Tesztüzemben elindult a MÁV-VOLÁN-csoport egységes utazástervezője.

Az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven induló rendszer egy olyan, integrált utazástervező platform, amellyel nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is, így mostantól egyszerűbben, gyorsabban tervezhetjük meg az utazásunkat – akár vonattal, akár autóbusszal vagy pedig ezek kombinációjával szeretnénk eljutni az úti célunkhoz.

A közeljövőben megújuló MÁV-app és a régóta népszerű ELVIRA „kishúgaként” érkező EMMA a MÁV-VOLÁN-csoport digitális portfóliójának legújabb tagja, amelyet mostantól – tesztüzemben – már az utasok és az érdeklődők is használhatnak, illetve segíthetnek a fejlesztésében. A MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a VOLÁNBUSZ helyközi járatai mellett az egyes helyi járatok menetrendi és valós idejű forgalmi adatait egyaránt megjelenítő szolgáltatás ezen a weboldalon érhető el. 

A MÁV-VOLÁN-csoport integrált útvonaltervező-szolgáltatásának célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges pont között vonattal, HÉV-vel, helyközi autóbusszal vagy a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vasútvillamossal, illetve több mint 70 település helyi járataival* (BKK, DKV, MVK, SZKT, Volánbusz helyi járatai stb.) egyaránt. A rendszerben elérhető szolgáltatók köre a közeljövőben bővülni fog. Az EMMA az első olyan integrált felület, amelyen országosan a MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a VOLÁNBUSZ helyközi járatai, továbbá néhány város bizonyos helyi járatain egyaránt elérhetők valós idejű adatok.

Így útvonaltervezésnél például az esetleges késésekkel is tervez, továbbá néhány szolgáltató (például a MÁV-START) esetében fontos szöveges utastájékoztatási információkkal szolgál a forgalmi változásokat, fennakadásokat okozó rendkívüli helyzetekben. A járatok nézetben a járművek pozíciója térképen is megtekinthető, de a helyi és a helyközi járatok menetrendjére is lehet szűrni.

Az EMMA nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet, a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után azonban egyetlen gombnyomással az ELVIRA-ra (jegy.mav.hu oldalra) jutva megkezdhető a vonatjegy vásárlása. Célul tűzték ki azt is, hogy a vonatjegyeken túl a Volánbuszra történő jegyvásárlást is segítse majd az EMMA.

Hasznos funkciók:

 • A keresésnél meg tudunk adni helyi és helyközi állomásokat, megállókat, nevezetes helyeket (például látványosságok, városi piacok, hivatalok), a térképen tetszőleges pontok is jelölhetők, de hamarosan akár az ország összes postai címe, házszáma alapján is tervez az új rendszer.
 • Lehetőséget nyújt integrált és csak vasúti vagy csak buszos útvonal tervezésére is.
 • A pontosabb tervezéshez a gyaloglási sebességet a megszokott tempónkhoz igazodva tudjuk módosítani lassabbra vagy gyorsabbra.
 • Olyan átszállás esetén, ahol ugyanabból a megállóból utazunk tovább, mint ahova érkezünk, lehetőség van felülírni a szolgáltató által javasolt átszállási időt, ez különösen a nagyobb pályaudvarok esetében hasznos funkció, de akár igazíthatjuk az állomás környéki egyéb intéznivalóhoz is az átszállás idejét.
 • Ott, ahol még nem fogadják el a helyi járatokon az országbérletet és a vármegyebérletet, valamint Vármegye24 vagy Magyarország24 napijeggyel rendelkezők számára előny, hogy az EMMA lehetőséget nyújt városon belül is csak helyközi (például Volánbusz vagy TramTrain) járatokkal való tervezésre.
 • A Járatok nézetben a viszonylatokon kívül vonatszámra is lehetőségünk van rákeresni.
 • Szintén a Járatok nézetben valamennyi éppen közlekedő járat piktogramja megjeleníthető a térképen, előhozható azok menetrendje is.
 • Vasúti járatok esetében nemcsak az egyéb hazai vagy nemzetközi térképes útvonaltervezőkben elérhető alapadatokat szolgáltatja az EMMA, de az azokhoz kapcsolódó egyéb információk és szabályok is megjelennek, melyeket szokás szerint piktogramokkal a jegyértékesítési rendszerben is jeleznek.
 • Lehetőségünk van az útvonalterv linken keresztüli megosztására és nyomtatására is.
 • A nemzetközi vonatok teljes útvonala elérhető az EMMA-ban, de térképes keresés csak belföldön lehetséges.
 • A felület a magyar mellett angol nyelven is használható.
 • A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Az éles tesztüzemből fakadóan az EMMA funkcióinak továbbfejlesztésén és további települések integrálásán is folyamatosan dolgoznak, de a véleménygyűjtés érdekében az észrevételeket a MÁVDIREKT-en keresztül már most is fogadják, elősorban e-mailben (eszrevetel@mav-start.hu). Az EMMA használatához a Chrome vagy az Edge böngészők legfrissebb változata szükséges, okostelefonon és számítógépen egyaránt használható.

Forrás: MÁV-csoport

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék