Budapesten az elmúlt években újra virágkorukat élik a csemegeboltok és a delik, ahová a világ minden tájáról érkeznek a nem mindennapi finomságok. Tavaly októberben a MOM Parkban nyitotta meg kapuit a hangulatos Bocca Gourmet Stories, amely igazi kulináris zarándokhellyé vált, hiszen az italspecialitásoktól kezdve a kis manufaktúrákból származó termékeken át akár a brit vagy a dán királyi család beszállítói által forgalmazott árukat is leemelhetjük a polcokról. Ráadásul az impozáns csemegepultból nemcsak otthonra válogathatunk az izgalmas sajt-, antipasti- és felvágottkínálatból, de akár ott helyben összeállíthatjuk saját szendvicsünket, vagy előre rendelhetünk hidegtálakat, amelyek garantáltan fénypontjai lesznek minden összejövetelnek.

A BOCCA Gourmet Storiest Szőke Dáviddal, az üzlet egyik tulajdonosával jártuk be, aki izgalmas sztorikat mesélt, a tudását pedig az üzlet többi munkatársával is folyamatosan megosztja. Érdemes velük szóba elegyedni, ha ott járunk, hiszen számos érdekességet megtudhatunk különböző nemzetek gasztronómiájáról, de akár receptötleteket is kérhetünk.

BOCCA, ahol még a cégér is mosolyog

Ahogy megláttuk a BOCCA üzletét, rögtön tudtuk, hogy jó helyre jöttünk, hiszen már a kirakat és a cégér is nagyon hívogató volt, nem véletlenül, ha jobban megnézzük, akkor már a logó is mosolyog. A „bocca egyébként olaszul szájat jelent, amely nemcsak arra utal, hogy az itt található finomságokat elfogyaszthatjuk, de azokra a sztorikra is, amik egy-egy termék mögött megbújnak. A BOCCA célja pedig nem csupán az árusítás, de az edukáció és az ismeretterjesztés is, hiszen itt akár az egész világot bejárhatjuk a gasztronómiai ínyencségek által.

„Régi álmom volt, hogy Budapestre is elhozzam azokat a termékeket, szemléletet és tudást, amit korábbi munkáim és utazásaim során megismertem, de a mai napig szenvedélyesen kutatom az újabb és újabb termékeket. Mindig nagyon izgalmas rábukkanni egy-egy gasztronómiai újdonságra, és aztán megismertetni a nemzetközi konyhák fogásaira nyitott hazai vásárlókkal” – mesélte Dávid.

A BOCCA-ban természetesen a vásárlók kéréseihez is nyitottan állnak, ha valaki szeretné itthon beszerezni a külföldön megismert kedvencét, akkor bátran jelezheti ezt, kérését pedig igyekeznek teljesíteni, így került például a csemegepultba egy különleges kávés sajt egyenesen Amerikából.

Egy szendvicskülönlegességet ebédre?

Mielőtt bemutatnánk, hogy mi mindentől roskadoznak, vegyük az irányt az üzlet hátsó traktusa felé, ahol a csemegepult változatos ínyencségeket rejt. Ráadásul a BOCCA nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiai szolgáltatásokra is, egyik újdonságuk, hogy a finomságokból elviteles szendvicseket is készítenek, amelyeket akár mi magunk is összeállíthatunk.

A csemegepultból olyan, itthon ritkán fellelhető termékek közül válogathatunk, mint például a francia rosette szalámi, az olasz guanciale szalonna borssal, a különböző mortadellák, a spanyol rozmaringos kecskesajt, a holland szarvasgombás gouda vagy a svájci Tête de Moine, amelyhez ráadásul egy speciális sajtszeletelővel lehet hajszálvékony fodrokat szelni.

Nekünk az egyik kedvencünk a francia mimolette sajt volt, amelynek nemcsak az íze, de a sztorija is kiváló.

„A mimolette történetéhez egészen XIV. Lajos uralkodásáig kell visszarepülnünk az időben, ugyanis ekkor a holland sajtok behozatalát betiltották Franciaországba, így a klasszikus gouda sajtot is, emiatt a franciák elkészítették a mimolette-et, de narancssárgára színezték, ezzel is jelezve a különbséget, illetve színével tisztelegtek a »Napkirály« előtt” – sorolta Dávid az érdekes tudnivalókat.

A másik kedvencünk a 12 hónapon keresztül érlelt spanyol cecina sonka volt, amelynek egyik különlegessége, hogy a többi sonkától eltérően nem disznóból, hanem marhahúsból készül. Sztorija pedig egy másik híres történelmi személyhez, Kolumbusz Kristófhoz kapcsolódik, aki egészen Amerikáig vitte a spanyol szárított sonkát, hiszen ez volt akkor a tartósítás legjobb módja.

A húsok és sajtok mellett a pultban találunk különböző kaviárokat, olívabogyókat, antipastikat és szendvicskrémeket a bazsalikomos pestótól a pulled pork coleslaw-ig. A kenyerek, ciabatták, bagettek és péksütemények mindennap frissen érkeznek Szabi a péktől, amiket ha nem egy az egyben csúsztatunk bele kosarunkba, akkor választhatjuk szendvicsünk alapanyagának, ahogy a csemegepultból is kedvünk szerint válogathatunk.

„A szendvicseket becsomagolva magunkkal vihetjük, amelyek egy kiadós reggelire, ebédre vagy vacsorára is tökéletesek.”

Ha nincs kedvünk válogatni, vagy épp sietünk, akkor a kész összeállítások közül választhatunk, ilyen például a pesto-mortadella-burrata kombináció, amelyet az egyik üzletvezető, Molnár Tamás alkotott meg, aki nem mellesleg egy Michelin-csillagos étteremben dolgozott korábban. A harapnivalók között szerepel még portói kacsamousse-t tartalmazó változat vagy a legnagyobb sláger, New York ikonikus szendvicse, a szárított marhaszegyből készült pastrami szendvics. Egy saját pestós-szárított paradicsomos-mortadellás összeállítást és a pastrami szendvicset meg is kóstoltuk, ahogy a felvágottakból és sajtokból is kaptunk ízelítőt, az pedig biztos, hogy ezek után rendszeresen vissza fogunk járni, hogy még több ínyencséget kipróbálhassunk.

A csemegepultból ráadásul gyönyörűen összeállított hidegtálakat is rendelhetünk, amelyek tökéletesek egy céges megbeszéléshez, kisebb rendezvényhez vagy baráti összejövetelhez.

A Forma–1 pezsgője és az Azori-szigetekről származó vaj

Ahogy az üzlet bejárati traktusa felé vesszük az irányt, elsőként az italok szúrnak szemet, az impozáns pezsgő-, bor- és rövidital-kínálatot több kiváló minőségű alkoholmentes termék is színesíti, és olyan limitált különlegességeket is találunk a polcokon, mint például a Forma–1 hivatalos pezsgője vagy a Lady Gaga Dom Pérignon pezsgő. De megtalálhatóak a boltban a különböző üdítőitalok, sörök, prémiumminőségű ásványvizek és olyan kultikus italok is, mint például a Liquid Death, amelynek saját rajongótábora van.

Az amforákra emlékeztető látványpultokon az ajándékcsomagok, a szezonális termékek és az aktuális újdonságok közül válogathatunk, mi például rögtön kiszúrtunk egy szemet gyönyörködtető olívaolaj-válogatást.

„A spanyol Castillo de Canena egy tradicionális családi vállalkozás, már az 1780-as évek óta a világ topminőségű olívaolajait forgalmazzák. Ennek a díszdobozos kiadásnak pedig az a különlegessége, hogy a 2023-as év októberi, novemberi és decemberi szüretéből készült olívaolajakat is megízlelhetjük, amelyek karakteresen eltérnek egymástól” – tudjuk meg Dávidtól, hogy mi rejlik a szép csomagolás mögött.

A BOCCA-ban közel 3000 termék közül válogathatunk. Sóvariációk, mustárok, szószok, mézek, krémek, ázsiai alapanyagok, csokoládék, kekszek, kávék, snackek, chipsek, tészták, rizsek, lisztek és sütési kellékek egész tárházát megtaláljuk itt, a lehető legjobb minőségű külföldi márkáktól egészen a kis hazai vagy nemzetközi manufaktúrák termékeiig.

Különleges olívabogyók, pástétomok és halkonzervek is szerepelnek a kínálatban, de találunk jópofa instant termékeket is. A hűtőpultban előrecsomagolt húsok és sajtok közül válogathatunk, impozáns például az ibéricosonka-választék, de olyan dolgokat is fellelhetünk, amelyekre nem is gondolnánk, például parmezánchipset vagy az Azori-szigetekről származó vajat, ahol annyira tiszta a levegő, hogy a tejtermékeknek egészen más az ízviláguk.

Az élelmiszerek mellett a tálaláshoz, italozáshoz és főzéshez is találunk kellékeket, top éttermi minőségű poharak és prémiumkéskészletek közül válogathatunk, de a híres Berkel sonkaszeletelőt is megvásárolhatjuk, vagy a korábban említett Tête de Moine sajthoz tartozó speciális szeletelőt.

Nem mehetünk el szó nélkül a bolt kialakítása előtt sem, a logótól az enteriőrig minden a Studio Barath munkája, amit a branding- és dizájnstúdió egyik vezetője, Osvárt Judit mutatott be nekünk. Az egész üzletből árad a fesztelen és barátságos hangulat, amely teljes összhangban van Dávid vidám személyiségével – aki maga is sokat tartózkodik a boltban – és a kedves kiszolgálással, ettől pedig igazi élmény lesz ellátogatni ide.

Aki tehát belép a BOCCA-ba, igazi kulináris kalandra indulhat, keressen hozzávalókat a hétvégi ebédhez, különleges ajándékokat szeretteinek, feldobná a rendezvényét egy nem mindennapi hidegtállal, vagy csak egy kiváló szendvicsre vágyik.

Gasztró

Bocca Gourmet Stories

A Bocca Gourmet Stories egy 200 négyzetméteres gourmet-üzlet a MOM Parkban, amely nemcsak számos ország gourmet-különlegességeit forgalmazza, de a kínálat mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a gasztronómiai szolgáltatások is.

Címkék