Geometriai formák, szimmetria, aszimmetria, luxusanyagok, díszítőelemek, színek, fények és csillogás – ez mind benne van a Thinwood SzemüvegSzabóság legújabb kollekciójában, melyet egy zárt körű eseményen mutattak be a Pintér Galéria és Aukciósház exkluzív környezetében. A kollekció különleges hangulatát és esztétikai világát a helyszínválasztás még inkább megdobta!

A Thinwood SzemüvegSzabóság legújabb, művészeti ihletésű szemüveg-kollekciója a 20-as évek art deco mozgalmát eleveníti fel a modern dizájn eszközeivel. A szeptember 16-i eseményen a Pintér Galéria puritán enteriőrjében élő modelleken láthattuk, hogy hogyan viselik a szemüvegeket, melyek – és ez a kollekció célja is – visszavezettek abba a világba, ahol a francia pompa, a csillogás és a geometrikus formák találkoztak a kreativitással és az eleganciával. A Thinwood új darabjait látva megtapasztalhattuk, hogy ezek sokkal többet jelentenek, mint holmi divatkiegészítők, a szemüvegek valódi történetmesélők, és minden egyes darabban a letűnt korszak luxusa ötvöződik napjaink kortárs dizájnjával.

A kollekció művészeti inspirációi és történelmi gyökerei

Az art deco mozgalom, amely az 1920-as és 1930-as években bontakozott ki, egyszerre volt válasz a kor nehézségeire és ünneplése az újfajta luxusnak és díszítettségnek. A Thinwood Art Deco kollekciójának minden egyes darabja ezt a korszakot tükrözi vissza, és ennek különleges stílusjegyeit hordozza magában. Erre a korszakra jellemző volt, hogy a művészetek hatottak egymásra, és az art deco mint stílus fellelhető volt a művészet különféle területein, az építészetben és a divatban egyaránt.

Voltak áthajlások, ugyanakkor egymással harmóniában léteztek ezek az ágak. A szemüvegekben megtalálható geometrikus formák, a merész élek és a díszes részletek mind ezt mutatják. A szemüvegkeretek formavilága az art deco luxusanyagait és művészeti stílusait ötvözi, legyen szó Ruhlmann ébenfa és bronzbútorairól vagy az üvegművészet áttetsző eleganciájáról.

A SzemüvegSzabóság arra is figyelt, hogy a keretek kialakításakor bármely részlet átemelhető vagy ötvözhető legyen más formákkal, így a szemüveg nem csupán funkcionális eszköz lesz, hanem az önkifejezés megtestesítője is.

A kollekció mögött álló kreatív erő Süle Kati, aki nemcsak a modellek stylistjaként játszott kulcsszerepet a bemutatón, hanem az egész kollekció inspirációjáért is felelős. Kati kreatív látásmódja és a stílus iránti érzékenysége tette lehetővé, hogy az art deco sokszínűsége minden egyes darabban visszaköszönjön.

Kis Arnold tervező irányította a kollekció technikai megvalósítását, és Kati inspirációit alapul véve alkotta meg a Thinwood egyedi szemüvegkereteit. Számára rendkívül fontos, hogy a dizájn ne csupán vizuálisan lenyűgöző legyen, hanem kényelmes és időtálló is, így az art deco luxusa és modern funkcionalitása tökéletes harmóniában egyesül minden keretben.

Az építészet és a dizájn hatása a szemüvegkeretekre

Az art deco a belsőépítészet és az építészet terén is komoly hatást gyakorolt. A Chrysler Building ikonikus formái, a napmotívum vagy az anyaghasználat sokszínűsége, mint a bakelit, a króm és a vas, mind felfedezhetők a Thinwood szemüvegkeretek kialakításában. A tervezők célja az volt, hogy ezek az időtlen elemek olyan modern keretekké alakuljanak, amelyek egyszerre viselik magukon a történelmi hagyományokat és a mai dizájntrendek lendületét.

A bemutató művészeti szakértője, dr. Hoványi Márton művészettörténeti háttérrel mutatta be a kollekció darabjait, ami még közelebb vitt a Thinwood filozófiájához. A helyszínválasztással és a modellek korhű öltözetével pedig egyenesen a 20-as, 30-as évek New Yorkjának világába pillanthattunk vissza.

(Borítókép: Bálint Tamás)

Címkék