Már a kora tavaszi hétvégéken is felfedezhetjük a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot.

Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatunk Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumába, ahol a hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.

A tavaszi előszezon 2024-ben a március 2-i hétvégével indul a Skanzenben, ahol a kilenc tájegységen keresztül nemcsak a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával ismerkedhetünk meg, hanem megtapasztalhatjuk a gyönyörű természeti környezet varázsát is.

A Skanzen a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, a Sztaravoda-forrás és a patakvölgy szomszédságában helyezkedik el. Kiemelt természeti értéke a patakvölgy környéke, ahol az őshonos flóra még háborítatlanul él a völgy vonalát követő galériaerdőben. A múzeum területén sétálva nemcsak hóvirágot láthatunk, hanem számos más védett növény és állat tavaszi újraébredését is megfigyelhetjük.

Felfedezhetjük – akár gyerekekkel is – a Skanzen rejtett ösvényeit és a 7 km-t felölelő sétaútját, amelyek igazi természetközeli kikapcsolódást kínálnak. Érdemes végigjárni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel közösen kialakított tanösvényt is, ahol a madarak etetésével, gondozásával, a különböző odútípusokkal, sőt még süntanyával is megismerkedhetnek a családok. A bejárattól rövid, oda-vissza 3 km-es túrával elbarangolhatunk a Skanzen görögkatolikus templomához, az erdőkkel övezett dombtetőn álló mándoki templomhoz, útba ejtve a Bakony, a Balaton-felvidék tájegység utcasorát. A rejtett fatemplomocskától csak rövid séta a „tokaji szőlőhegy”, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szentendrére és a környező hegyekre. A gyerekek nagy kedvence a patak mentén, a vízimalom mellett található Mesekert játszótér. A Kő Boldizsár által készített játékokon magyar népmesék elevenednek meg.

A kerékpárral és babakocsival is bejárható, biztonságos, forgalomtól mentes sétautak kisgyerekeseknek is jó kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A múzeum meglátogatására akár a kutyákat is elvihetjük, amennyiben pórázon vezetjük őket. Az előszezon hétvégéin a porták, az enteriőrök, a kiállítások nem lesznek látogathatók, a sétálójeggyel a Skanzen tájegységeit lehet megtekinteni.

Az előszezon hétvégéi: március 2–3., március 9–10. és március 23–24.

Címkék