Ezen a hétvégén átfordulunk a szeptemberbe, de a nyári életérzéstől még nem kell elbúcsúznunk. Augusztus 28. és szeptember 1. között egymást érik az összművészeti fesztiválok a város különböző pontjain – a Bartók Feszt'-en, a Pesthidegkúti Művészeti Fesztiválon és a Bakáts Feszten is ingyenesen bulizhatunk. Érkezik az Állatkertek éjszakája is, a Hősök terén pedig a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes szabadtéri koncertje koronázza meg a nyarat.

Augusztus 28., szerda

THE FREAKS – Világpremier cirkuszshow a Margitszigeten

Világpremier a Margitszigeti Színházban! Augusztus 28-án a világon elsőként láthatjuk a szenzációs multimédiás cirkuszshow-t, a The Freaks NOVA – Visionaire′s World című látványos produkcióját.

A Britain′s Got Talent műsorából ismert világszínvonalú művészek, akrobaták, zsonglőrök, zenészek és táncosok egy olyan multimédiás produkciót mutatnak be, ahol a lenyűgöző akrobatika vizuális illúziókkal és LED-animációkkal párosul – a művészet és a technológia magával ragadó keveréke a fantázia elképesztő világába repít minket.

A virtuóz The Freaks akrobatikus show-csapat már körbejárta a világot, Kínában, Amerikában és Európa több országában is felléptek, a magyar közönséget pedig egy kivételes előadással készülnek meghódítani. Meglepő könnyedséggel hajtják végre lélegzetelállító mutatványaikat, akár több méter magasan a levegőben, garantáltan lenyűgözve a nézőket. (x)

További infók

 

Augusztus 29., csütörtök

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál 

Augusztus 29. és szeptember 1. között immár 26. alkalommal rendezik meg a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivált a Klebelsberg Kultúrkúriában. Ebben a csodás, természetközeli környezetben úgy érezhetjük, már magunk mögött hagytuk a város zaját, mégsem kell hosszú órákat utaznunk a feltöltődés reményében. A korábbi évekhez hasonlóan idén is színes, színvonalas programokra számíthatunk, minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Koncertek, színházi előadások, bábelőadások és interaktív foglalkozások várnak minket. A fesztivál nyitóeseménye, a Szabó Balázs Bandája koncertje garantáltan megadja az alaphangulatot, de ezt követően is minden napra jut valami különleges: a Danubia Zenekar filmzenei estje, a Makám együttes koncertje és Lovasi András szólóprodukciója csak néhány a számtalan program közül, melyek felejthetetlen élményt ígérnek. Szombaton a színházrajongók a Mezítláb a parkban című előadást nézhetik meg az Orlai Produkció előadásában.

A szervezők természetesen a legkisebbekről sem feledkeztek meg, ingyenes Halász Judit-koncerttel készülnek, a Mesekertben a gyerekek egész nap játszhatnak, alkothatnak és kalandozhatnak. A családi sportnapon pedig a mozgás szerelmesei próbálhatják ki magukat különböző sportágakban. (x)

További infók

Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep

Idén 3. alkalommal rendezik meg a nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnepet a Szabadság téren, hogy felvonultassa és ünnepelje a magyar és a nemzetközi borokat és pezsgőket. Közel 50 pincészet érkezik az ország különböző borvidékeiről tételeivel, pezsgőkülönlegességeivel. A rendezvényt idén rendhagyó módon augusztus 27. és szeptember 1. között, a nyár utolsó hetében tartják, ebben a 6 napban pedig végig a kiemelkedő magyar boroké és pezsgőké lesz a főszerep. A kellemes, hűsítő italok mellett természetesen nem maradhat el az izgalmas street food kínálat sem, minőségi ételek közül válogathatunk.

A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiai élvezetekről szól, színvonalas zenei programokkal is készülnek a szervezők: az oldott fesztiválozáshoz jobbnál jobb DJ-szettek biztosítják a háttérzenét, augusztus 29-én pedig a Kornay-Szenes Iván-díjas művész, Rakonczai Imre zongoraesttel varázsol felejthetetlen hangulatot a nyár végi éjszakába. (x)

További infók

Kollár-Klemencz Kamarazenekar-koncert

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar a Kobuci Kert színpadán zárja a nyarat augusztus 29-énA folyó a Kollár-Klemencz Kamarazenekar sorrendben ötödik albuma, tudatos folytatása annak a minden természetben mélyre hatoló munkának, amit a dalszerző Kollár-Klemencz László az irodalomban és a zenében is következetesen visz, és vezeti vissza közönségét abba a lenyűgöző világba, „ahonnan minden folyó ered”. A klasszikus zenei, népzenei, világzenei zenészek a formáció fennállásának évei alatt olyan egyedi hangzást teremtettek meg, ami éppen annyira hordozza a magyar kultúra nyomait, mint amennyire határok nélküli, és ami minden fellépésen magával ragadja a közönséget.

További infók

We Love Budapest Jazz Est: Gereben Zita Quintet

A We Love Budapest és a Budapest Jazz Club közös programsorozatának következő koncertjén a Gereben Zita Quintet lép színpadra augusztus 29-én.

A zenekar a hazai zenei élet elismert és tehetséges muzsikusaiból áll. A rendkívül összeszokott csapat bátran nyúl a legkülönfélébb zenei stílusokhoz, játékukban az improvizáció és a zenei szabadság egyaránt megjelenik.

További infók

 

Augusztus 30., péntek 

MOTO Oktogon Opening

MOTO pizzából soha nem elég! Nagy szerencsékre ezt a tulajdonosok is így látják, ezért megnyitják negyedik budapesti éttermüket az Oktogonon, az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán. Augusztus 30-án, 31-én méltón szeretnék belakni az új helyszínt – lesz DJ-szett, natúr bor és két új pizza, amit kifejezetten az ünnepi alkalom ihletett. A sok finomság mellett új merch is készült, amire szintén lecsaphatunk a kétnapos megnyitón. Aki pedig már meglévő MOTO-merchben érkezik, ingyen sört is kap rendelése mellé.

További infók

Komolyzenei koncert a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Augusztus 30-án – egy különleges program során – immár nyolcadik alkalommal csendülnek fel William Herschel csillagász és zeneszerző művei a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Napnyugtához közeledve az ősfás parkban, a megvilágított klasszicista kupola tövében életre kelnek Herschel szimfóniái.

A híres zeneműveket a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában, Uzsaly Bence karmester vezényletével hallgathatjuk meg. A szervezők további tudományos, interaktív, szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programokkal is készülnek minden korosztály számára: lesz nappali csillagvizsgálat, helytörténeti séta, a koncertet követően pedig szakértő csillagászok segítségével az esti égbolt szépségeiben merülhetünk el a Budapest-kupola óriástávcsövével.

További infók

Állatkertek éjszakája 2024 

Több mint egy évtizede hagyomány, hogy a magyarországi állatkertek és vadasparkok a nyár utolsó pénteki napján különleges esti programokkal várnak minket – augusztus 30-án a Fővárosi Állat- és Növénykert is varázslatos „állati” élményekkel készül. Ha ezen az estén látogatunk el hozzájuk, olyan látnivalókat is felfedezhetünk, amikre az év többi napján nem lenne lehetőségünk. Az esti Állatkertnek már a hangulata is különleges, ilyenkor egy éjszakai vadonbéli kaland részeseivé válhatunk.

További infók

Bakáts Feszt 2024

Idén is megrendezik a Bakáts Fesztet, ahol három napon keresztül ingyenes programokon töltődhetünk fel kultúrával a Bakáts téren. Augusztus 30. és szeptember 1. között ismét lesznek koncertek, gyerekprogramok, kiállítás, irodalmi beszélgetések és helytörténeti séták is: a fesztiválon koncertezik többek között a Fran Palermo, a Várkonyi Csibészek és a Szabó Balázs Bandája is, de lesz még Toppantó Táncház, és festőworkshopon is kipróbálhatjuk magunkat Zeus Salas venezuelai származású képzőművész vezetésével.

További infók

Augusztus 31., szombat

Sm0g Z0ne vol. 3 

A Dürer Kertben válogatott vintage ruhák és ékszerek közül válogathatunk augusztus 31-én, de a vásár ideje alatt lesznek még workshopok, DJ-szettek és tetkózás is. Az esemény remek alkalmat ad arra, hogy a belváros nyüzsgésétől távolabb eső, természetközeli helyszínen töltsük el a szombatot, ahova akár biciklivel is könnyen eljuthatunk, a jó hangulat pedig garantált.

További infók

Bartók Feszt' 2024

A nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 31. és szeptember 1. között újra érkezik a Bartók Feszt', hogy megtöltse jó hangulattal a Szent Gellért teret és a Műegyetem rakpartot.

A Bartók-negyedben helyiek, civilek, szervezetek és szolgáltatók nap mint nap együtt gondolkodnak azon, hogy mitől lehet egy városrész szerethető, élhető, otthonos és inspiráló a mindennapokban, a fesztivállal Újbuda ezt szeretné nekünk is bemutatni: kora délután a civilnegyedben helyi csoportok országos és budapesti szervezetekkel együtt képviselik a negyedben meghatározó társadalmi értékeket, délutántól pedig népszerű hazai zenekarok foglalják el a Zsigmond és a Dezső színpadokat, a fellépők között ott lesz Дeva, Co Lee és a Hiperkarma is.

Az idei év egyik újítása, hogy a fesztivál hivatalos kezdete előtt egy extra BELÉPŐ nappal is készülnek a szervezők, ahol még több izgalmas programon vehetünk részt – közösségi kötés, stempligyűjtés a negyedben, előadások és beszélgetések várnak minket már augusztus 30-án a Bartók-negyed ikonikus helyszínein.

További infók

Koncert a békéért – a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes koncertje 

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes szabadtéri koncertre hívja a várost a Hősök terén augusztus 31-én. A Koncert a békéért című hangverseny a zene eszközével kíván felszólalni a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet mellett. A program Bach, Mahler és két kortárs zeneszerző műveiből áll, a BFZ muzsikusaihoz pedig ezúttal ukrán, orosz, izraeli és palesztin vendégművészek is csatlakoznak, akik közös fellépésükkel tanúsítják, hogy a zene képes a kölcsönös félelmek és bizalmatlanság enyhítésére.

További infók

 

Szeptember 1., vasárnap

Róth Szalon – Fesztbaum Béla estje 

Csodaszép szalon, megkapó dallamok, szecessziós műtárgyak és egy nyugalmas vasárnap délután: ezt ígéri a Róth Szalon eseménysorozata a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben. Róth Miksa és családja egykori otthonában szeptember 1-jén – rövid irodalmi műtárgyséta után – Fesztbaum Béla színművész Kosztolányi írásaiból készült, A léggömb elrepül című előadásából hallhatunk részleteket.

További infók

LADYFEST Budapest 2024

A Gólyában augusztus 31. és szeptember 1. között a nőké lesz a főszerep, ugyanis ekkor tartják meg a Ladyfestet, ami egy underground zenei és művészeti feminista fesztivál alkotó nők, illetve részben vagy egészben női formációk számára.

A cél a zenekarok, az alkotók bemutatkozása mellett a közönség és a közösségépítés, a női szolidaritás tereinek építése. A koncerteket a fesztiválon művészeti programok, előadások és tematikus beszélgetések, workshopok egészítik ki.

További infók

Sálom utca  kortárs zsidó kulturális és művészeti fesztivál

Az Európai Unió minden szeptember első vasárnapján ünnepli az Európai Zsidó Kultúra Napját. Ezen a napon a VII. kerület legrövidebb utcájában, a Csányi utcában számos kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és művészeti életet. Ingyenes programokkal várnak minket, lesznek többek között színházi produkciók, megemlékezések, beszélgetések és kreatív gyerekprogramok.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék