Zöld növényzet, üvegtetővel fedett átrium, élőnövény-fal, herbáriák, Nógrád megyei burrata, szarvastatár és eszméletlen koktélok – tavaly év végén nyílt meg a Pavilon Restaurant & Bar, amit hosszas készülődés után most végre kipróbáltunk. Bár a hely elsőre már csak a lokációjából adódóan is exkluzívnak tűnik (a Vörösmarty tér szomszédságában, a Dorothea Hotelben találjuk), de minket kellemes meglepetések értek, és azt is megnéztük, mennyire bírja el a pénztárcánk.

Át a Dorothea Hotel oszlopokkal szegélyezett előterén, el a mélykék Zsolnay csempefal mellett, fel az örökségi lépcsőn, és mintha csak egy üvegházba sétálnánk be, megérkezünk a Pavilon Restaurant & Barba. Az étterem a hotel névadójának – Dorottya főhercegnő – férje, József nádor botanikai érdeklődése előtt tiszteleg, bár a szállodától külön működik. Azaz bárki besétálhat, aki megtapasztalná, milyen érzés három örökségi épület (Weber-ház, Mahart-székház és Münnich-ház) összefonódásában, egy buja kertben reggelizni, vacsorázni vagy épp koktélozni.

Ebben az üvegtetővel fedett átriumban ugyanis egyszerre készülnek gyógynövényekkel bolondított koktélok, farmtól asztalig koncepció alapján tálalt bőséges reggelik, grillezett szivárványos pisztrángos ebédek és mangalica-papszeletben gazdag vacsorák. Mindez hathatna túlzottan elegánsnak és elérhetetlennek is, de itt nincsenek fehér terítők, ferde tekintetek és kimondhatatlan nevű ételek sem. Helyettük viszont van egy tágas tér, fák, növények, multikulturális közeg, meglepő ízkombinációk és egy élő gyógy- és fűszernövényfal is (amiről a koktélokba és az ételekbe is kerülnek növények). Azt is megmutatjuk, mennyibe kerül egy vacsora.

A fő csapásvonal a magyar konyha és a helyi alapanyagok (amiket Budapest körülbelül 200 km-es körzetéből szereznek be), de az étlapot nézve hamar kiderül, hogy minden egy kicsit magasabb szintre van emelve, legyen szó tojásos nokedliről vagy brassóiról.

Reggeli

De kezdjük a reggelivel! Nem kell szállóvendégnek lenni ahhoz, hogy kényelembe helyezzük magunkat a zöld növények között egy hétvégi brunchra. Sőt, választhatunk, hogy az étlapról vagy a büféasztalról szeretnénk szemezgetni, esetleg mindkettőről. Mi Pavilon Eggs Benedictet (2700 Ft) és Garden omlettet (2700 Ft) rendeltünk, és habár a tálalástól nem kell Szimply-féle csodákat várni, és alapvetően egyszerűnek hangzó ételekről van szó, az ízek magukért beszélnek. A mangalicabacon (ami morzsa formájában került a muffinra) ízbombaként hatott a Benedictnél, nagyon ajánljuk. Arra viszont számítsunk, hogy az adagok visszafogottak, de így legalább édesség is fér belénk (például egy édes bundáskenyér – 1800 Ft). A büféasztalon öröm végignézni, minden van itt, mi szem-szájnak ingere, és a legtöbb hazai termelőktől: friss, ropogós zöldségek, édes gyümölcsök, Hegedűs sajt, mangalicasonka, Gladius szalámi, gomolya, méz, de magyaros lecsó, marinált lazac és hummusz is.

Vacsora

Habár ebédelni is jöhetünk, mi most a vacsorát próbáltuk ki. Előre két dolgot tudtunk: a konyha koncepciója mögött az olasz Carmine di Luggo executive chefen kívül magyar és görög séf is áll, ami egy elég izgalmas fúziót ígér. És hogy Nógrád megyei gyökereink miatt a szügyi burratát (3900 Ft) nem fogjuk kihagyni. Ez házi paradicsompesztóra tálalva került elénk, amiben maximum annyi kivetnivalót találtunk, hogy markáns íze miatt egy kicsit elvitte a reflektorfényt. Az asztalunkra még ropogós sült karfiol (3500 Ft) is került, mogyorópürével és savanyú körtével, valamint ecetes káposztalevélbe csomagolt szarvastatár (5300 Ft), amit kolbászszósszal öntenek nyakon. Ezeket így, ilyen sorrendben ajánljuk.

Az ételek mellé szuper borokat is párosíthatunk, és az a luxus ér minket, hogy a ház sommelier-jétől kérhetünk hozzá segítséget. Persze átevezhetünk koktélvonalra is; ha így tennénk, ajánljuk a bergamottot is tartalmazó Flora és Faunát vagy a Gimletet (gin, lime-lé). Ha úgy igazán megadnánk a módját a vacsoraélménynek, kérjünk egy Koktélt Dorotheától (ehető aranypor, Unicum és meggypálinka), aminek a szervírozása is stílusos. Erről nem is árulunk el többet, próbáljátok ki!

A főételek közül szerintünk kötelező a szarvasfilé (7900 Ft), aminek az omlósságát paszternákra halmozott ropogós hajdina ellensúlyozza, na meg csokoládészósz – ez a fogás nem túl nagy húsimádóként is a kedvencünk lett. De szerettük a grillezett süllőt (6000 Ft), ami füstölt édesburgonyapürével és ropohós kapribogyóval érkezett, az ázsiai ihletésű, szójás, vörösboros padlizsánt és a mangalica-papszeletet is (ez a sertés legjobb része, amit a hentesek nagy előszeretettel tartanak meg maguknak). Persze az édesszájúak nem maradnak desszert nélkül: nagyon jól fog mutatni az Instán az extrázott túrótorta (3900 Ft) vagy az almáspite (3900 Ft). Számunkra ezek a többi fogáshoz képest most gyengébb láncszemnek bizonyultak.

Ha osztunk, szorzunk, láthatjuk, hogy nem kell bankot robbantani egy pavilonos vacsorához, el lehet tenni például egy különleges alkalomra. Mi már gondolatban elkezdtünk tervezni egy évfordulós randiestet és egy anyák napi reggelit itt, bár lehet, hogy nem érdemes májusig várni a látogatással. Ugyanis a hely most még nem zsúfolt – egyrészt óriási méretű, másrészt valószínűleg még nem fedezték fel maguknak a tömegek, vagyis most még szabadabban kiélvezhetjük.

Elérhetőségek

Pavilon Restaurant & Bar

Címkék