A Váci utcától pár lépésre, a Piarista utcában nyitott meg csendesen június végén a SIMALIBA Belvárosi Csárda, egy kis vidéki hangulatot csempészve a belvárosba hagyományos, flancolásmentes és igazán jó hazai ételekkel, libából készült klasszikusokkal és egy kis magyar muzsikával. Ide bármikor betérhetünk enni-inni egy igazán jót, akárcsak a nagyinál.

Kevés olyan hely van a belváros kellős közepén, ahol autentikus, sallangmentes és hagyományos magyar ételeket lehet enni úgy, hogy nem botlunk bele a turistacsapdákba vagy túlságosan újragondolt fogásokba. Emiatt néha kifejezett kihívás olyan éttermet találni, ahová az egész családot vagy baráti társaságot bátran elvihetjük, hiszen mindenki talál majd a fogára valót, és mindezért nem kell egy vagyont sem otthagynunk. Szerencsére a választás ezentúl már simaliba.

De milyen is egy belvárosi csárda?

Mivel a belvárosról beszélünk, nem kifejezetten egy alföldi kockás terítős, matyó mintás csárdát kell elképzelni, ám a SIMALIBA mégis igyekszik a vidék imádott és betéve ismert hangulatát Budapestre csempészni. Az étterem mögött álló cégcsoport pedig több olyan sikeres helyet is jegyez a városban, mint a Baalbek, a Port de Budapest, a Párisi Passage Restaurant vagy a Cucina, ami garancia a minőségre.

A pult fölött fokhagymák helyett régi konyhai eszközök csüngnek, nincs matyó minta, ellenben a nagy asztal fölött visszaköszön egy nagyon szép, a huszárok ruhájára hajazó minta, a háttérben pedig kizárólag magyar zene szól, ám nem csak népzene, ugyanis megférnek még mellette olyan modernebb hangok, mint a Budapest Bár, a Bohemian Betyars vagy Szabó Balázs Bandája. Az enteriőr kifinomult és elegáns, mégis otthonos és kényelmes, fehér színek és a fa dominál, a vakablakok pedig képzeletbeli libalegelőkre néznek – helyes dolog, hogy az étterem saját kislibája is feltűnik ezeken a képeken.

Olyan hely ez, ahol bármikor lehet kényelmesen, feszengés nélkül enni egy igazán jót a családunkkal és a barátainkkal, akárcsak otthon, csak nem nekünk kell főzni.

Lássuk az ételeket! Kezdhetünk isteni finom tatár bifsztekkel, ami zöldségekkel és – a Lisboa Pastry & Bakery jóvoltából – kovászos kenyérrel érkezik, hortobágyi palacsintával, kolbászos vagy vegetáriánus lecsóval, salátával vagy egy kis lángosízelítővel, ami itt három minilángost takar érlelt sajttal-tejföllel, füstölt pisztránggal-tormával és lecsóval-kolbászmorzsával megpakolva.

Amit végigkóstolnánk libasorban

A nevéből esetleg lehetett sejteni, hogy a SIMALIBA Belvárosi Csárda nem veti meg a libából készült ételeket sem, sőt egy külön szekciót szenteltek ezeknek a menün. Itt olyan előételek és főételek sorakoznak libasorban, mint a könnyed és finom hideg libamáj, a lila káposztával érkező, kiadós és ízletes libacomb vagy a gazdag libazúzapörkölt. A fogások időszakosan váltakoznak majd, de legalább öt, libából készült étel mindig lesz az étlapon, tehát ide érdemes ellátogatni bármikor, ha libát ennénk, és nem csak Márton-napon.

A levesek közül kiemelkedik a kis bográcsban érkező, gazdag és kiválóan fűszerezett gulyásleves, de aki valami könnyedebbre vágyik, talál Újházy-tyúkhúslevest és vargányagomba-krémlevest is. Mi külön örültünk, hogy a mindig megbízható meleg tészták sem maradtak le a menüről, ugyanis egy ízletes szalonnapörcös túrós csusza, tojásos galuska vagy krumplis tészta bármikor verhetetlen.

Az étlapot a több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező Magyar Bocuse d’Or Akadémia-tag, Varju Viktor, a cégcsoport corporate chefje írta, aki egy-egy ételnél édesanyja receptjét is büszkén használta.

„Amikor mi azt mondjuk, hogy a klasszikus házias ételeinkkel az anyák és nagymamák főztjét szeretnénk megidézni, komolyan gondoljuk. A krumplis tészta édesanyám saját receptje. A nagykönyv szerint nem így készül az étel, az iskolákban sem így tanítják, így a teljes konyhai csapatnak újra meg kellett tanulnia ezt az egyébként egyszerű fogást” – mondja Viktor.

A főételek között olyan további magyar klasszikusok szerepelnek, mint a borjúpaprikás, a fogasfilé vagy a bélszín, ami itt Budapest módra készül, friss lecsóval, libamájjal, zöldborsóval, burgonyacsipsszel és gombával.

A burgonyacsipsz külön említésre érdemes, hiszen a hajszálvékonyra vágott Madison burgonyának köszönhetően csodálatosan ropogós és fantasztikusan finom, szinte bármi mellé elropogtathatunk egy tálkával.

A desszertek között található az extrán csokis és mazsola nélküli somlói, a könnyed túrógombóc, a diókrémes palacsinta és a császármorzsa – egyikkel sem lövünk mellé.

Ami az italokat illeti, természetesen van sör, bor és pálinka, röviditalok, koktélok, szörpök, limonádé és jegestea, sőt még egy külön fröccslap is, ahol kiválaszthatjuk, hogy a kisfröccstől a házmesterig milyen arányban kívánjuk elfogyasztani az italunkat.

A SIMALIBA Belvárosi Csárda tehát egy olyan laza, mégis stílusos és kifinomult hely, ahová bármikor beülhetünk egyet enni-inni, illetve beszélgetni a családunkkal vagy barátainkkal, akárcsak otthon, a nagyinál. Mindezt pedig a belváros kellős közepén élvezhetjük, hamarosan két teraszon is.

ELÉRHETŐSÉGEK

SIMALIBA Belvárosi Csárda

Címkék