Nyitva van a W Budapest Hotel. A néhai MÁV Nyugdíjintézet, majd Balettintézet a 19. században kávéházáról is híres volt, és arról is vannak feljegyzések, hogy a pincében egykor működött söröző is kedvelt helynek számított. 2023-ban, a W Budapest Hotel debütálásával számottevően megváltozott az Andrássy út ezen szakasza, az Operaházzal szemközti varázslatos épületbe élet költözött. Szobái a fővárosunkra kíváncsi dizájn- és stílusérzékeny szállóvendégek favoritjai, és étterme, valamint annak terasza is nyüzsgő térré változott. Ebédünket most a Nightingale by Beefbarban költöttük el. És nagyon is értjük, hogy miért kapta a csalogány nevet.

Kedd délidőben érkeztünk meg a Drechsler-palotába: igen, odabentre, nem elé, ahogy ezt hosszú éveken keresztül tettük, amíg teljesen le volt zárva az Operaházzal szemközti Lechner-épület. Sorsáról sokat pletykálkodtak, a leendő befektetőiről is cikkeztek, mindig szem előtt volt a téma. Ez egy rendkívüli neoreneszánsz palazzo, gazdag történelemmel és központi elhelyezkedéssel, természetes, hogy közbeszéd tárgyát képezi. 2023-ra pedig már nincs több kérdés, elkészült, megnyitott, és a W Hotels következő európai szállodája lett. Ezzel pedig 14-re emelkedett a kontinensen található dupla vés felső kategóriás hotelek száma. Hozzánk legközelebb Prágában üzemeltetnek W Hotels intézményt. 

Miért Drechsler-palota?


A Drechsler-palota név érdekes módon ugye nem köthető sem Lechnerhez, sem Pártos Gyula építészek nevéhez. Drechsler Béla a kávéház (és később a söröző) tulajdonosának neve volt, vagyis maguk a vendéglátóhelyek lettek olyannyira legendásak, hogy beépült a köznyelvbe ez az elnevezés.

De vissza Budapestre, az Andrássy útra és a szállodán belüli étteremre, ami a Nightingale by Beefbar nevet kapta. Első tagja angolul csalogány’-t jelent, ez pedig természetesen Hans Christian Andersen meséjére és a mese alapján komponált Stravinsky-zeneműre utal. Szemben az Operával, a néhai Balettintézet épületében igazán stílszerű névadás. A Beefbar márka pedig Monacóból érkezett, Riccardo Giraudi nyomán, és a múltban már találkozhattunk vele Budapesten is (egy másik szállodában, másik üzemeltetésben, ahol nem túl sokáig tartott ez a történet). 

Európában összesen 9 országban üzemel Beefbar, több almárkával, a Nightingale pedig az első mediterrán-ázsiai ihletésű étterem. 

Európában összesen 9 országban üzemel Beefbar, több almárkával, a Nightingale pedig az első mediterrán-ázsiai ihletésű étterem. 

Ami a környezetet illeti: talán a bámulatos szó fejezné ki leginkább a látványt. Az art deco keveredik a szecessziós elemekkel és a nagyon is mai gegekkel. Minden vibrálóan színes, az anyaghasználat és a dimenziók luxusérzést keltenek, viszont benne van a cool faktor is, vagyis nem veszi magát véresen komolyan. 

Nincs brokátfüggöny és ezüst étkészlet, a fogásokat emojikkal díszített porcelántányérokra szedhetjük ki, nincs cloche és fehér kesztyű sem. Mi több, hiába a luxus, a Nightingale nem fine dining intézmény, hanem egy stílusosra szabott étterem a Beefbar égisze alatt, az említett mediterrán-ázsiai vonalat képviselve. 

Nincs brokátfüggöny és ezüst étkészlet, a fogásokat emojikkal díszített porcelántányérokra szedhetjük ki, nincs cloche és fehér kesztyű sem. Mi több, hiába a luxus, a Nightingale nem fine dining intézmény, hanem egy stílusosra szabott étterem a Beefbar égisze alatt, az említett mediterrán-ázsiai vonalat képviselve. 

Hangulatos a terasz (amelyről egyébként régi, kávéházi formájában is ismerünk egy fotót, a legpezsgőbb időszakból), odabent pedig grandiózus a tér, minden egyes részletével együtt. Mondanánk, hogy jóleső a szemet pihentetni a bútorokon, díszítőelemeken, de pihenni nem fogunk, ahhoz túl sok az inger  és ez így van rendjén. 

Fabio Polidori executive chef több mint egy évtizedet töltött Ázsiában (például Thaiföldön és Kínában), most tért vissza az öreg kontinensre. Konyhai kollégái döntően hazai szakácsok, cukrászok, de a szusipályán például koreai szakemberrel erősítettek. 

A Nightingale fogásai megosztásra termettek: 

A Nightingale fogásai megosztásra termettek: 

az asztal közepére betolósan és csipegetve érdemes szemezgetni belőlük. Már a tálalásuk is ezt sugallja, szakítanak a klasszikus köret-hús, köret-hal formátummal. Zöldséges fogásokra, húsra, halakra, ázsiai barbecue-ra, wokra, grillre osztották a menüt, és már első olvasatra is kiderül belőle a nagyvilági jelleg. Nincs gulyás, csirkepaprikás és somlói sem. Ez a világmárka inkább azokkal az ízekkel és stílusokkal dolgozik biztonsággal, maximalizmussal, amiket hasonló módon már használt, és sikert aratott velük. Bár a budapesti Nightingale az első mediterrán-ázsiai Beefbar megoldás, de bravúrosnak bizonyult minden. 

Ízgazdag, fűszerekben tobzódó, nagyon szaftos konyhára számítsunk, sok hallal, marhahússal és szusival. 

Ízgazdag, fűszerekben tobzódó, nagyon szaftos konyhára számítsunk, sok hallal, marhahússal és szusival. 

Kicsit talán a Kaliforniában, valamint most az arab világban jellemző stílust fedezhetjük fel a földközi-tengeri és az ázsiai fogásokon keresztül (amolyan Los AngelesDubaj-tengely). Ropogós saláták, tempurázott tételek, tökéletes szusik (nekünk a pihe-puha beef nigiri lett a kedvenc!), gyozák, ázsiai grillezett marhahúsok, szaftos baók sorakoznak a változatos menün. A rock corn névre hallgató, húsmentes, tempurázott friss kukoricát csípős majonézzel csurgatva kár volna kihagyni, az ázsiai barbecue-ételek és a szusi is csúcsra jár.

A Nightingale mellett a házban még egy Lounge is elkülönül, ahol megérkezni, pihenni, koktélozni is lehet, továbbá ahogy a múltban az említett söröző üzemelt az alagsorban, úgy a W Hotels esetében is vár valami a mélyben: a Society25 limitált befogadóképességű speakeasy bár. Erről viszont most még nem szól a mesénk. Talán majd egy következő alkalommal dalolunk róla. Most csak a csalogány trilláját hallgattuk meg.

Címkék

Elérhetőségek

Nightingale by Beefbar 1061 Budapest, Andrássy út 25. Facebook-oldal Weboldal