A pár négyzetméteres Vas utcai üzletben kirángatták a nokedlit a köret szerepköréből, és a középpontba állították. Olcsó, laktató és finom magyar street food lett belőle!

A magyar gasztronómiában a nokedli általában csak köret (abból viszont az egyik legnépszerűbb), kivéve tavasszal, mikor a fejes saláta megjelenik a piacon, és össznépi tojásosnokedli-lázat hoz magával egészen a szezon végéig. Nagyjából ez az egyetlen magyar étel, ami szigorúan a nokedlira épül, ugyanakkor van jó pár önálló fogás, ami nokedli nélkül a felét sem éri – sokan legalábbis morcosak lesznek, ha a gomba- vagy a csirkepaprikás más körettel kerül az asztalra.

Pont ezért számít merész és újító lépésnek ennek a vasárnapiebéd-illatú köretnek a street fooddá alakítása. Pedig a március elején megnyílt Vas utcai Nokedlishben pont ez a cél.

Gottreich-Horváth Ádám többgenerációs vendéglátóscsaládból jön, a nagypapájának a közelben, a Rákóczi úton volt palacsintázója. Ő maga az édesapja kifőzdéjében kezdte a szakmát, hétvégenként privát kocsmát üzemeltetett a barátainak az ilyenkor egyébként zárva lévő kifőzdében.

Mindig szeretett volna egy saját helyet, a nokedli ötletét azonban a véletlen hozta elő. Az édesapja tervezett készíteni egy nokedlikésztő gépet, afféle hibridet, amit a vendéglátósok használnak, de egy sima háztartásban is jól jön, ha a 20 fős bográcsos pörkölt mellé kell szaggatni némi nokedlit. Ádám showroomot keresett a gép mellé, ami előbb lett meg, mint a prototípus. Így aztán arra jutott, hogy akkor ő készít egy szaggatást könnyítő masinát, és belevág a régóta vágyott saját üzletbe. Azt azért hozzáteszi, hogy bár ő áll a pult mögött, a családi tudás benne van a vállalkozásban, a nagymamája éppúgy hozzátette a tudását a történethez, mint az édesapja vagy a testvére. 

A koncepció egyszerű: a monofood szellemében a nokedli van a középpontban, ehhez válogathatunk különböző szószokat és feltéteket.

Az alap nokedliből van sima és mindenmentes, erre jöhet Az adag és a nokedli jellege miatt ez önmagában egy laktató ebéd, amit 2000 Ft alatt megkapunk, de ehhez még választhatunk különböző feltéteket – például gombát, spenótot, jalapeñót, szuvidált csirke- vagy marhahúst – pár száz forintért, akinek pedig ez sem elég, az kérhet mellé csípős betyársalsát és különböző ízesített tejfölöket. 

A másik irány a kész kreálmányok (de Ádám itt is ügyelt arra, hogy a nokedli ne váljon köretté): a tavasszal és nyáron kötelező tojásos nokedli fejes salátával és az amerikai ikon, a mac and cheese nokedlis változata, a noc ′n′ cheese. A sajtos nokedlit az különbözteti meg az osztrák spätzlétől, hogy cheddarral készül, ráadásul fel is lehet turbózni mindenféle baconökkel és jalapeñókkal, hogy az embernek semmi kétsége ne legyen afelől, hogy nem az Alpokban van, hanem Arizonában. 

A nokedli természetesen frissen készül – Ádám nokedliszaggató gépével percek alatt a fazékba kerül a tészta  –, ami nagyot dob az élvezeti értéken. A szószok, a húsok, a zöldséges toppingok szintén a konyháról jönnek, a végeredmény pedig mindent hoz, amit hétköznap délben egy ebédtől elvárunk: laktató, gyors, olcsó, friss és finom.

Ádám szerint a vendégek néha keresik a klasszikus paprikás csirke és gombapaprikás kombinációt, de aki szigorúan a magyaros ízekre vágyik, annak jó választás a vadas szószos nokedli is, önmagában vagy szuvidált marhával. Ugyanakkor tervezi, hogy lesz szezonális ajánlat, amibe esetleg belefér a nokedli két klasszikus párja is.

A Nokedlish nagyon pici, leülni csak kint tudunk, de el is vihetjük az ebédünket. Jó időben, ha van hely, mindenképpen a helyben fogyasztást ajánljuk, a Vas utcának van egy kedves, lakóközösséges hangulata, ráadásul a nokedlink mellé egy fröccsöt is ihatunk, ami akkor is megy a tányéron gőzölgő tésztához, ha magyaros, és akkor is, ha nemzetközibb feltétet választottunk hozzá.

ELÉRHETŐSÉGEK

Nokedlish

Címkék