Az ősz az időjárás szerint is beköszöntött, de ezzel együtt szeptember 12. és 15. között jönnek a visszatérő fesztiválok is: a borkedvelők a Budapesti Borfesztiválon, a sörkedvelők pedig a Krafton találhatják meg a számításukat, de például lehet szülinapozni is a Lehetőségek terével. Ha az évben utoljára még szabadtérivásároznátok, akkor a WAMP eseményén tudtok szerezni néhány menő dolgot a Várkert Bazárban.

Szeptember 12., csütörtök

33. Budapest Borfesztivál

Kiváló borokkal, izgalmas programokkal, ínyenc ételekkel vár minket a Budapest Borfesztivál egy elegáns nyár végi eseményre a Budavári Palota díszletei közé szeptember 12-től 15-ig. A rendezvény idén még több VIP-terasszal, szakmai programmal, borkulturális és gasztronómiai élménnyel nyitja meg kapuit a borok szerelmeseinek. A díszvendég Georgia, amely több mint százféle borával, gasztronómiájával és kultúrájával mutatkozik be a Borfesztivál látogatói előtt. (x)

További infók

Kraft Sörfesztivál 2024

A Dürer Kert szeptember 12. és 15. között ismét külföldi sörfőzdékkel és hazai sörszaküzletek különlegességeivel telik meg. A Kraft Sörfesztiválon a finom italok mellett food truckokkal is készülnek a szervezők, változatos ételkínálatra számíthatunk.

A jó hangulatot minden este koncertek és DJ-szettek biztosítják, amiket ingyenesen hallgathatunk meg.

További infók

IMEFESZT 2024

Idén először rendezik meg Erzsébetváros hagyományteremtő kulturális eseménysorozatát, az Instant Mecenatúra Fesztivált. Szeptember 12. és 15. között a Gólem Színház, az RS9 Színház, a Bethlen téri Színház, az Apertúra Társulat, a KV Társulat, a Rátkai Márton Színházi Műhely, az Imposztor Társulat és a Tér 12 Kulturális Egyesület fog össze. Két helyszínen négy napon keresztül számtalan programmal várják mindazokat, akik rajonganak a színházért, a zenéért, a kultúráért.

Lesznek zenei programok is, fellép a színészekből álló Harmadik Figyelmeztetés és a Grund zenekar, a magyar rapszcéna egyik legegyedibb előadója, bongor, valamint a RicsiMicsináljunk is koncertet ad, olyan vendégekkel kiegészülve, mint Lovasi András, Kiss Tibor, Beck Zoltán, Papp Szabolcs, Bocskor Bíborka és Márton Dániel.

További infók

Szeptember 13., péntek

Lehetőségek tere – születésnapi fesztivál

Szerencsére egyre több olyan helyet találunk a belvárosban, ahova belépve rögtön egy kicsi, de annál erősebb közösség részének érezhetjük magunkat. Akik jártak már a Lehetőségek terében, jól ismerik ezt az érzést, most ősszel pedig együtt ünnepelhetjük, hogy a Práter utcai közösségi tér immár 3 éve teszi színesebbé Józsefvárost.

Pénteken és szombaton egy születésnapi fesztiválra invitálnak minket, ahol izgalmas programok várnak ránk: bejárhatjuk a teret az alapítókkal, lesz kiállítás, workshopok, kerekasztal-beszélgetés, koncert, és a bejárattal szemben található Molnár Ferenc teret is felfedezhetjük egy közös parksétán.

További infók

Szeptember 14., szombat

Fluctuations – Az Áramló Fesztivál

A Fluctuations – Az Áramló Fesztivál Lille, Brüsszel és Utrecht után most Budapestre érkezik! Ez a különleges nemzetközi projekt egy Európán átívelő, folyókon utazó fesztiválsorozat, ami művészeti, zenés és civil programokon keresztül kapcsolja össze a résztvevőket, és lehetőséget teremt a közös gondolkodásra a jövőnkről, a társadalmunkról és a környezetünkről.

Szeptember 14-én az esemény a pesti alsó rakparton, a Duna partján lett volna, de az esős időjárás miatt a Turbina falai között tartják meg. Az új helyszínen is biztosítani fogják, hogy a fesztivál a normális mederben folyjon, így koncertek, beszélgetések és workshopok ugyanúgy gondoskodnak majd a szuper fesztiválhangulatról.

További infók

Circa (AUS): Humans 2.0

A Circa a világ egyik vezető cirkuszi előadói társulata, és a magyar közönség nagy szerencséjére már többedszer visszatérő fellépők a Trafó színpadán.

2004 óta az ausztráliai Brisbane-ből indulva a társulat bejárta a világot, előadásaikat pedig mindenhol lelkes kritikával, telt házzal és álló ovációval fogadták. Nemzetközileg elismert, Humans című előadásuk következő fejezete szorosan egymásba fonódó testek koreográfiája, amely Ori Lichtik zeneszerző zenéjére lüktet. A cirkuszi látnok, Yaron Lifschitz rendező által létrehozott Humans 2.0 intim, eredeti és mélyen elkötelezett az emberi lét kihívásainak megmutatása iránt.

Az előadást két időpontban, szeptember 14-én és 15-én nézhetjük meg.

További infók

A Magyar Jazz Ünnepe

Szeptember 14-én, szombaton egy egész napos programsorozattal készül a Magyar Jazz Szövetség és a Zene Háza: a Magyar Jazz Ünnepén lesznek ingyenes szabadtéri koncertek, könyvbemutató, díjátadó és esti koncertek is, amire kombinált bérletet is válthatunk.

A szabadtéri színpadon fellép a Nart Orchestra, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Kovász, az előadóteremben Szántó T. Gábor Gonda Jánosról szóló könyvét mutatja be, az esti koncertek előtt pedig sor kerül a Magyar Jazz Ünnepe díjátadójára. A koncertteremben este 8-tól Szakcsi Lakatos Róbert gyp-bop-zenél, fél 10-től pedig a Tzumo Gypsy Dreams zárja az ünnepnapot.

További infók

IV. Újbudai Gyermekkönyvünnep

Idén immár negyedik alkalommal érkezik az Újbudai Gyermekkönyvünnep! A szervezők zenés programokkal, színes könyvkínálattal, változatos gyerekműsorokkal és kreatív workshopokkal várnak kicsiket és nagyokat szeptember 14-én és 15-én a Gárdonyi téren, a B32 Galéria és Kultúrtérnél.

A kétnapos rendezvényen délelőttől este 7 óráig váltják egymást a különböző ingyenes programok – szombaton Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi műsorral nyitja a napot, a Vivandra Kiadóval pedig a gyerekek saját mesekönyvüket is megrajzolhatják, mielőtt meghallgatják Kovácsovics Fruzsina fellépését. A vasárnap a színházi előadásokról szól majd, de lesz Danny és Béla-mesekoncert, kibeszélő társas, és a Csirimojó gyermekdalok is felcsendülnek Bárth János koncertjén.

Rossz idő esetén sem kell aggóni, hiszen a programokat beltérben, a B32 Galériában tartják meg. (x)

További infók

Szeptember 15., vasárnap

WAMP Design Vásár

Ősszel is folytatódik a WAMP Design Vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Szeptember 15-én, vasárnap ebben az évben utoljára tartják meg a vásárt a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében, mielőtt egy időre elbúcsúzunk a szabadtéri vásárok szuper hangulatától.

További infók

Dívák & Ikonok

Bár a kiállítást két héttel meghosszabbították, azért nem árt, ha előre tervezünk, és ha még nem láttuk, akkor beidőzítjük ezt a vagány kiállítást! Popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Háza kiállításában, amely szeptember 29-ig látogatható. Rihanna, Björk, Billie Eilish, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Beyoncé, Sade, Janelle Monáe, Whitney Houston, Maria Callas, Édith Piaf mellett Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi és még sokan mások szerepelnek a Dívák & Ikonok kiállításon.

További infók

Fessünk a Duna partján!

A 19. században a plein air művészek hozták divatba a szabadban festést. Festőállványaikkal kivonultak a természetbe, és akár délelőttökön át ott ültek, hogy megörökítsék a természetes fényt.

Ezt az élményt próbálhatjuk ki mi is vasárnap: a miniakadémia a Kabinban tart közösségi festést, ahol a Duna partján festhetjük meg kedvenc nyári emlékeinket. A foglalkozáson készülő képeket nem kell valósághűen ábrázolni, a lényeg a szabad alkotás, valamint az akrilfestés sajátosságainak megismerése. A szervezők segítenek a technika elsajátításában, és minden eszközt biztosítanak, hogy nekünk csak a kikapcsolódásra kelljen koncentrálnunk.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék