A Keleti Károly utca párizsias hangulata miatt már régóta nagy kedvencünk, örömmel figyeljük a Margit körútéval párhuzamos felfutását. Évtizedekkel ezelőtt itt működött a város egyik első olyan helye, ahol fondüzni lehetett. A Café Rose-nak hála visszatért ebbe a helyiségbe a sajtos finomság, ezenkívül egész napos reggeliket és mennyei francia süteményeket is kóstolhatunk.

A Keleti Károly utca Buda egyik legromantikusabb utcája. Szép épületektől szegélyezve, girbegurbán kanyarog a Rózsadomb alatt, a Montmartre hangulatát is megidézve. Csendes, nyugodt környezet, noha csak pár lépésre található a gyorsan fejlődő és forgalmas Margit körút. A környéken szerencsére egyre több jó hely, pékség, közösségi tér fogadja az erre járókat, most pedig megnyílt a Café Rose, ahol reggel már 7.30-tól várnak a mennyei brunchok, de könnyű ebédet is kérhetünk, és fondüestek is lesznek. 

A Café Rose tulajdonosa, Pápai Gabriella az Andrássy úti A99 Coffee Shop után most itt, a Keleti Károly utcában kezdett új életet. A környéket már másfél évtizede jól ismerte, mióta a jelenleg már a VAJ-ban dolgozó Márk Szonjánál beleásta magát a cukrászatba. Mindig is szerette az utca hangulatát, ezért is döntött úgy, hogy a környéken néz körbe, mikor új vállalkozásba kezdett. 

Így esett a választása a Keleti Károly utcai kis üzlethelyiségre, ahol – hála egy, a környéken élő ínyenc világfinak – Budapesten talán először lehetett kipróbálni a fondüt, ezelőtt 35-40 évvel. Jó hír, hogy a svájci sajtos különlegesség most visszatér a kínálatba, és romantikus vacsorák, gasztroesemények keretében újra kipróbálhatjuk. A Café Rose-nál többféle fondüest közül választhatunk, a cél az volt, hogy mindenkinek része lehessen abban az élményben, amit az étel jelent. Az étel- és italpárosításoktól függően lesznek olcsóbb, de egészen különleges, ínyenc fondüestek is.

A sajtok, a zöldségek és a sonkák a közeli Fény utcai piacról érkeznek mindehhez. Gabiéknak saját, jól bevált kenyérbeszállítójuk van, a salátákhoz, szendvicsekhez használt csírák és a különböző krémek pedig helyben készülnek. A Café Rose-ban nemcsak fondüvel várnak, reggel 7.30-tól indíthatunk itt reggeli fogásokkal, de akár egy könnyű ebédért is beugorhatunk, délután pedig a legszebb, helyben készülő francia cukrászsüteményekkel kényeztethetjük magunkat. 

A Café Rose-ban a napot a quiche-sel (1690 Ft) érdemes kezdeni, ebből általában 3-4-féle, szezonális változat áll rendelkezésre, amelyek között mentes is van. A szaftos, omlós tésztájú sós pitéből mi a klasszikus póréhagymást kóstoltuk. Szerintünk ez tökéletes választás akkor is, ha egy könnyed ebédre vágyunk, különösen a helyen kapható napi levessel együtt. Igazi laktató csemege a bundás kalács (2490 Ft), ami itt kovászos kalácsból készül, sonkával, sajttal töltve érkezik, és különleges ízekkel kényeztet a csipkebogyólekváros-camembert sajtos melegszendvics (2990 Ft), napraforgómaggal, friss salátával. 

Bagira kávéval és különböző matchás finomságokkal indíthatjuk a reggelt, de gin-tonik, pezsgők és koktélok segítségével is feldobhatjuk a napot. Az igazi kényeztetés pedig a helyben készülő, klasszikus francia süteményekkel, macaronnal, éclairrel, Paris-Bresttel érkezik el, ezek bármelyik napszakot ünneppé változtatják. Örömmel fogadtuk, hogy Gabi az új kihívások mellett sem áll le egyik legszebb cukrászszenvedélyével: talán senki sem készít olyan élethű és törékeny finomságú cukorvirágokat, mint ő. Tudását workshopok keretében szívesen átadja az érdeklődőknek is, igazán meditatív elfoglaltság, a végeredménnyel pedig bármilyen édességet feldobhatunk. (A foglalkozások helyszíne a közelben van.) 

A csapat gondosan válogatott, a Café Rose-ban olyan gyakorlott szakemberek gyűltek össze, akik szenvedéllyel és a magukkal szemben támasztott legmagasabb követelmények alapján dolgoznak, így a hely amilyen picike, olyan igényes, ahol különleges ételekkel várnak minket. A Keleti Károly utca könnyed, kissé franciás hangulata pedig az ízekben és a hely berendezésében is folytatódik. Érdemes rövidebb vagy akár hosszabb időre is kipróbálni.

ELÉRHETŐSÉGEK

Café Rose

(Borítókép: Café Rose)

Címkék