Két éve – stílusosan április 11-én, a költészet napján – nyitotta meg újra kapuit Budapest egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéháza, a Centrál. Aki ide belép, azt igazi időutazás várja a századfordulós Grand Cafék világába, azonban a modern csavarok sem hiányoznak, legyen szó az enteriőrről, a belváros egyik leghangulatosabb teraszáról, a kedves vendéglátásról vagy a fantasztikus kávéházi étel- és italkínálatról. A Centrál Kávéház a kétéves évforduló alkalmával szintet lépett, és számos újdonsággal várja vendégeit, többek között megújult ételekkel és italokkal, pazar – a Grand Cafék hangulatához illő – koktélokkal, különleges kávévariációkkal és már a délelőtti óráktól élő zenével.

A kedvenc újításunk mind közül, hogy mostantól egész nap reggelizhetünk a kávéházban, így aki egy felejthetetlen brunchélményre vágyik, annak kötelező ide ellátogatnia. Mi végigkóstoltuk a nem mindennapi reggelikínálatot, köztük az itthon egyedülálló, kizárólag eggs Benedict-variációkat tartalmazó étlapot, és legszívesebben már most visszamennénk.

Irodalmi múlt, pezsgő jelen

A Centrál Kávéház nagy múltra tekint vissza, hiszen olyan híres írók és költők szellemi találkozóhelyéül szolgált, akik mai napig meghatározzák kultúránkat és irodalmi jelenünket. A nevezetes Kerek Asztal körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Krúdy – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi élet nagyjai közül. A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat –, így lett a kávéház törzsvendége például Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény és Ottlik is.

A 2022-ben újranyitott kávéház nem csupán névlegesen tiszteleg az irodalmi múlt előtt, de aki ide betér, az visszautazhat az időben a századfordulós igazi nagybetűs Grand Cafék világába, és átélheti a múlt inspiráló hangulatát. Természetesen nem hiányozhatnak a modern csavarok sem, a Centrálra mindig is jellemző volt a bátor, haladó szellemiség, ezt a szemléletet pedig abszolút a mai kor elvárásaihoz igazították, legyen szó a kényelmes, modern, elegáns, mégis barátságos enteriőrről vagy a nagyszabású kávéházi étel- és italkínálatról.

„Úgy hisszük, hogy a Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit mint örökséget úgy kell ápolni, hogy összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival” – mesélte Tóth Gábor, a Centrál Kávéház üzletvezetője.

A társasági élet és a személyes találkozások központja

A Centrál az újranyitás óta nyüzsög a budapesti (törzs)vendégektől, de a külföldiek számára is igazi bakancslistás hely, nem véletlen, hiszen valódi nagykávéházként működik. Már reggel 9 és 10 között megtelik élettel, sokan indítják itt a napot egy finom kávéval vagy reggelivel, 10 és 14 óra között felcsendül az élő zene, délután sokan ülnek be kávézni és beszélgetni, 18 óra után pedig zongora- és hegedűszó mellett vacsorázhatunk.

„A Centrált ma pont úgy és arra használja a vendégsereg, amire teremtődött: a társasági élet, a személyes találkozások és a történelmi időutazás centrumának” – tudtuk meg Gácsi Gergőtől, a Centrál Kávéház egyik vezetőjétől.

A jó idő beköszöntével a belváros egyik leghangulatosabb teraszára is kiülhetünk, sőt a hatalmas portálablakokat is kinyitották, így a belső részben üldögélve is kint érezhetjük magunkat, és bekapcsolódhatunk a kellemes nagyvárosi nyüzsgésbe.

Ahol már egész nap királyi módon reggelizhetünk

Nem véletlenül tartja a mondás, hogy reggelizz úgy, mint egy király, a Centrálban ezt pedig már egész nap megtehetjük. Budapesten az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a brunchok, így a Centrál egyenesen kihagyhatatlan a műfaj rajongóinak. Az ételekért Ványik Ádám séf felel, aki 13 éve dolgozik a szakmában, megfordult fine dining és street food éttermekben, valamint különböző rendezvényhelyszíneken, ezeket a tapasztalatait, tudását ötvözi a Centrál Grand Caféban.

Ráadásul a kávéház újdonsága, hogy hazánkban szinte egyedülálló módon kitaláltak egy kizárólag eggs Benedict-variációkat tartalmazó étlapot. A nagykávéházak ikonikus fogását 7-féle módon próbálhatjuk ki, mi például megkóstoltuk az arabos vonalat követő padlizsánnal és shakshukával érkező változatot, a franciás ízvilágot idéző gombás Benedictet, a steakes verziót pedig egyenesen kineveztük a reggelik királyának.

Ha már nagy kanállal élvezzük az életet, miért ne kérhetnénk a brunch mellé egy koktélt? A reggelihez a Mimosa dukál, ami természetesen szerepel az itallapon, de érdemes kísérletezni az extravagánsabb koktélkülönlegességekkel is. Nekünk például a limoncellóval, proseccóval, szódával és gránátalmalével érkező Grandchello volt a kedvencünk, de a Martini-verziók és a gin-tonik-kínálat is lenyűgöző.

Klasszikus ízektől az extravagáns különlegességekig

A Centrálban a kávékínálaton is óriási hangsúly van, az összes klasszikus kávéféleség szerepel az itallapon, de olyan extrákat is kérhetünk, mint a narancsos Melange et fleur d’orangier, a mentolos Mint choco chip, a juharszirupos Nitro vagy a matcha latte. Ráadásul minden kávé mellé rövid idézetek járnak, így szólhat hozzánk József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Nádasdy Ádám, a Queen, David Bowie, John Lennon, Louis Armstrong és Whitney Houston is.

Természetesen a reggeli fogások mellett olyan nagykávéházi klasszikusok is várnak ránk, mint az oroszos (és nem mellesleg vegetáriánus) gomba Stroganoff háromféle gombából elkészítve, a franciás burgundi marharagu, az amerikai hangulatot idéző hamburger, club sandwich és a rántott csirkeszárnyak vagy az olaszos bruschetta és burrata, így ezekkel a fogásokkal igazi nagyvilági utazásra indulhatunk.

Az édes ízek kedvelői sem fognak hoppon maradni a Centrálban, a reggelik rajongói kérhetnek például csupa csokis amerikai palacsintát, a látványos desszertpultból pedig egész nap válogathatunk a kávéház mestercukrászának, Takács Judit patisserie-séf remekei közül.

Nekünk az egyik kedvencünk egy igazi magyar klasszikus, a mákos guba volt, ami azonban nagyon is modern formában érkezett, ráadásul amikor a lángoló pálinkás baracklekvárral nyakon öntötték a szemünk előtt, az volt az igazi meglepetés. A madártej sem maradhatott le az étlapról, de találunk olyan extravagáns desszerteket is, mint a Csokoládé trilógia, ami szó szerint aranyozott öntettel érkezik.

Ilyen a Grand Café-életérzés

A pazar kávéházi étel- és italkínálat élvezetén túl a Centrál Kávéházba beülni igazi életérzés, ahol könnyed lazasággal hagyhatjuk hátra a mindennapokat.

Egy nagykávéház egyenesen a kávéházak királynője, egy olyan hatalmas tér, ahol a nagy ablakok, a nagy belmagasság, a tükrök, a csillárok, a díszes belső tér igazi nagypolgári miliőt idéz. A kényelmes pamlagok, a csillogó fapadló, a klasszikus kávéházi márványasztalok mellett egyedi tervezésű elemek és rengeteg zöld növényzet teszi hívogatóvá a Centrál Grand Cafét.

„A kávéházi rész egész nap könnyed formában elérhető, teljesen normális beülni akár csak egy kávéra vagy forró csokira – vagy egy híres Centrál-desszertre. Ide lehet szervezni baráti találkozót, randit vagy üzleti megbeszélést, de simán be lehet ülni egy laptoppal is dolgozni” – osztotta meg velünk tapasztalatait Tóth Gábor, a Centrál Kávéház üzletvezetője.

Ha tehát szeretnénk átadni magunkat a Grand Cafék utánozhatatlan hangulatának, ha beülnénk a nap bármely szakaszában reggelizni, vagy csak beugranánk kávézni, sütizni, koktélozni, ebédelni, vacsorázni, és elmerülnénk a kellemes városi forgatagba, akkor mindenképpen vegyük az irányt a Centrál Kávéház felé!

További információkat és a megújult étel- és itallapot itt találjátok, asztalt foglalni itt tudtok.

Címkék