Van jó pár érdekes épület Budapesten, és ebben a sorban a főváros legkeskenyebb háza előkelő helyen áll. Utánajártunk, hogy mikor épült, hány lakása van, és egyáltalán, mekkora ez a neogótikus tabáni bérház.

Általában a Harry Potter-univerzum és Hermione tértágító bűbája jut eszünkbe erről az Erzsébet hídhoz közeli házról – ahogy azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk –, mert alig tudjuk elhinni, hogy ez a ház bővelkedik a hatalmas lakásokban és terekben. Hogy miért? Mert valójában csak 6 méter 20 centi széles, legalábbis a Várkert rakpart felőli homlokzata, ugyanis a Döbrentei utca felől nézve már csak 5,5 méteres.

Nem tagadjuk, hogy ez az Erzsébet híd melletti háztömb az egyik kedvencünk, hiszen mindegyik itt álló épület más építészeti stílust és korszakot mutat nekünk. Közülük persze a Várkert rakpart 16. vonzza leginkább a tekintetet, hiszen

a téglahomlokzat és a fehérre festett, csúcsíves ablakok egy teljesen más várost, sőt országot idéznek.

A házat 1897-ben Mandl Manó és Ármin méteráru-kereskedők építtették, akik Weinréb Fülöp és Spiegel Frigyes párosát kérték fel a tervezésre. Ők a keskeny telekre egy kéthomlokzatú (a Döbrentei utca felől teljesen máshogy néz ki), háromemeletes épületben látták a megoldást. Az építészeket leginkább az Izabella utcai, szinte már túldíszített Lindenbaum-házakról lehet ismerni – ez volt egyébként Budapest első szecessziós épülete.

Az épületben 10 lakás van, a három emeletet pedig már 1930-ban kibővítették egy 4. szinttel. Ebben a tetőtéri lakásban két utcai szoba, konyha, fürdő, kamra, hall, mellékhelyiség és egy gardrób is van. Az Országos Műemléki Felügyelőség az 1960-as években védetté nyilvánította a Mandl-házat.

Érdekes hangulat vár ránk, ha belépünk a szamárhátíves kapun: egy pici, boltíves előtérbe jutunk, innen pedig egy kicsi belső udvarra, ami akkor is sötét, ha jó idő van. Érdemes figyelmet szentelni a míves kovácsoltvas korlátoknak is, s ha már az elején felhoztuk a Harry Potter-univerzumot, ennél a piciny belső udvarnál ismét megidézzük a regényt: nekünk az Abszol út egy keskeny sikátora vagy zsákutcája jutott eszünkbe róla, ahol simán el tudjuk képzelni, hogy a sötét varázslatokhoz vásárolnak be a kétes hírű varázslók.

Forrás:

Címkék