Egy zsinagógából lett vívóterembe, egy barokk könyvtárba és egy titkos Andrássy úti palotába is bejuthattok az Építészet Hónapján októberben, az Imagine városi sétáin. A helyetekben minél hamarabb lecsapnánk a lehetőségre, hogy bejárhassátok ezeket a szuper épületeket!

Ősszel mindig megszaporodnak a kulturális programok, olyannyira, hogy mi is csak kapkodjuk a fejünket, hogy melyiken vegyünk részt. Októberben immár 5. alkalommal rendezi meg az Imagine az Építészet Hónapját, amit azért is szeretünk annyira, mert ilyenkor mindig különleges és egyedi helyekre viszik be az érdeklődőket. Olyan helyszínekre juthatunk be, amelyek alapesetben nem szerepelnek a sétarepertoárjukban, és kifejezetten erre a pár alkalomra nyitják ki a kapukat.

Idén A nagy Saxlehner-titok, avagy Legyen Ön is milliomos! című sétán bejuthattok a jelenleg még felújítás alatt álló Saxlehner-palotába, ahol amellett, hogy megcsodálhatjátok Thék Endre, Róth Miksa, Lotz Károly és Jungfer Gyula alkotásait, a milliomossá lett Saxlehner András életét is megismerhetitek. Mi biztosan nem hagynánk ki, hogy bejárhassuk ezt az Andrássy úti palotát, mert nem mindennap sétálhatunk egy olyan épületben, amin a dualizmus kori művészeink legjobbjai hagyták ott a kezük nyomát. 

Tavaly már bejutottunk – egy sajtóséta keretében – az ELTE BTK campusán lévő egykori obszervatóriumba, amire végre nektek is lehetőségetek lesz az ELTE-séta felsőfokon című sétán. Itt végzett bölcsészeknek is ajánljuk a sétát, mert most kivételesen úgy járhatnak a falak között, hogy nem kell egyik szemináriumról a másikra vagy zéhákra sietniük, ráadásul olyan titkos részeket is felfedezhetnek, amiket a hosszú évek alatt meglehet, hogy nem is vettek észre. Így a téglafalba karcolt nevek vagy egy hatalmas monogramos tükör az egyik lépcsőházban, de az is kiderül, hogy a D épületnek volt egy lóháton közlekedő lakója.

A Zsinagógából vívóterem. Egy elfeledett zsidónegyed története Angyalföldön című sétán egy szinte teljesen elfeledett zsinagógát járhattok be. Sőt, megtudhatjátok azt is, hogy ebben a negyedben volt egy olyan temető, ahová a helyiek sötétedés után még fegyverrel sem mentek be, és hogy az egykori lovardában ma már kosárlabdázók játszanak. Mi biztosan ott leszünk ezen a sétán!

Az októberi Építészet Hónapja idején több mint 40 alkalommal, 11 új tematikában indulnak majd túrák, érdemes tehát végigböngészni az Imagine oldalát, és mihamarabb regisztrálni valamelyik városi sétára.

(Borítókép: Saxlehner-palota, Imagine)

Címkék