A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kastélyos applikációja a legfontosabb információk mellett azt is megmutatja, hogy milyen messze található tőlünk a legközelebbi látványosság.

Az elmúlt hónapokban a kastélytörvény miatt forrtak az indulatok, mely 47 állami tulajdonban lévő kastély magántulajdonba kerülését tette lehetővé. A korábban alkotmányellenesnek nyilvánított, ezért aztán módosított jogszabály egyik fontos pontja, hogy amennyiben a kastély tulajdonba adásának napján van működő és látogatható közgyűjtemény az épületben, az új tulajdonosnak továbbra is látogathatóvá kell tennie.

Sok még a kérdőjel ennek megvalósulása körül, de reméljük, hogy a belföldi turisták az ígéreteknek megfelelően a jövőben is felkereshetik a kulturális látnivalókat. Ebben segítségükre lehet a Kastélyvilág elnevezésű mobilapplikáció, amit a NÖF fejlesztett le, és ami a műemléki helyszínekhez köthető hasznos információkkal, illetve online működő funkciókkal könnyíti meg a látogatók tájékozódását, turisztikai célpont választását. Androidra itt, iOS-re pedig itt lehet letölteni.

Az applikációban 22 megújult kastély és vár naprakész információi, programajánlói, nyitvatartási ideje, valamint komplex térképes tervezőprogram és online jegyvásárlási lehetőség is elérhető. Az alkalmazás iOS- és Android-rendszeren is fut. A gyűjteményben ott van több, a privatizációs listára is felkerült kastély is, például a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a füzérradványi Károlyi-kastély vagy a dégi Festetics-kastély.

(Borítókép: a tatai Esterházy-kastély, Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Címkék