Halaszthatatlanná vált a Hősök téri millenniumi emlékmű ikonikus szobrának restaurálása, így több mint 120 év után először emelik le a helyéről. A felújítás után, várhatóan 2025 első felében tér majd vissza a helyére.

1901 októberében avatták fel Zala György nagyjából 5 méteres szobrát a Hősök terén, amelynek állapota az elmúlt években drasztikusan leromlott, így már nem kerülheti el a restaurálást. A felújításhoz felavatása óta először emelik le a talapzatáról, és várhatóan 2025 első felében tér majd vissza helyére Gábriel arkangyal szobra. 

A restaurálás a belső állapotától függően 6-12 hónapot vesz majd igénybe, ez idő alatt a Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik. A felállványozás már megtörtént, a szobor minden egyes részletét 3D szkenneléssel dokumentálják, hogy a restaurátorok pontos képet kapjanak az állapotáról. Ezt követően több darabra bontva, egy különleges, nagy teherbírású darus kocsival emelik le a talapzatról. Ezután történik meg a korinthoszi talapzat leemelése, végül a szoborelemeket egy speciális nyerges vontatóval, fektetve, közúton szállítják el a részletes felmérés helyszínére.

Érdekesség, hogy Gábriel arkangyal szobra elnyerte az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját. Egy legenda szerint pedig Gábriel arkangyal megjelent II. Szilveszter pápa álmában, és sugallatára adományozta a pápa Istvánnak a Szent Koronát. Amíg a felújítás tart, addig íme néhány kép, hogy hogy is néz ki egészen közelről a szobor.

Címkék