A váci múmiák felfedezésének körülményeit, vizsgálatuk eredményeit egy jubileumi kiállításon ismerhetjük meg.

Váci kirándulások során „kötelező″ megtekinteni a híres váci múmiákat. A Fehérek templomának 18. századi kriptájában bukkantak pont 30 éve a 265 holttestre, melyek a helyiség sajátos klímája, szellőzése következtében természetes módon mumifikálódtak.

Ők a város legrégebbi lakói – férfiak, nők, gyerekek, mesteremberek, szerzetesek, papok, katonatisztek, hivatalnokok –, akik közül párat a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori tárlata mutat be a sírokban talált temetkezési kegytárgyakkal, koporsókkal együtt. Társaik többek között a Természettudományi Múzeumban és a világ nagyobb kutatóintézeteiben vannak. A mai napig vizsgálják őket a kutatók, ugyanis többek között az AIDS elleni küzdelemben is hasznosíthatják a felfedezéseket.

Felfedezésük 30. évfordulója alkalmából a Természettudományi Múzeum és a Tragor Ignác Múzeum izgalmas időszaki kiállítás formájában mutatja be a világszinten is különleges leletegyüttest. A több eredeti múmiát és egyedi audiovizuális technikát is magában foglaló kiállítás szeptember 27-én nyílik, és a leletegyüttes feltárásának a történetét, a múmiák saját, személyes történeteit és természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeit meséli el.

Az üvegkoporsó alakú vitrinek mellett elhelyezett információk segítik a látogatót abban, hogy elképzelje és átélhesse, milyen körülmények között élhettek a 18–19. századbeli kisváros lakói. A látogató részese lehet a kripta feltárásának, a múmiák CT- és DNS-vizsgálatának.

(Borítókép: Hartyányi Norbert - We Love Budapest)

Címkék