Az új helyek nyitása továbbra sem éri el a pár évvel ezelőtti dömpinget, és diverzitásban is óvatosabbak a régi-új tulajdonosok, de azért az év második harmadában is volt pár meglepetés, izgalmas nyitás és olyan hely, ahová azóta is visszajárunk.

Éttermek, bisztrók

Az április-május egész erős volt ebben a mezőnyben, több olyan hely is nyitott, ami azóta is telt házzal pörög. A Széll Kálmán tér környékén például egész dömping volt. A Rotisserie by Bereznay Tamás a Fény utcai piac legalsó szintjén nyílt, és a 90-es évek kedvenc megúszós kajájának, a grillcsirkének adja vissza a jó hírnevet. Egész vagy fél csirkék, csirkezsírban sült krumpli, naponta változó friss saláta és házi szószok, helyben és elvitelre is.

Tavasszal a Széll Kálmán tér is megkapta a maga nápolyi pizzázóját – az Easy testvéreként nyílt Zappiban a kiváló nápolyi pizzák mellett szuper, kreatív salátákat és házi desszerteket is találunk. Egy-két pohár italra is érdemes betérni, jó ízléssel összerakott koktéllapjuk és long drink kínálatuk is van.

Az idei év egyik legnagyobb slágere a szintén a Széll Kálmán téren lévő Giulia. A modern trattoriában kiváló olasz alapanyagokból készítenek hagyományos alapokon nyugvó, merész előételeket, izgalmas tésztákat és különleges főfogásokat. A koktélválaszték itt is erős, kis méretű signature-koktéljaik azoknak is jó megoldás, akik csak kóstolgatnának. 

A belvárosi Bilanx konyháján hasonló szemlélet uralkodik – a fine dining világából érkező Horváth Péter is a sallangmentes, őszinte, hibátlan alapanyagokra és a csúcstechnológiára épít, a damasztabroszt és az ezüstvillát a protokolláris viselkedéssel együtt viszont száműzték a konyhából. 

A Mikszáth tér melletti Al Piatto a remek, canotto stílusú pizzákra és a Lazióban népszerű montanaréra – egy lángoshoz hasonló, fánkszerű, pizzatésztából készült, olajban sült pizza – specializálódtak.

A Marumba a bulinegyedbe csábítja azokat, akiket érdekel a magyar konyha házias és modern keveréke. A Dob- és a Pingrumba tulajdonosainak új helye hozza azt a szintet, amit megszokhattunk tőlük, csak ezúttal nem a muhammarájukért és a curryért rajongunk, hanem a zsíros kenyeret és a nokedlit nem tudjuk abbahagyni. 

Az És Margarita a Mester utca környékére hoz egy kis izgalmat gyakran változó bisztrófogásaival és izgalmas natúrbor-lapjával. A pici helyiségben a szemünk előtt készül az ebédünk és a vacsoránk, kicsit olyan, mintha Barcelonában vagy Lisszabonban üldögélnénk. 

Wang Mester legújabb étterme a kőbányai kínai negyedben nyílt, de megéri kimenni a Wang Mester Eastwinbe. A jünnani és a hunnani konyha specialitásai mellett más kínai konyhák klasszikusai is elférnek, és nemcsak békát, a hernyót próbálhatjuk ki, hanem az ennél jóval kevésbé megosztó, szelíd kínai specialitásokat is. 

Egzotikus vonalon maradva a marokkói konyha is kapott egy remek képviselőt a Batthyány-örökmécsessel szemben. A Majorelle-ben egyszerre van jelen a tradíció és a modern szemlélet, és ez hibátlan fogásokban kulminálódik. A Watanba pedig akkor menjünk, ha az afgán konyhával szeretnénk szorosabb kapcsolatba kerülni. 

A XI. kerület egyik, nemrég bezárt kultikus helye is új gazdát kapott – a Zsiráf Tranzitban az anyaéttermhez hasonló leveseket, salátákat és természetesen nápolyi pizzákat kapunk a jóféle italok mellé.

Street food kicsiben és nagyban

Az elmúlt 3 hónap egyértelműen legnagyobb slágere a smash burger volt. A Király utcai Chop N Góban a smash burger mellett laktató, szaftos pulled szendvicsekért is mehetünk.

A Ráday utcában pár hete nyílt Fini'Z azzal szállt be a versenybe, hogy szabadtartású marhából és saját zsömléből rakja össze a smash burgert, és mentes verziójuk is van, az úttörőnek számító Burger Project pedig új éttermet nyitott a XIII. kerületben.

A Smash burger láz még Csepelre is elért, egy ipartelep kifőzdéjében, Kék Tányérban megtaláltuk a város valószínűleg legolcsóbb, egyébként pedig hibátlan példányát.

A Ráday utcába azért egy kis pizza is jutott: a Monalizza a minimalizmusa mellett a profi hozzáállással és a kedves kiszolgálással száll ringbe a nápolyipizzázók szintén cseppet felülreprezentált világában. 

Az Indigo Express a legnépszerűbb indiai fogásokat hozza el azoknak, akik gyorsan szeretnének egy jó curryt vagy egy izgalmas dosát, emellett pedig van pár indiai jellegű, de nemzetközi alapokon nyugvó fogásuk is, melyekkel tovább könnyítik a Nyugati környékén villámebédre vágyók dolgát. 

A monofood jegyében nyílt TAKO-ba buli előtt, egy könnyű vacsiért érdemes bemenni egy kis autentikus mexikói falatozásra. A remek vermutjukat se hagyjátok ki, főleg, amíg tart a nyár. 

Ha pedig nyár, a Kopaszikertben hekkel, smash burgerrel és Pilsner Urquell tanksörrel várják a lazulni vágyókat.

Pékség, kávézó, cukrászda

Az idei év egyik legszebb helyszíne a The Garden Café. A Bródy House belső udvarában található hely specialitása az all-day, azon belül is a török brunch. A horizontosok kisebb, könnyedebb új projektje a budai zöldben van: a Falatka nevű, pici bisztróban remek kávékat és válogatott péksütiket kapunk. 

A Portobello Cheese & Delibe ugyan nem feltétlenül a helyben fogyasztásért járunk, de remek sajtjaik, tejtermékeik és pékáruik miatt itt a helyünk. Ha vásárolni megyünk, általában meg is kóstolhatjuk a választott sajtot. 

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Címkék