A Budapest Design Week minden ősszel számos izgalmas programon keresztül kapcsolja össze a magyar dizájnszcéna különböző területeit. Október 10. és 20. között tíz napon át workshopok, pop-up dizájnvásárok, látványos kiállítások és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, lehetőséget nyújtva a magyar dizájn és tárgykultúra világában való elmélyülésre. A programkínálat minden évben sokszínű: a nagy, elismert intézményektől a kisebb, független kezdeményezésekig változatos helyszíneken fedezhetjük fel a magyar dizájn aktualitásait.

További infók

Október 11., péntek

Alter Piac a Manyiban

Október 11-én a Manyi Kulturális Műhely Alter Piacot rendez, ahol különleges ékszerek, horgolt felsők, virágkoszorúk, szezonális ajtókopogtatók, extravagáns vászontáskák és még sok más egyedi termék vár ránk. A kézművesstandok mellett a szervezők egy second hand sarokkal is készülnek, ahol pár száz forintos könyvek, ruhák és egyéb kincsek közül válogathatunk.

További infók

Aperol Aperitivo-est

A Spritz Bár október 11-én különleges estével várja az Aperol Spritz rajongóit: az eseményen „egyet fizet, kettőt kap” akcióra számíthatunk, így duplán élvezhetjük kedvenc italunkat. A hangulatról pörgős DJ-szettek és partifények gondoskodnak, a barátainkkal pedig a külön erre az alkalomra felállított fotófalnál is pózolhatunk, megörökítve a legjobb pillanatokat. Minden Aperol-alapú koktél mellé kupon jár, amelyet izgalmas ajándékokra válthatunk be. Az Aperol nagykövete, Hankószki Mike is ellátogat az eseményre, hogy bemutassa nekünk lenyűgöző tudását a koktélok világában. (x)

További infók

Keserü Ilona: Hommage – Tiszteletadás

Keserü Ilona a jelenkori magyar festészet világszerte elismert alkotója. A közel kilencven éve alkotó művész műveiből idén ősszel a Műcsarnok három legnagyobb terében rendezett kiállítás fókusza a tiszteletadás. Az hommage-képek címzettjei nagyra becsült mesterek, pályatársak, példaképek, költő barátok, mint Martyn Ferenc, Korniss Dezső, Ottlik Géza, Vidovszky László, Weöres Sándor, Bódy Gábor és Ország Lili. A Műcsarnok egyik termében rekonstruálják a Hang–Szín–Tér zenei és képzőművészeti installációt is, amelyet Keserü Ilona Vidovszky László Kossuth-díjas magyar zeneszerzővel közösen készített. A kiállítás október 11. és január 26. között látogatható.

További infók

Kürtőskalács Fesztivál az Állatkertben

Október 11. és 13. között újra Kürtőskalács Fesztivált rendeznek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A legkülönfélébb kürtőskalácsokat kóstolhatjuk végig, 13 stand kínálatából válogathatunk. Két finomság elfogyasztása között több színpadon várnak minket gyerekelőadások, koncertek, kézműves-foglalkozások és további izgalmas programok.

További infók

Hengermalom – Kelesztés

A Hengermalom egykor a város kenyerét adta. Mára egy rejtélyes építménnyé vált, ami Kelenföld, a város és a folyó múltjáról mesél. A hatalmas betontömbök között most azonban egy új történet kezdődik: a Hengermalom különleges tereit hamarosan a városlakók kreatív energiái töltik meg, ugyanis október 11. és 19. között kísérleti jelleggel megnyitják az épület kapuit a Kelesztés programsorozattal. A közösségi, kulturális, gasztronómiai és szakmai programok mellett az érdeklődők saját, egyedi programötleteikkel is felkereshetik a szervezőket, hogy a magányos épület végre olyan új funkciót kapjon, amiért szívesen látogatják.

További infók

Október 12., szombat

Slow Zone – Lassulj le a belvárosban!

Október 12-én a Turbinában egy egész délutánt szentelhetünk annak, hogy visszataláljunk a belső tempónkhoz, és megtanuljunk lelassulni a pörgős belvárosban is. A SLONE – Slow Zone eseménye segít kiszakadni a mindennapok rohanásából és egyensúlyt teremteni a tudatos jelenlét és az aktív időtöltés között. A nap folyamán ráébredhetünk, hogy nem feltétlenül a csend hozza el a belső nyugalmat, hanem az, amikor megtaláljuk azokat a tevékenységeket, melyek lassabb, nyugodtabb ritmust diktálnak, mégis lekötnek és feltöltenek. A napi program ennek szellemében épül fel: kipróbálhatjuk a jógát, részt vehetünk linómetsző workshopon, egy kerekasztal-beszélgetésen a slow living fogalmát járhatjuk körül, este pedig Agócs Márton, az Aurevoir. frontembere ad akusztikus koncertet.

További infók

Kéktúrázás Napja 2024

A Kéktúrázás Napja a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes közösségi túranapja, melynek során közel másfél száz túracsoporttal egy nap alatt járhatjuk körbe az Országos Kékkört. A túranapon, október 12-én bárki részt vehet: aki épp elkezdené a Kéktúrát, aki nem szeretne egyedül túrázni, aki szeretne érdekességeket hallani a túravezetőktől, vagy aki egyszerűen csak egy jó hangulatú kirándulásra vágyik.

További infók

Miniszobrok nagy sétája

A város utcáin és terein időről időre meglepetésszerűen bukkannak fel apró alkotások. Ilyenkor az interneten futótűzként terjed a hír: Hol láttátok? Mikor került oda? Ki fedezte fel először? Némelyik szobor háttere valódi legenda, másoké gyermekmese vagy épp az emlékezet része. Október 12-én a Korzózz Velünk ismét városi sétára hív, ahol megismerhetjük a budapesti „gerillaszobrász″, Kolodko Mihály történetét, valamint humoros és ironikus alkotásainak eredetét. Emellett bepillantást nyerhetünk a street art világába, amely egykor üldözött volt, de ma már megtűrt, elfogadott, sőt, gyakran szeretett eleme a város látképének. A séta a Horizont kávézó elől indul.

További infók

Október 13., vasárnap

Budaro Designers' Market

Idén ősszel új tervezői vásársorozat indult a XI. kerületben a Bartók-negyed támogatásával: a Budaro Designers' Market október 13-án ezúttal a Szatyor Bár és Galériába költözik be egy napra. A vásáron magyar tervezők alkotásai közül válogathatunk – a lakberendezési tárgyaktól kezdve a különböző technikával készült nyomatokon át a textiltermékekig mindent megtalálunk. Az asztalokon emellett felbukkannak majd kerámiák és ékszerek, könyvek és fotók is. Az ismertebb tervezők és márkák mellett helyet kapnak pályájuk elején járó fiatalok és izgalmas induló vállalkozások is.

További infók

WAMP Design 18. Születésnapi Vásár

Ősszel is folytatódik a WAMP Design Vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Az október 13-i vásárnak az Eiffel Műhelyház ad otthont, és különleges programokkal készülnek a szervezők, ugyanis a WAMP 18. születésnapját ünnepli. Kerekasztal-beszélgetésen hallgathatunk meg előadókat a WAMP indulásáról, alakulásáról és a kiállítókról, míg egy másik beszélgetés a fenntartható divat témáját járja körül. Emellett workshopokkal, tombolával és Food Truck Show-kitelepülőkkel várnak minket ezen a hétvégén.

További infók

+1 Október 15., kedd

Forbes Money Summit 2024

Privátbankárok, befektetők és portfóliómenedzserek érkeznek a Forbes Money Summitra, hogy az állampapíroktól a befektetési alapokon, a részvényeken és az ingatlanokon át egészen az egzotikus befektetésekig, beleértve a kriptóipart is, elemezzék, hova érdemes tennünk a pénzünket 2024 végén. Az eseménynek október 15-én a Corinthia Hotel ad otthont, így gyönyörű környezetben vehetünk részt az előadásokon.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék