Bár vannak olyan szakaszok az ember életében, amikor csak gúnyosan nevet ezen a lehetőségen, előfordul, hogy marad egy-két óránk a városban, amikor hazamenni már nem érdemes, a következő programra indulni még korai. Ha a Városliget környékén történik velünk ilyesmi, van pár szuper tippünk, hogy mit csináljunk unatkozás helyett.

Új és megújult kiállítóhelyek, galériák

Talán a városnak egyetlen része sem fejlődött annyit az elmúlt években, mint a Városliget és környéke. A terület számos új attrakcióval lett gazdagabb, új kiállítóhelyekkel, múzeumokkal is. Bár az új Néprajzi Múzeum épülete megosztó, a gyűjteményre és az izgalmas programokra egészen biztosan nem lehet panasz. Az ingyenesen látogatható Kerámiatér mellett mi a Claudia Andujar: Indiánok. Lelkek. Túlélők. című kiállítást ajánljuk, amely a magyar származású fotóművész képein keresztül az amazóniai esőerdők lakóinak világába enged bepillantást. A Zene Háza úgy fest, mintha ismert épületek kollázsa lenne, de fantasztikus élmény, ahogy Koncerttermében a zene mellett a természet is körülölel, a májusban nyitó Dívák & Ikonok tárlatot pedig nagyon várjuk már, hiszen a legnagyobb sztárok fellépőruhái érkeznek majd Budapestre. A közelben lévő, néhány éve felújított Millennium Háza, az Olof Palme Ház szintén egy csodás fotókiállítást tartogat, érdemes benézni ide is.

Célba vehetjük a környék villáit, ha érdekes időtöltésre vágyunk, mert túl azon, hogy a legtöbb közülük végre régi fényében ragyog, több is fogad időről időre látogatókat. A Walter Rózsi-villa csodás modernista épülete Magyar Építészeti Múzeumként éledt újra. Bár csak tárlatvezetések alkalmával van nyitva, érdemes figyelni az időpontokat és ellátogatni a korábban felújított, de a nagyközönség számára csak nemrégiben megnyílt Kőrössy-villába, ahol csodás Zsolnay-gyűjteményt is láthatunk. De nemcsak a Városligeti fasor környéke, hanem az Andrássy út is bővelkedik a nemrégiben nyílt kiállítóhelyekben. Bár most rövid technikai szünetet tartanak, májustól már érdemes ellátogatni a HAB-ba, az MBH Bank komplex művészeti funkcióval rendelkező kiállítóhelyére. Az épület szomszédságában találjuk a Q Contemporaryt, ami keddtől szombatig látogatható. A magánmúzeum épületét már korábban felújították, de csak néhány éve ad otthont az érdekes magángyűjteménynek. A mostani kiállítás a hidegháborús időszak művészetéből válogat, és ingyenesen tekinthetjük meg.

Kedvenc kismúzeumaink

A környék menő új galériái mellett számtalan olyan kis, tematikus múzeumot is találunk, amit érdemes megnézni. A Vajdahunyad várába nemcsak azért érdemes benézni, mert csoda szép, hanem az itt működő Magyar Mezőgazdasági Múzeum miatt is. A Ráth György-villában egy csodás szecessziós gyűjtemény legszebb darabjait csodálhatjuk meg, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum egyedülálló tematikájával, csodás kertjében pedig plakátkiállítással hívogat. Bár az épület csak bejelentkezés után látogatható, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban bemutatott józan, de érdekes témáról garantáltan elkalandozik néha a figyelmünk, hiszen a gyűjteménynek helyet adó Schiffer-villában vannak a város legszebb szecessziós üvegablakai. A Postamúzeumban pedig feltétlenül érdemes az új, postás kisasszonyokról szóló kiállítást is megnézni, de célszerű előre bejelentkezni.

Szabadtéri programok

Nehéz ellenállni a csodás, idős fák suttogásának és a csodás zöld réteknek, néha nem is kell más, mint egy jó kis piknik. Mi ezt a Városligetben például a Piknik Kert környékén ajánljuk, ahol abban segítenek, hogy a lazulás tökéletes élményében legyen részünk. Érdemes itt jól körbenézni, nem egy növénykülönlegességet látunk majd, hiszen a helyet a Mőcsényi Mihály Botanikus Kertben találjuk, az Ajtósi Dürer sor közelében. A környéken egyébként rekortánborítású futópálya is van, de a bringásokat is számtalan lehetőség várja, ráadásul Bubit is könnyen szerezhetünk. A csónakázótavat csak később, májusban élvezhetjük majd, az elmúlt évekhez hasonlóan most is hamisítatlan vízi örömökre számítunk, tavaly a csónak mellett vízibiciklit és SUP-ot is lehetett bérelni. A csapatsportoknak is paradicsoma a környék, több sportpálya is rendelkezésre áll, van kültéri fitnesz, sakk- és pingpongasztalok, az Állatkerti körút környékén található pétanque-pályához pedig a Pavilon Kertben bérelhetünk golyókat. A Városliget néhány teljesen egyedi, sehova sem sorolható programot is tartogat. Bár kétségtelen, hogy nem tartozik a legolcsóbb elfoglaltságok közé, érdemes legalább egyszer kipróbálni a Ballon-kilátót, egészen különleges élmény hőlégballonról szemlélni a várost.

Ismert látnivalók

A Városliget és környéke számtalan olyan látnivalót rejt, ahova egyszer minden Budapestinek el kell mennie, általában olyan emblematikus helyszínek ezek, amelyekről akkor is úgy érezzük, hogy ezerszer megnéztük már őket, ha még valójában sosem. Tipikusan ilyen a Hősök tere, ami sajnos nem mindig a legkellemesebb fajta turistákkal van tele. A közelében lévő népszerű Állatkert viszont óriási kedvenc, szinte megunhatatlan, mindig tartogat valami újdonságot is. A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítás mellett most egy izgalmas időszaki kiállítást is megnézhetünk, ahol 32, Amerikában otthonra talált magyar fotográfus, köztük Moholy-Nagy László, Robert Capa és André Kertész munkáit ismerhetjük meg. A vele szemben lévő Műcsarnok is érdekes programot kínál, itt most szintén egy fotókiállítást nézhetünk meg, a Női fókusz című tárlat a Magnum Photos 5 női fotóművészének munkáiból válogat.

Pár jó falat

Bár ezúttal nem a gasztronómiára helyezzük a hangsúlyt, azért ennyi kultúra és séta után bizony megéhezünk. A problémát szerencsére könnyű orvosolni a Ligetben, hiszen számtalan vendéglátóhely áll rendelkezésre. A Gundel Étterem vagy Csók Bisztró (néhány hétig még zárva) az elegánsabbak közé tartozik, ezekre a helyekre inkább előre megtervezzük a látogatást. Azonban több sportos-lazulós helyet is találunk, népszerű a Pántlika és a Zöld Küllő, egészséges és finom ízeket kóstolhatunk a Léghajó KERT-ben. Ha pedig csak kávéznánk egyet az Andrássy út környékén, akkor beugorhatunk a Café Karába (az Andrássy úton, a Hősök terénél), de a legtöbb múzeumnak saját kávézója is van, ahol szintén finom falatokkal várnak.

(Borítókép: Koncz Márton – We Love Budapest)

Címkék