Egy Báthory utcai ház nehezen lóg ki a környezetéből, hiszen a városnak ezen a részén egyik épület csodásabb, mint a másik. A Neuschloss üzlet- és bérház Báthory utca és Honvéd utca sarkán álló tömbjének ez mégis sikerül. Bár ódon díszei kint és bent is sokat vesztettek fényükből az elmúlt bő évszázadban, az egykori színes lakóközösség emlékét hűen őrzi a környezet. Itt élt és dolgozott Hajós Alfréd, működött itt Sportmúzeum, és Carl Gustav Jung világhírű svájci pszichiáter is megfordult a falai között.

A belvárosi épületek málló pompáját néha nem egyszerű észrevenni, ezért is tettük fel néhány hónapja a kérdést, hogy melyek történetét ismernék meg szívesen olvasóink. Így került a látókörünkbe a Báthory utca 5., vagyis a Honvéd utca sarkán álló tömb, melynek szépsége ugyan az elmúlt száz évben egy kissé megkopott, ám így is maradt mit nézni az 1904-ben, Alpár Ignác tervei szerint felépült Neuschloss üzlet- és bérházon. 

A rangos építész, aki olyan épületeket tervezett, mint a Magyar Nemzeti Bank vagy az Anker-palota, itt is igen szép munkát végzett. Az eklektikus stílusú ház bélletes kapuzata fölött furcsa madárfigurák köszöntik a belépőt, a kovácsoltvas kapu játékos margarétái pedig már a szecesszió formáit idézik. A saroképület négyemeletes, csinos erkélyekkel, lent üzletportállal, a sarkon pedig egy különleges formájú óra is található. A lépcsőházban hasonlóan csinos részletek fogadnak, mintás padlócsempe, a boltívek alatt stukkók teszik még elegánsabbá a környezetet, a lépcsőfordulókban pedig még láthatók a szivarvégek kiköpésére használt kis mélyedések, és feltűnik néhány eredetinek tűnő kiírás is. 

A vidám és szép múlt emlékei mellett az udvari részen furcsa sérülésekre lehetünk figyelmesek a belső udvaron, melyek valószínűleg háborús belövések nyomai. A 80-as években készült az épületről egy részletesebb összefoglalás, ebben egy régi lakó is beszámol az egykor itt zajlott életről. Tőle tudjuk, hogy a belső tér valaha még szebb napokat látott, például metszett üveggel díszített, rézgombos ajtók fogadták a belépőket. 

Az épületről Neuschloss üzlet- és bérház néven is találhatunk információt. Neuschloss Izsák Nyitra melléki zsidó családból származott, az elsők között indult úgymond szerencsét próbálni gróf Károlyi István birtokára. Így jött létre a Neuschloss család fafeldolgozó üzeme a mostani Újpesten. A cég később bővült, parkettagyárat alapítottak Újlipótvárosban, ahol csodás intarziával díszített munkák is készültek. A Neuschloss-birodalom egyik legjövedelmezőbb időszaka a millennium idejére tehető, a Kossuth téri Igazságügyi Palota és az Országház építéséből is kivették részüket. Sokat dolgoztak Alpár Ignáccal, így történt a Báthory utca 5., a Neuschloss üzlet- és bérház esetében is, amit a család befektetési céllal építtetett. 

Az épület lakosai is ugyanilyen izgalmas egyéniségek voltak. A ház oldalán emléktábla hirdeti, hogy itt élt és dolgozott hazánk első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd, aki nemcsak úszóként, hanem építészként is maradandót alkotott. 1896-ban egyből két éremmel is gazdagította hazánkat, később pedig a labdarúgásban és edzőként is eredményes volt. A Műszaki Egyetemen, ahol tanult, eleinte nem támogatták sportolói törekvéseit, mert nem hittek abban, hogy emellett más pályán is sikeres lehet. A professzoroknak csalatkoznia kellett.

A „magyar delfin” később olyan épületeket tervezett, mint az 1975-ben róla elnevezett Nemzeti Sportuszoda és aSzusza Ferenc Stadion.

Alpár Ignáccal egyébként jól ismerték egymást, Hajós egy darabig dolgozott az építész mellett. Később egykori lakása helyén rendezték be a Sportmúzeumot. Az intézmény ma a XIV. kerületben Magyar Olimpiai és Sportmúzeum néven működik. 

Hajós otthona az épület második emeletén, a Honvéd utca felőli részen volt, itt 2-3 helyiségben irodája működött, egy nagyobb lakrészben pedig családjával élt. A házban egyébként többségében 5-6 szobás lakások voltak, az irodák és az üzlethelyiségek az utcafronton és a félemeleten helyezkedtek el.

Jómódú, javarészt értelmiségi társaság lakhatott itt, akik között olyan ismert neveket találunk, mint Vágó Rezső szén- és fakereskedő, a II. világháborúban tragikus körülmények között felrobbant Regent-ház építtetője. De itt élt dr. Stein Fülöp idegorvos is, Carl Gustav Jung tanítványa, akit az ismert pszichiáter fel is keresett otthonában, mikor 1907-ben átutazott Budapesten. 

A házat az 1930-as évek elején aztán modernizálták, bevezették a központi fűtést és a meleg vizet is. A II. világháborúban az épület súlyos találatokat kapott, megsérült a padlás, a körfolyosók és a közelükben lévő lakások egy része is. A háború alatt a zsidó lakók nagy része elmenekült, a ház lakói a 20. század hátralévő részében javarészt kicserélődtek. Az épület egykori finom részletei az elmúlt évtizedekben fokozatosan veszítettek korábbi fényükből. A Báthory utca 5. is egyike azoknak a szép belvárosi házaknak, amelyekre ráférne egy alapos felújítás. 

Források:

Címkék